p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Η «Μπλε Πανσέληνο» στην Αρχαία Ολυμπία


"Βούλιαξε" από κόσμο  το Παλιό Μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος


 Τις πιο ρομαντικές στιγμές  έζησαν όσοι το βράδυ της Παρασκευής περπάτησαν   στην ήρεμη κοιλάδα του Κλαδέου «λουσμένοι» από το μαγευτικό φως της «Μπλε Πανσελήνου» του Αυγούστου . Άνθρωποι κάθε ηλικίας ,  όχι μόνο από την Ηλεία, αλλά και τους γειτονικούς νομούς, γέμισαν ασφυκτικά τους χώρους των πάρκικν  της πόλης  και μετά ομάδες – ομάδες ξεχύθηκαν προς τον αρχαιολογικό χώρο .Η κίνηση έμοιαζε με αυτή της ημέρας .


  Οι χιλιάδες κόσμου, γεγονός  που αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για πολλούς,  εκστασιασμένοι από το καταπληκτικό φυσικό φαινόμενο αλλά και από την γαλήνη που εκπέμπει το τοπίο της Ολυμπίας , απόλαυσε και μια σπουδαία μουσική βραδιά στον αύλειο χώρο του Παλαιού Μουσείου .  Η βράδια ήταν αφιερωμένη στον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο και φυσικά ως  «κύριο σημείο»  αναφοράς  το φεγγάρι .
 Ο Ηλείος στην καταγωγή μουσικοσυνθέτης Παναγιώτης Κωνσταντακόπουλος, στο πιάνο αλλά και στο τραγούδι, διεύθυνε συναυλία με τραγούδια από τους Ανδρέα Κουλουμπή , Γιάννη Θωμόπουλο ,Μαντώ Παναγιωτάκη και ο Ηλία  Λογοθέτης . Ποιήματα διάβασαν οι ηθοποιοί Μαρία Ζάχαρή και ο Ηλίας Λογοθέτης .  

 Το κοινό κατάκλεισε το χώρο μέχρι και τους χώρους του γκαζόν και καταχειροκρότησε τους καλλιτέχνες . Ξεχωριστές στιγμές για την βράδια υπήρξαν:  οι αναφορές του Ηλείου μουσικοσυνθέτη στον αγώνα του κυπριακού λαού, λίγο πριν τραγουδιστή το ποίημα  του Βρεττάκου «η κυπριά».
 «Επισκέφτηκα τα κατεχόμενα , είπε ο κ Κωνσταντακόπουλος .Άλλο να ακούς και άλλο να βλέπεις . Η καρδιά μου κόπηκε στα δύο !»
Η δεύτερη ξεχωριστή στιγμή ήταν μετά το πέρας στο αφιέρωμα του Νικηφόρρου Βρετάκου οι καλλιτέχνες τραγούδησαν μελοποιημένους στίχους   από το «Άξιον Εστί», αλλά και τραγούδια   , του Νίκου Ξυλούρη,  του Αλκίνοου Ιωαννίδη  κτλ
 Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε απο  το Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού  και την Ζ’ ΕΠΚΑ, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας .
Τους παραπάνω φορείς στην εκδήλωση εκπροσώπησαν:   ο Ηλείος αναπληρωτής υπουργός Παιδείας με την ευθύνη του Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, που επέστρεψε από το Βερολίνο όπου βρισκόταν για τα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα την Ολυμπία, και η   προϊστάμενη της Ζ’ ΕΠΚΑ Γεωργία Χατζή , η οποία στην έναρξη της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό  αναφερόμενο στην βράδια αλλά και στην προβολή της Ολυμπίας στην έκθεση του Βερολίνου, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας και ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς και οι αντιδήμαρχοι του δήμου Γιώργος Δεββές , Πέτρος Γιαννακόπουλος , Γιώργος Γεωργακόπουλος και Γιάννης Πλατανίτης.  


Δεν υπάρχουν σχόλια: