p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Σάββατο, 5 Μαρτίου 2011

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΆΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΛΑΜΠΕΙΑΣ    
ΝΑ ΜΗ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΜΠΕΊΑΣ  ΗΛΕΙΑΣ              

                Προς το αξιότιμο Υπουργό Δικαιοσύνης
                        Κύριο Χάρη Καστανίδη
Κύριε Υπουργέ
    Με έκπληξη και λύπη πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο και την δικαιολογημένη έκφραση διαμαρτυρίας του Δημάρχου της Αρχαίας Ολυμπίας κ. Ευθ. Κοτζιά, ότι υπάρχει σκέψη κατάργησης του Ειρηνοδικείου Λαμπείας που λειτουργεί στην ιδιαίτερη πατρίδα μας από από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους.
    Είμαστε υποχρεωμένοι να Σας υπενθυμίσουμε ότι συνεστήθη πριν 175 χρόνια, το 1836 στην πρωτεύουσα της τότε Επαρχίας Διποταμίας Δίβρη, για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της απομεμακρυσμένης περιοχής της ορεινής Ηλείας και στην αρχή όμορες περιοχές Αρκαδίας και Αχαΐας (βλ. σύσταση σε επισυναπτόμενο ΦΕΚ  του έτους 1836 και έτερο κατάταξη σε τάξη του 1839).
    Έκτοτε και αδιαλείπτως λειτούργησε μέχρι την δεκαετία του 1970, ότε η Χούντα των συνταγματαρχών, εν μια νυκτί το κατήργησε και με ανόητους υπολογισμούς το εξαπέστειλε στην Κοντοβάζαινα Αρκαδίας (!!!), όπου ναι μεν επί χάρτου ήταν σε ευθεία γραμμή στα 10 χιλιόμετρα, αλλά για να εξυπηρετηθούν οι ατυχείς ορεινοί Ηλείοι έπρεπε να πάνε μέσω Πύργου σε απόσταση 150 χιλιομέτρων και τρεις ημέρες ταλαιπωρία!!!. Τότε (επί Χούντας) ξεσηκωθήκαμε και το Ειρηνοδικείο επανήλθε αμέσως στη Λαμπεία. Δεύτερη απόπειρα κατάργησης εγένετο το έτος 1990 επί Υπουργού Δικαιοσύνης αείμνηστου  Αθ. Κανελλόπουλου, ο οποίος αντιληφθείς έγκαιρα το μέγα ολίσθημα κάποιων κακών συμβούλων του, δεν το απομάκρυνε.
    Κύριε Υπουργέ
    Το θέμα δεν είναι τοπικιστικό αλλά ουσίας. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα ζηλώσετε ...την δόξα εκείνων που επεχείρησαν να το καταργήσουν στο παρελθόν, αλλά θα σταθμίσετε το συμφέρον και την σωστή εξυπηρέτηση των κατοίκων της ακριτικής, άγονης μα ιστορικής και περήφανης περιοχής μας που κρατιέται "με τα δόντια' στην αναπτυξιακή, πολιτιστική και δημογραφική της πορεία. Είμαστε βέβαιοι ότι θα πράξετε το δέον και δεν θα ακούσετε τη φωνή εκείνων που απεργάζονται δεινά για τους λίγους που έχουν απομείνει φύλακες των χωριών μας και θέλουν την ...αστυφιλική βολή τους. Και γαία πυρί μυχθήτω...
    Εν αναμονή των σωστών αποφάσεων και απαντήσεώς Σας
Με τιμή
Ο Πρόεδρος
Σωτήρης Σωτηρόπουλος
(ιατρός, εκδότης του ιστορικου-λαογραφικού περιοδικού «ΔΙΒΡΗ» και πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «Κοινωνική Ένωση Αναδημιουργίας»Το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας σε έκτακτη συνεδρίαση την 2α Μαρτίου 2011, μετά τις πληροφορίες που το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν για  κατάργηση του Ειρηνοδικείου Λαμπείας  και την εισήγηση του Δημάρχου Ευθυμίου Κοτζιά για το θέμα αυτό,
  αφού έλαβε υπόψη  ότι:    
-       Το Ειρηνοδικείο Λαμπείας εξυπηρετεί τις δικαστικές ανάγκες της πλέον ορεινής περιοχής του Νομού και συγκεκριμένα των Δημοτικών Ενοτήτων Λαμπείας (πρώην Δήμος Λαμπείας), Λασιώνος (πρώην Δήμος Λασιώνος) και μεγάλο τμήμα της Δημοτικής Ενότητας Φολόης (πρώην Δήμος Φολόης) του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.
-       Οι αποστάσεις των παραπάνω Δημοτικών Ενοτήτων από το πλησιέστερο Ειρηνοδικείο υπερβαίνουν τα 120 χιλιόμετρα, καθιστώντας τη λειτουργία του Ειρηνοδικείου Λαμπείας     «Υποχρεωτική».
-       Στη Λαμπεία υπάρχει Υποθηκοφυλάκειο του οποίου η λειτουργία είναι συνυφασμένη με αυτή του Ειρηνοδικείου.
-       Το γεγονός  ότι το Ειρηνοδικείο Λαμπείας συστάθηκε και λειτουργεί από το έτος 1836 και η τυχόν κατάργησή του αποτελεί ευθεία προσβολή στην ιστορία του τόπου  για την προσφορά της Δίβρης  στην ανασυγκρότηση του νεότερου Ελληνικού Κράτους.

Ο  Μ Ο Φ Ω Ν Α    Α Π Ο Φ Α Σ Ι  Ζ Ε Ι

1.    Εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στο ενδεχόμενο κατάργησης του Ειρηνοδικείου Λαμπείας.
2.    Παραχωρεί κατάλληλο χώρο του Δημοτικού Μεγάρου Λαμπείας για τη δωρεά στέγαση των υπηρεσιών του.
3.    Να καθορίσει τις επόμενες ενέργειές του, ανάλογα με την εξέλιξη του θέματος.

Το παρόν ψήφισμα:- Να αποσταλεί στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
- Να δημοσιευθεί στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο τοπικό Τύπο.
- Να κοινοποιηθεί στους Βουλευτές του Νομού, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιουνίου, Αντιπεριφερειάρχη  Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

Αρχαία Ολυμπία 2 Μαρτίου 2011

       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ     ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
   

Δημοσίευση σχολίου