p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

«Απαγόρευση της κυκλοφορίας πολιτών σε δάση και ευπαθείς περιοχές της Ηλείας»

  Ο Νομάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας σύμφωνα με  :  
  1. Τις διατάξεις  του Νόμου: 3013/ΦΕΚ102/01-05-2002 περί αναβάθμισης  της Πολιτικής Προστασίας και  λοιπές διατάξεις.
  2. Το υπ’ αριθμ. πρωτ.: 1902/16-03-2010 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας – ΥΠΕΣ «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών».
  3. Την ομόφωνη απόφαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου (Σ.Ν.Ο) στην συνεδρίαση στις 27-04-2010
    Αποφασίζει 
       Την απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών  σε δάση και ευπαθείς περιοχές του Νομού Ηλείας από τις 9 κάθε βράδυ έως τις  6 το πρωί και για το διάστημα μέχρι την λήξη της αντιπυρικής περιόδου (31-10-2010) ως εξής:  
  1. Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παρουσίας πολιτών στις δασικές περιοχές του ορεινού όγκου του όρου Φολόης, Λαμπείας, Μίνθης και Λάπιθα από 21/06/10 μέχρι και 31/10/10 και από ώρα 21:00 μέχρι και τις 06:00.
    Της απαγόρευσης εξαιρούνται οι εθνικοί, επαρχιακοί και ασφαλτοστρωμένοι δημοτικοί  δρόμοι, καθώς επίσης εξαιρούνται  οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών και οι εργαζόμενοι στην υλοτομία στα δάση του όρους Φολόης, Λαμπείας, Μίνθης και Λάπιθα, καθώς επίσης οι έχοντες εργασία και οι παρόδιοι κτηματίες.
  1. Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παρουσίας πολιτών το ίδιο χρονικό διάστημα (21/06/10 μέχρι και 31/10/10) και ώρες (από 21.00 μέχρι 06.00) :
      - στο Δάσος της Στροφυλιάς-Κουνουπελίου.
    - στο  Δάσος της Στροφυλιάς Ζαχάρως 
      - στο Δάσος  Κατάκολου έως   Σκαφιδιά 
    - στο  δάσος Δρούβα Αρχ. Ολυμπιας 
      - στο Δάσος Θινών
    - στο  Δάσος  Επιταλίου – Αλφειούσας  - Φράγμα Αλφειού
      - στο Δάσος  Ράχες –Ανεμοχώρι-Καλλίκωμο
      - στο δάσος Σμίλα, και Στρέφι (Δρόμος ΤΟΕΒ από Καρούτες –  Στρέφι)
      - στο Δάσος  Πλουτοχωρίου
      - στο Δάσος  Κρεστένων- Δάσος   Σεφερλή - Κ.Σαμικού -Κρουνοί
      - στο Δάσος  Καλυβάκια - Μπάμπες  – Σκιλλουντία –Γρύλος
      - στο Δάσος Νέδα –Φιγαλεία
      - στο Δάσος  Θολό
      - στο Δάσος Μιράκα –Βασιλάκι  – Νεμούτα – Φολόη – όρια  Ν. Ηλείας 
      - στο Δάσος Δήμου Κάστρου Κυλλήνης  και Λουτρών Κυλλήνης 
        (εγκαταστάσεις GRECOTEL)
      - στο Βουνό Κατακόλου και δάσος  Σκαφιδιάς 
      - στις δασικές περιοχές των ποταμών Νέδα, Αλφειού, Πηνειού και Ερυμάνθου 
    Της απαγόρευσης εξαιρούνται οι εθνικοί, επαρχιακοί και ασφαλτοστρωμένοι δημοτικοί  δρόμοι, καθώς επίσης εξαιρούνται  οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών, οι έχοντες εργασία και οι παρόδιοι κτηματίες. 
  1. Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και  της παρουσίας πολιτών το ίδιο χρονικό διάστημα (21/06/10 μέχρι και 31/10/10) και ώρες (από 21.00 μέχρι 06.00) πέριξ των αρχαιολογικών χώρων :
    • της Αρχαίας Ολυμπίας
    • και του Επικούρειου Απόλλωνα


           και των θρησκευτικών χώρων :  
  • Μονή Αγ. Ελαιούσας
  • Μονή Βλαχέρνας
  • Παναγία Εισοδιώτισσα Αγίου Ιωάννου
  • Ι. Μονή Σκαφιδιάς
  • Ι. Μονή Κρεμαστής Λανθίου
  • Ι. Μονή Αγίου Ιωάννου Πελοπίου
  • Ι. Μονή Άνω Δίβρης
  • Ι. Μονή Φραγκοπηδήματος Βουνάργου
  • Ι. Μονή Αναλήψεως
  • Ι. Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Βουλιαγμένης
  • Ι. Μονή Προφήτη Ηλία
  • Ι. Μονή Σεπετού Αλιφείρας
  • Ι. Μονή Αγίας Παρασκευής Μακρισίων


