p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ ΚΑΙ ΑΛΦΕΙΟΣ «ΤΡΩΝΕ» ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ .


Τις  παρόχθιες περιοχές των ποταμών Ερυμάνθου  και Αλφειού  επισκέφτηκε την Τετάρτη το πρωί ο δήμαρχος Αρχαίας Ολύμπιας Θύμιος Κοτζιάς  και πολυμελές κλιμάκιο από την Διεύθυνση  Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας  με επικεφαλής τον Μιχάλη Καλογερόπουλο.
Σκοπός της επισκέψεως, ήταν  η υλοποίηση του αιτήματος των κατοίκων των Άσπρων Σπιτιών ,για   επιτόπιο έλεγχο στις παρόχθιες εκτάσεις  όπου καταστρέφονται περιουσίες λόγω της υπερχείλισης των ποταμών   
 Η αυτοψία , με την συνοδεία του προέδρου του τοπικού συμβουλίου  ,Παναγιώτη Γιαννόπουλου αλλά και ιδιοκτητών χωραφιών ,  άρχισε από τις όχθες του Ερυμάνθου , όπου το ποτάμι έχει «παρεκκλίνει» της κοίτης «χτυπώντας» καλλιεργήσιμες εκτάσεις .  
  Κατά την « επί ποδός»  σύσκεψη που διεξήχθη  μεταξύ των παραβρισκόμενων στο χώρο,  διαπιστώθηκε «η ανάγκη της άμεσης παρέμβασης προκειμένου να μην επεκταθεί το καταστροφικό έργο της φύσης.». Αναφερθείς στο θέμα ο Μιχάλης Καλογερόπουλος τόνισε «τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε παρέμβαση στην κοίτη του ποταμού λόγω των εμπλεκομένων φορέων αλλά και λόγω της κείμενης νομοθεσίας».
 Τέλος ο κ Καλογερόπουλος δεσμεύτηκε ενώπιον των παραβρισκόμενων ότι θα ενημερώσει τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας αλλά και θα αποστείλει έγγραφο προς τον Γ.Γ αποκεντρωμένης διοίκησης Πελοποννήσου , Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων κ. Τάσο Αποστολόπουλο .
 Όπως τονίστηκε ακόμα κατά την διάρκεια της συζήτησης , ένα επιπλέον εμπόδιο, είναι ότι το ποτάμι του Ερυμάνθου ανήκει σε δύο διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες αλλά και σε διαφορετικές αιρετές περιφερειακές αυτοδιοικήσεις και  η όποια παρέμβαση ουσιαστικά σκοντάφτει στην εμπλοκή των υπηρεσιών .


 Όχθες Αλφειού

Στην συνέχεια ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του Τ.Σ Άσπρων Σπιτιών επισκέφτηκαν παρόχθιες περιοχές του Αλφειού. Όπως είπε ο πρόεδρος Παναγιώτης Γιαννόπουλος στα συγκεκριμένα σημεία το πρόβλημα της καταστροφής καλλιεργησίμων εκτάσεων υπήρξε λόγω της ενίσχυσης με ογκόλιθους της απέναντι όχθης . Έτσι το φουσκωμένο ποτάμι ουσιαστικά  «εκτοξεύτηκε» στην ανοχύρωτη όχθη των Άσπρων Σπιτιών.
Τόσο κατά την αυτοψία στον Ερύμανθο , όσο και λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω από την συμβολή  του με τον Αλφειό , ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς δήλωσε αρωγός στον αγώνα των κατοίκων για την λήψη μέτρων προστασίας των περιουσιών τους. Ο κ Κοτζιάς τόνισε ότι μεταξύ των ενεργειών που θα κάνει ως δήμαρχος « είναι να ενημερώσει για το μέγεθος του προβλήματος τους Απόστολο Κατσιφάρα και Τάσο Αποστολόπουλο καθώς και τον υφυπουργό Αγροτικής Αναπτυξης Γιάννη Κουτσούκο.».
Μεταξύ δημάρχου και προέδρου υπήρξε η διαβεβαίωση της «ανοιχτής γραμμής», προκειμένου να υπάρχει διαρκής ενημέρωση τόσο από την πλευρά του φυσικού φαινόμενου όσο και για την πρόοδο  των επαφών με την κεντρική εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: