p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011

ΕΚΚΛΗΣΗ για να σωθεί το ιστορικό αρχοντικό των Στεφανόπουλων στη ΔίβρηΓια να σωθεί, έστω και στο παρά 5΄, το ιστορικό αρχοντικό της μεγάλης πολιτικής οικογένειας των Στεφανοπούλων στη Δίβρη
                       

Αξιότιμοι Κύριοι Πολιτειακοί, Πολιτικοί και Αυτοδιοικητικοί αρμόδιοι
Εμείς οι απλοί ενεργοί πολίτες μιας ιστορικής κωμόπολης, της Δίβρης (Λαμπείας) Ηλείας, απευθυνόμαστε σε Σας την πολιτειακή, πολιτική και αυτοδιοικητική ηγεσία να ζητήσουμε να παρέμβετε αποφασιστικά για να διασωθεί, έστω και το πάρα 5΄, από την φθορά του πανδαμάτορα χρόνου, ένα από τα τελευταία αρχοντικά σπίτια κτίσεως του προπερασμένου αιώνα, που πνέει τα λοίσθια και από στιγμή σε στιγμή καταρρέει και εξαφανίζεται.
Πρόκειται για το ιστορικό σπίτι της μεγάλης πολιτικής οικογένειας των Στεφανοπούλων στην ιδιαίτερη πατρίδα μας Δίβρη, σπίτι που διαδραματίστηκε η ζώσα πολιτική ιστορία της περιοχής, σπίτι από το οποίο ξεκίνησαν γενάρχες πολιτικοί που καταύγασαν την Ηλεία αλλά και πανελλαδικά και έδωσαν  στο Ελληνικό Κοινοβούλιο επί 180 χρόνια συνεχώς ένα Πρωθυπουργό, ένα Πρόεδρο Βουλής, πλειάδα Υπουργών και δεκάδες βουλευτών, πληρεξούσιων και γερουσιαστών που μεσουράνησαν στον πολιτικό και επιστημονικό στίβο της πατρίδας μας.

Δυστυχώς και εκ του γεγονότος ότι σήμερα στην μεγάλη αυτή οικογένεια δεν υπάρχει στη ζωή ουδείς εξ αρρενογονίας απόγονος, αλλά και της αμεριμνησίας και αδιαφορίας των θηλέων κληρονόμων, το αρχοντικό αυτό καταρρέει από ώρα σε ώρα. Εμείς εκ καθήκοντος με επιστολές μας και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ιστορικό κτίριο, απευθυνθήκαμε στους νόμιμους κληρονόμους όπου υπήρξε κάποια μικρή προσέγγιση των πλησιέστερων θηλέων αλλά πλήρης άρνηση, κυρίως από τους πλέον μακρινούς (εξ αγχιστείας ανιψιές, ευρισκόμενες στην Αμερική!!) ή απαίτηση υπερβολικών τιμημάτων… Δυστυχώς, δεν εζήλωσαν την γενναιοδωρία της πολιτικού κ. Φάνης Πετραλιά (και της αδελφής της) απογόνου μιας άλλης μεγάλης πολιτικής οικογένειας της Δίβρης, αυτής των Πετραλαίων που μέσω του ΕΟΤ δώρισε το δικό τους αρχοντικό, που διασώθηκε και παραδίδεται ως ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα στο Δήμο και στην γενέτειρα, για στέγαση πνευματικών και πολιτισμικών δράσεων.
Τώρα εμείς με τις μικρές μας δυνάμεις ξεκινάμε εκστρατεία διάσωσης του ιστορικού αρχοντικού των Στεφανοπούλων και ΖΗΤΑΜΑΙ την άμεση βοήθεια της Πολιτείας, του Κράτους και του Δήμου. Ελπίζουμε να δείξετε την ευαισθησία Σας, γιατί εκεί μπορεί να γίνει μια εστία πολιτισμού και μόρφωσης, μια κιβωτός της ανάδειξης και προβολής της μακραίωνης πολιτικής ιστορίας της Δίβρης  που έχει το πανελλαδικό προνόμιο που συμποσούται στις παροιμιώδεις φράσεις, από έγκριτους ιστορικούς: «σε κανένα τόσο μικρό τόπο δεν κάπνισαν τόσα πολλά πολιτικά τζάκια» και «στη Δίβρη που τούρκου ποδάρι δεν πάτησε, αξίζει η ονομασία Ηλειακή Μάνη».
Κάνουμε έκκληση στους απανταχού συμπολίτες μας να συμπαραταχτούν μαζί μας, και ιδιαιτέρως σε εκείνους που  είναι ακόμη κοντά στους κληρονόμους.
Περιμένουμε, τις ενέργειες και την απάντησή Σας στην έκκλησή μας.
Μετά τιμής
Ο πρόεδρος
ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
(ιατρός, εκδότης του ιστορικού-λαογραφικου περιοδικού «ΔΙΒΡΗ)
Δημοσίευση σχολίου