p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Παρράσιο Πάρκο Πολιτιστικής Κληρονομιάς


...δημιουργείται από αρχαιολόγους στο βωμό του Διός στο Λύκαιο Όρος της Αρκαδίας. Στόχος: να αναδειχθούν οι αρχαιότητες της περιοχής και να δημιουργηθεί ένας εξαιρετικός τουριστικός προορισμός!

Η πρωτοβουλία ανήκει στον επικεφαλής του τμήματος ελληνικών αρχαιοτήτων στο Μουσείο του πανεπιστημίου της Πενσυλβανία David Romano και την Ελληνίδα καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα Μαίρη Βογιατζή
Η θεματική του πάρκου
Το Παρράσιο Πάρκο Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα εκτείνεται από την Μεγαλόπολη μέχρι την αρχαία πόλη Λέπρεον.

Σκοπός της δημιουργίας του πάρκου, είναι να ενοποιήσει και να προστατέψει τα αρχαιολογικά μνημεία, καθώς στην περιοχή υπάρχουν επτά αρχαίες πόλεις και εννέα θυσιαστήρια. Μεταξύ αυτών:
-Τα ιερά του Πανός και του Απόλλωνος Παρρασίου στο Λύκαιο,
- ένα δεύτερο ιερό του Πανός στη Νέδα,
- το ιερό της Δέσποινας και της Δήμητρας,
- η πόλη της Λυκόσουρας,
- η Τραπεζούς, που ταυτίζεται με την πόλη που ανασκάφηκε στα Κυπαρίσσια από την αρχαιολόγο, δρα Άννα Καραπαναγιώτου,
- η αρχαία Εϊρα,
- η αρχαία Μεγαλόπολη,
- οι ναοί της Αφροδίτης και της Άρτεμης στο Κοτίλι,
- ο ναός του Απόλλωνος Επικουρίου στις Βάσσες,
- ο ναός της Αθηνάς στη Φιγάλεια. 


Στο πάρκο ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να κάνει πεζοπορία, ιππασία, ποδηλασία, ράφτινγκ και άλλα αθλήματα.
1. Θα δημιουργηθούν ειδικοί ξενώνες για τη διανυκτέρευση των επισκεπτών
2. Στο χώρο θα φιλοξενούνται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις
3. Θα ενισχυθεί η αντιπυρική προστασία στην ευρύτερη περιοχή, με την δημιουργία υποδομών για την αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Υπενθυμίζεται ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2008 προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στην ευρύτερη περιοχή και η φωτιά έφτασε στα όρια του αρχαιολογικού χώρου του θυσιαστήριου του Δία. 


Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης:
Σε πρώτη φάση, θα δημιουργηθεί ένα πρότυπο πάρκο στην περιοχή του Λυκαίου Όρους. Σε αυτό το πλαίσιο
- Θα δημιουργηθούν μονοπάτια.

Σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε τώρα: Τον περασμένο Ιούλιο ο καθηγητής Ντέιβιντ Γκίλμαν Ρομάνο προχώρησε στην χάραξη του πρώτου μονοπατιού στο πάρκο, που εκτείνεται σε μια απόσταση 5,65 χλμ, από το χωριό Άνω Καρυές (Αρκαδία) μέχρι τον ποταμό Νέδα (Μεσσηνία)-
1. Θα τοποθετηθούν πινακίδες.
2. Θα δημιουργηθεί Ερευνητικό Κέντρο.
3. Θα ανεγερθεί Μουσείο στη Μεγαλόπολη και Κέντρο στις Άνω Καρυές.

Σε δεύτερη φάση, ως το 2013 θα ολοκληρωθεί το Αναλυτικό Σχέδιο για το Παρράσιο Πάρκο Πολιτιστικής Κληρονομιάς για να παρουσιαστεί στην επιτροπή και τις τοπικές κοινωνίες. Το 2023 θα δοθεί ένα νέο Ολοκληρωμένο Αναλυτικό Σχέδιο, το οποίο θα ανανεώνει και θα αναβαθμίζει την προσπάθεια του 2013.


Η ερευνητική ομάδα 
Στο Όρος Λύκαιο πραγματοποιούνται ανασκαφές από το 2003, στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνεργασία». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ του Μουσείου της Πενσυλβανίας, του πανεπιστημίου της Αριζόνα και της εφορίας αρχαιοτήτων της Τρίπολης, υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, που έχει και την ευθύνη όλων των ανασκαφών αμερικανών αρχαιολόγων στην Ελλάδα.

   Όπως ανέφερε ο καθηγητής Romano «Το πρόγραμμα «Συνεργασία» περιλαμβάνει τα πάντα: από τοπογραφικές, αρχιτεκτονικές, γεωλογικές και γεωφυσικές έρευνες, μέχρι τις ανασκαφές, την καταγραφή των ευρημάτων και την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων».

Η ιδέα του πάρκου, όπως επισημαίνει ο αρχαιολόγος, έχει βρει την ένθερμη υποστήριξη των κατοίκων της περιοχής, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας και όλοι μαζί τώρα προσπαθούν να συντονίσουν τις ενέργειες τους για να γίνει το όραμα πραγματικότητα. Στόχος είναι το πάρκο να αναγνωριστεί διεθνώς από την Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO.


Αναδρομή:
Το ιερό του Λυκαίου Διός στο Λύκαιο Όρος έφερε στο φως στις αρχές του 20ού αιώνα ο Κωνσταντίνος Κουρουνιώτης. Ακόμα, ανακάλυψε μέρος της πόλης της Λυκόσουρας, της αρχαιότερης, κατά τους Αρκάδες, πόλης του κόσμου, και το ιερό της Δέσποινας και της Δήμητρας.
   Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ένας αιώνας για να ξαναρχίσουν και πάλι οι έρευνες στο Λύκαιο Όρος, το 2005, αυτή τη φορά με πρωτοβουλία της τότε εποπτεύουσας το Νομό Αρκαδίας Ε΄ ΕΠΚΑ της Σπάρτης και με τη συνεργασία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών της Αθήνας…


Trivia
:
Στη μυθολογία αναφέρονται ως πιθανοί τόποι γέννησης του Δία δύο περιοχές, η Αρκαδία και η Κρήτη. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, η Ρέα κατέφυγε στην Αρκαδία, στο Λύκαιο όρος, όπου γέννησε τον Δία.
   Κατόπιν έλουσε το βρέφος στην πηγή του ποταμού Νέδα, που ανέβλυσε τότε για πρώτη φορά και κατόπιν μετέβη στην Κρήτη. Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, η Ρέα γέννησε στη Δίκτη της Κρήτης, και ύστερα έκρυψε το παιδί της στο σπήλαιο Ιδαίον Άντρον, για να μην το εξουδετερώσει ο Κρόνος, ο οποίος κατάπινε τα παιδιά του αμέσως μετά τη γέννα. 

http://www.goodnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: