p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΕΟΝΤΗ ΣΤΟ ΠΟΥΣΙ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΗΛΕΙΑ




Στον ιστορικό χώρο Πούσι του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ συναυλία, αφιερωμένη στους Ηλείους ποιητές,  με τον μουσικοσυνθέτη Χρήστο Λεοντή. Τον κορυφαίο έλληνα μουσικό συνόδευσαν επί σκηνής οι νεαροί τραγουδιστές Παντελής Θεοχαρίδης , Ιωάννα Φόρτη και Παναγιώτης Μπούσαλης . Ξεχωριστές στιγμές για την μαγευτική βράδια αποτέλεσαν οι απαγγελίες ποιημάτων από τους ηθοποιούς Κώστα Καζάκο , Ουρανία Μπασλή και Τάκη Σπηλιόπουλο. Στο χώρο λειτούργησε και έκθεση ζωγραφικής της Γεωργίας Καραχάλιου και της Μόρφης Κατουμά.
  
Η εκδήλωση ουσιαστικά αποτέλεσε την τρίτη κατά σειρά εκδήλωση που διοργανώνεται στην  περιοχή του οροπεδίου  με ονομασία «Οι γιορτές του Ενιπέα και της Φολόης», της οποίας εμπνευστής είναι ο στιχουργός Δημήτρης Λέντζος.
Ο κ Λέντζος «ανοίγοντας» την εκδήλωση στο σύντομο χαιρετισμό του αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους αναφέρθηκε στην προσπάθεια στην οποία γίνεται για την πνευματική και πολιτιστική  ανάταση της ευρύτερης περιοχής . Χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς ο οποίος τόνισε «την ανάγκη συστράτευσης του λαού με καλλιτέχνες του «ποιοτικού μεγέθους» των Χρήστου Λεοντή και Κώστα Καζάκου , ώστε να ξεπεράσουμε ως χώρα τον κάβο των χαμένων αξιών.» Ο κ Κοτζιάς τόνισε ακόμα ότι « καλλιτέχνες όπως ο Λεοντής και ο Καζάκος μπορούν να αποτελέσουν πυξίδα της κοινωνίας ώστε να βρεθεί ο  σωστός  προσανατολισμός , να διατηρηθεί άσβεστη η ελληνική παράδοση και να ξαναγεννηθούν οι αξίες και τα οράματα μιας χώρας που διέπεται από τις συνέπειες της κρίσης.»

  Ο Χρήστος Λεοντής απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και τους διοργανωτές της εκδήλωσης .
 Η καταπληκτική συναυλία άρχισε με την ερμηνεία των τραγουδιών
« Νανούρισμα της Μαριάννας», « ο Οδηγητής» ,  «Ο ρωμιός», «Που γύριζες κοριτσάκι πριν έρθεις», «Νανούρισμα», «Το στρείδι και το μαργαριτάρι» κτλ    που τους στίχους έχουν γράψει οι ποιητές Νικηφόρος Βρετάκος  , Κώστας Βάρναλης , Γιώργος Σουρής , Γιάννης Ρίτσος , Φ.Γκ. Λόρκα , Ντάριο Φο   κτλ.
 Η συνέχεια δόθηκε με την απαγγελία  ποιημάτων των Γιώργη Παυλόπουλου , Τάκη Σινόπουλου, Αλέκου Παναγούλη , Διονυσίου Κράγκαρη , Τάσου Γαλάτη , Ηλία Γκρή,  Έφης Αιλιανού κ.α .
Το «δεύτερο μέρος» της εκδήλωσης περιελάμβανε τραγούδια όπως «Θαλασσινή αναφορά», «Μοραζάν», «Θούριος» , «Αχ! Έρωτα», «Μια φορά και ένα καιρό», κτλ   του Δημήτρη Λέντζου , του Πάβλο Νερούντα , του Ρήγα Φεραίου , του Γκ Λόρκα , του Μήτσου Ευθυμιάδη κ.α. , ενώ οι ηθοποιοί απάγγειλαν  ποιήματα των   Ανδρέα Φουσκαρίνη , Γιώργου Ντοά ,  Τάσου Πίππα , Στάθη Κουτσούνη , Δημήτρη Κανελλόπουλου κ.α.
 Το «τρίτο μέρος» περιελάμβανε απαγγελία ποιημάτων των Τάκη Δόξα , Δήμου Βιλαέτη , Φώτη Πασχαλινού και Χρήστου Λάσκαρη  από τον Κώστα Καζάκο ενώ το μουσικό κομμάτι των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με τα κορυφαία τραγούδια του Χρήστου Λεοντή που συμπεριλαμβάνονται  στο «Καπνισμένο Τσουκάλι» και στην «Καταχνία». Τραγούδια όπως το «και να αδελφέ μου» , Αυτά τα κόκκινα σημάδια» «τούτες τις μέρες» , «Δεν θέλω να μου δέσετε τα μάτια»,  πάνω σε στίχους Γιάννη Ρίτσου και Κώστα Βίρβου.  

2 σχόλια:

OΡΟΠΕΔΙΟ είπε...

Σας ευχαριστώ κ. Αθανασόπουλε που μπήκα κι εγώστην δημοσίευσή σας, στο παρατρίχα, μετά όλους τους παγκοσμίου φήμης ποιητές όπως πχ Ντοάς κλπ... Καταπληκτική η δεοντολογία του συντάκτου, αν δεν είστε εσείς: ξεκινά από το Ω για να καταλήξειστο...Α!!!

OΡΟΠΕΔΙΟ είπε...

Και κυρίως μετά τον κ. ...Πίππα!