    Της απαγόρευσης εξαιρούνται οι εθνικοί, επαρχιακοί και ασφαλτοστρωμένοι δημοτικοί  δρόμοι, καθώς επίσης εξαιρούνται  οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών, οι έχοντες εργασία και οι παρόδιοι κτηματίες. 
  1. Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και  της παρουσίας πολιτών το ίδιο χρονικό διάστημα 21/06/10 μέχρι και 31/10/10 και ώρες (από 21.00 μέχρι 06.00)  πέριξ και εντός των σκουπιδότοπων -  χωματερών και που είναι :
      - Κρεστένων
      - Ανδρίτσαινας
      - Φολόης
      - Ζαχάρως
      - Λαμπείας
      - Βώλακος
      - Αλιφείρας
      - Πύργου (Αγκινάρα)
      - Δροσελή Δήμου Λεχαινών 
      - Βουρλιά Τραγανού Δήμου Ανδραβίδας 
      - Κουγέικα Δ.Δ. Καπελέτου Δήμου  Βουπρασίας 
      - Βυτινέικα Δήμου Κάστρου – Κυλλήνης
      - Μπαλί Θινών Δήμου Βαρθολομιού  
      - στην περιοχή Κονιδέικα του  Δήμου Αμαλιάδας και 
      - στο Δ.Δ. Κόροιβος του Δήμου  Γαστούνης  
  1. Ενημερώνονται οι πολίτες ότι από 21/06/10 μέχρι και 31/10/10 υπάρχει ενδεχόμενο ελέγχου, από εξουσιοδοτημένα όργανα (Πυροσβεστική – Αστυνομία – Στρατός – Δασαρχείο – Αγροφυλακή) και γι’ αυτό παρακαλούμε για τη συνεργασία τους, ώστε η κοινή αντιπυρική προσπάθεια να έχει θετικό αποτέλεσμα.
  2. Η πραγματοποίηση πολιτιστικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων στις προαναφερόμενες περιοχές, κατά τη διάρκεια των ωρών απαγόρευσης, απαιτεί ειδική άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και αφού ληφθούν τα μέτρα πυρασφάλειας, που από αυτή κρίνονται αναγκαία.
  3. Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα μηχανήματα και οχήματα των Υπηρεσιών, των Δήμων και Κοινοτήτων ως και τα οχήματα παροχής βοηθείας όπως επίσης και οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών και των Δήμων και Κοινοτήτων όταν εκτελούν υπηρεσία.
  4. H εφαρμογή της απόφασης ανατίθεται στις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές, στο Τμήμα Αγροφυλακής, στις Δασικές και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των Δήμων και Κοινοτήτων των αντίστοιχων περιοχών.
  5. Οι  Δήμοι που στην περιοχή ευθύνης τους υπάγονται οι περιοχές που θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, πρέπει να μεριμνήσουν για την τοποθέτηση σχετικών πινακίδων την ενημέρωση των δημοτών τους.
  6. Οι τοπικές ομάδες πυρασφάλειας, πρέπει να εντάξουν στις περιπολίες τους & τις περιοχές όπου ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, ιδιαίτερα όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν εκδήλωση πυρκαγιάς, (επίπεδο 4 & 5 του Χάρτη πρόβλεψης υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς Γ.Γ.Π.Π.).
  7. Οι παραβάτες της απαγόρευσης διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με το άρθρο 458 του Π.Κ.


       Καλούμε τους πολίτες της Ηλείας να συνδράμουν στην προσπάθεια των κρατικών αυτοδιοικητικών  αρχών και των εθελοντικών οργανώσεων, για την αντιπυρική προστασία του Νομού. 
  

1 σχόλιο:

Ωλονός είπε...

Θετική την βρίσκω την απόφαση του Νομάρχη Ηλείας αλλά ξέχασε να συμπεριλάβει τον Αρχαίο Λασιώνα, αν γνωρίζει βέβαια ότι υπάρχει?
Κύριε Νομάρχα, οι εργαζόμενοι στην υλοτομία στα δάση του όρους Φολόης, δεν έχουν καμία θέση αφού έχει απαγορευτεί η υλοτομία εδώ και χρόνια.