p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Νοσοκομείο πύργου..... Όνειρο ζω, μη με ξυπνάτε!!!


ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΣΚΑΒΔΗ

Νερά και πλημμύρες στον νότο και καπάκι η κλοπή, τα ξημερώματα χθες, στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, Αρχαίας Ολυμπίας... Ωραίο το πακέτο, ανεπανάληπτο, συνηγορεί υπέρ της βαρυχειμωνιάτικης διάθεσης που εμπεδώνει το μετα-κατακλυσμιαίο ήθος των καιρών στην Ηλεία. Εσάς πώς θα σας φαινόταν, αν το νοσοκομείο του τόπου σας γινόταν μετά από μια νεροποντή πισίνα, κι αν εξαιτίας της ατυχίας να κτιστεί πάνω σε γνωστό βάλτο βούλιαζε και αναγκαζόταν να αδειάσει κακήν κακώς τους ασθενείς του; Πώς θα σας φαινόταν αν μετά την καταστροφή περιμένατε εις μάτην να πληροφορηθείτε το μέγεθος της ζημιάς και ένα στοιχειώδες χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του; Πώς θα σας φαινόταν αν μέσα στον χαμό ακούγατε σε τοπικό ραδιόφωνο παράγοντές τινες, ενεργούς εδώ και μια 20ετία στα πολιτικο-τοπικά να κάνουν δηλώσεις του τύπου: Δεν επιτρέπεται να φέρνουμε την καταστροφή διότι έτσι υπονομεύουμε το νοσοκομείο μας!!!
Πώς θα σας φαινόταν αν ακούγατε επίσης τοπάρχες να δηλώνουν μπροστά στο πλέων νοσηλευτικό ίδρυμα ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να υπονομεύσει το νοσοκομείο... (Το κατά τα άλλα παροπλισμένο, σκοτεινό και με τα δυο υπόγειά του μέσα στη λάσπη). Ακούγοντας τα λογύδρια εκφωνούμενα μπροστά στην... πολυώροφη πλωτή πλέον κατασκευή, την επομένη της πλημμύρας, έβαλα τα γέλια. Γέλασα μέχρις δακρύων πεπεισμένη ότι ο τόπος δεν πρόκειται να σηκώσει κεφάλι ουδεπόποτε! Διότι τα αντίστοιχα ταγών... οδηγούνται στο «γκουβέρνο» και στα πολιτικά μας με κίνητρο μονάχα το μικρό, το ποταπό, το αισχρό πελατειακό συμφέρον!!!

Εξηγούμαι: Η χωροθέτηση του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Πύργου δίχασε την Ηλεία για πάνω από μια 10ετία... Χώρισε τον νομό σε νοτίους και βορείους, καθώς οι πρώτοι το ήθελαν στην πρωτεύουσα, και οι δεύτεροι σε θέση ανάμεσα σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα... Ο εμφύλιος εκτονώθηκε όταν το νέο κτήριο λειτούργησε στα τέλη του 2003, εν πλήρη δόξη και τιμή... Το τέλος καλό, αν εξαιρέσει κανείς ότι στα χρόνια από το 2004 μέχρι σήμερα δεν αναπτύχθηκε σύμφωνα με τον οργανισμό του... Όλα τα χρόνια όμως για οποιαδήποτε κουβέντα σχετική με το Ίδρυμα στον ηλειακό βορρά, άκουγες πάντα την κατακλείδα: «Πήγαν και το ρίξανε μέσα στο βούρκο...». Ο βούρκος εκδικήθηκε τελικά 8 χρόνια μετά την κατασκευή! Μια εκδίκηση που δεν τρώγεται ούτε κρύα ούτε ζεστή, καθώς έχουμε να κάνουμε κυριολεκτικά με κατάρρευση του ΕΣΥ στην Ηλεία... που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον «αναπνευστήρα» του... Ακριβώς γι’ αυτό θα περιμέναμε από την πρώτη μέρα της ζημιάς η ΔΕΠΑΝΟΜ να είναι εδώ και να εργαστεί για την εκτίμηση της ζημιάς και στη συνέχεια για την αποκατάστασή της... (Η ΔΕΠΑΝΟΜ αναμένεται να αποφανθεί από την εβδομάδα που έρχεται μόνο για τη ζημιά).
Αντ' αυτού όμως μόνο παραφιλολογία και «σοβαρές» δηλώσεις είχε το σχετικό θέμα, και στρογγυλά τηλεοπτικά τραπέζια επαναλήψεων... Το τι είπαν τα χείλη...ασεβών επί του θέματος δεν περιγράφεται! Σε συνέντευξή του σε τοπικό ραδιόφωνο άρχων κατέληξε με την κορώνα... Εμείς (!) φτιάξαμε το νοσοκομείο Πύργου, ένα μεγάλο νοσοκομείο που ο νομός ποτέ δεν είχε... Κι όλα αυτά την ώρα που η αγωνιώδης ερώτηση εξακολουθεί: «Πότε θα ανοίξει πάλι, πότε θα ξαναλειτουργήσει;».
Προς το παρόν λειτουργούν οι διοικητικές υπηρεσίες, τα εξωτερικά ιατρεία, η αιμοδοσία, και το τμήμα επειγόντων περιστατικών, γίνονται οι βασικές εξετάσεις του μικροβιολογικού εργαστηρίου και το ακτινολογικό πλην του αξονικού τομογράφου...Όλα αυτά στεγασμένα στο ισόγειο του κτιρίου, χωρίς θέρμανση μέσα στο καταχείμωνο! Ένα τεράστιο νοσοκομείο που μετατρέπεται σε κέντρο υγείας ορεινού χωρίου εν μία νυκτί κι ακόμα να «μετρηθούν» οι ζημιές!
Γι' αυτό και στην Ηλεία περισσεύει η οργή, που «κρατιέται» σε κουίντες ακόμα... Όπως εκείνου του κυριούλη που έσπρωξε με δύναμη τον υφυπουργό Υγείας πριν λίγες μέρες στο νοσοκομείο Αμαλιάδας... Θυμωμένοι και απελπισμένοι... Γιατί τίποτε στον τόπο δεν αλλάζει κι ας βρισκόμαστε ήδη εδώ και δύο χρόνια σε λάκκο λεόντων!!! Εύχομαι, μοναχά, να μην φαγωθούμε πάλι μεταξύ μας... Διότι εδώ που φτάσαμε όλα μπορεί κανείς να τα περιμένει, το στάδιο της «σπρωξιάς», εύκολα ξεπερνιέται όταν συσσωρεύεται τόση αδικία, τόση ανευθυνότητα, τόση πίκρα και εξαθλίωση.
Συνοδό στο κλίμα των ανωτέρω... και η κλοπή στο Παλιό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας χθες το πρωί... Κακοποιοί που μπουκάρουν μέσα στο διασημότερο μουσείο του κόσμου, «ιερό» και καμάρι της χώρας, και σουφρώνουν καμιά 70αριά αρχαία αντικείμενα από τις προθήκες του... Θράσος και προκλητικότητα, ανεπανάληπτη στα κατηφή μας ειωθότα...Τι στο καλό γίνεται εδώ κάτω; «Όνειρο ζω;;;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: