p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ

  • Θύμιος Κοτζιάς : «Είναι η πρώτη φορά που Ολυμπιακοί  Αγώνες δεν θα φωτιστούν με το αυθεντικό Ολυμπιακό Φώς».
  • Μάκης Παρασκευόπουλος  : « Το να μην παίρνεις το Ολυμπιακό Φως από την Αρχαία Ολυμπία , είναι σαν να παίρνεις το Αναστάσιμο Φως από την Ρώμη ή την Νέα Υόρκη.»
  • Γιώργος Δεββές : « Από σήμερα παύει να είναι επίτιμος δημότης της Αρχαίας Ολυμπίας ο Ζακ Ρογκ».
  • Λάμπης Καφύρας « Δεν μπορεί να ονομάζεται Ολυμπιακή  Φλόγα αν η τελετή δεν έχει γίνει στην Ιερή Άλτη.»


Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου , μαθητών και   εκπροσώπων φορέων  από την ευρύτερη περιοχή του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας , της Ηλείας αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος  διατρανώθηκε την Τετάρτη το πρωί η κάθετη αντίθεση όλων,  στην μη  τέλεση της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους 2ους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων , στο  Ιερό της Άλτης. Από το σύνολο των ομιλητών με έμφαση τονίστηκε  η ανάγκη    «για την αποκατάσταση της λαθεμένης απόφασης για τελετή στο Καλλιμάρμαρο» αλλά και ο « διαχωρισμός της ονομασίας «Ολυμπιακό» για τους αγώνες που δεν θα λαμβάνουν την φλόγα από την Αρχαία Ολυμπία.»
Ανοίγοντας τον κύκλο των τοποθετήσεων ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας  Θύμιος Κοτζιάς είπε μεταξύ άλλων:  

«Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή με απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής που πάρθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, αποφάσισε η Αφή της Φλόγας για τους Δεύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων να πραγματοποιηθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο και όχι στην Αρχαία Ολυμπία. Ταυτόχρονα αποφάσισε  να χρησιμοποιείται ο όρος « Φλόγα»  και όχι Ολυμπιακή Φλόγα για τους συγκεκριμένους αγώνες.
Με έγγραφό της που έχει ημερομηνία 18 Ιανουαρίου 2014 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ενημέρωνε την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την συγκεκριμένη απόφαση.
Ο Δήμος Ολυμπίας σε συνεδρίαση του Δημοτικού του Συμβουλίου στις 18 Ιανουαρίου 2014 (την ίδια μέρα) συζήτησε το θέμα αυτό και εξέδωσε σχετικό ψήφισμα εκφράζοντας ομόφωνα την πλήρη αντίθεσή του  στην συγκεκριμένη απόφαση.
Το Ψήφισμα αυτό εστάλη σε όλη την Πολιτειακή και Πολιτική Ηγεσία, στο σύνολο των κομμάτων του κοινοβουλίου, στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και μέσω αυτής στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τους εκπροσώπους του Νομού.
Ταυτόχρονα ο Δήμος ξεκίνησε μια τιτάνια προσπάθεια επαφών με τους εμπλεκόμενους στο θέμα φορείς, προκειμένου να αλλάξει η απαράδεκτη αυτή απόφαση.
Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι αυτή η πρώτη προσπάθεια του Δήμου για ανάδειξη και προβολή του θέματος, προβλημάτισε ανθρώπους, κινητοποίησε φορείς και γενικά «έθεσε»  το θέμα.
Δεν θέλω να αναφερθώ σε συγκεκριμένες ενέργειες για να μην αδικήσω κάποιον.
Και ενώ η προσπάθεια αυτή συνεχιζόταν με αμείωτη ένταση και οι πληροφορίες μας έλεγαν ότι ο προγραμματισμός της Αφής ήταν για τις 30 Ιουνίου, ξαφνικά διαβάσαμε στο Site της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ότι η Αφή θα πραγματοποιηθεί στις 30 Απριλίου και μάλιστα στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Το δημοτικό συμβούλιο που συνήλθε στις 14 Απριλίου και στο οποίο παραβρέθηκαν οι βουλευτές Έφη Σαλτάρη και Θεοδώρα Αυγερινοπούλου καθώς επίσης  ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και το σύνολο των φορέων της περιοχής εξέτασε και πρότεινε πρακτικές προτάσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν έστω και την τελευταία στιγμή το Ζήτημα. Οι προτάσεις υποβλήθηκαν άμεσα στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και μέσω αυτής στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.
Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή καθώς επίσης και η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, συμφώνησαν με επιστολές τους στον Δήμαρχο Ολυμπίας συμφώνησαν με τις προτάσεις αυτές και αυτό ήταν μια πρώτη δικαίωση της προσπάθειας μας.
Δυστυχώς όμως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν άλλαξε στάση και έτσι η Τελετή Αφής για τους δεύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων θα πραγματοποιηθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο, κατά παράβαση οποιασδήποτε έννοιας Καταστατικού Ολυμπιακού Χάρτη. Και μάλιστα δεν θα λέγεται Ολυμπιακή Φλόγα, αλλά απλά «φλόγα».
Είναι η πρώτη φορά που Ολυμπιακοί  Αγώνες δεν θα φωτιστούν με το αυθεντικό Ολυμπιακό Φώς που τους διαφοροποιεί από οποιαδήποτε άλλη αθλητική εκδήλωση γιατί μεταλαμπαδεύει τις αξίες της Ολυμπίας. Τις αξίες της Φιλίας της Ειρήνης και της Συναδέλφωσης των Νέων όλου του Κόσμου.
Τι ειρωνεία. Την στιγμή που το επίσημο site της Nanjing αναφέρετε στην Ολυμπιακά φλόγα, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή στέλνουν στην Κίνα ένα άλλο φως, που κανένα Ολυμπιακό Συμβολισμό δεν έχει.
Αγαπητοί φίλοι
Η Ολυμπία και η Ηλεία θεματοφύλακες των αξιών αυτού του Τόπου ξεκινούν σήμερα με αυτήν εδώ την εκδήλωση το δεύτερο μέρος της προσπάθειας μας ώστε να θεσμοθετηθεί η Τελετή Αφής και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, όπως ακριβώς και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Να σταματήσουν επιτέλους αυτές οι απομιμήσεις που προσβάλουν την Ολυμπιακή Φλόγα ως σύμβολο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως Παγκόσμια φιλειρηνική συνάντηση.
Στην προσπάθεια αυτή σας καλώ όλους να δημιουργήσουμε το «κίνημα της Ολυμπίας», που θα ανατρέψει την απόφαση αυτή της Δ.Ο.Ε.
Για το επόμενο διάστημα ο Δήμος Ολυμπίας με την στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των φορέων του Νομού θα προχωρήσει στις παρακάτω ενέργειες.
Συλλογή υπογραφών με το κείμενο της έκκλησης της Ολυμπίας.
Δημιουργία site για αξιοποίηση του διαδικτύου προκειμένου να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο ρεύμα για το συγκεκριμένο θέμα. Εδώ είναι σημαντική η συμβολή του καθένα μας.
Οργάνωση Συνεδρίου το καλοκαίρι στην Ολυμπία προκειμένου να κατατεθούν όλες οι απόψεις για το ζήτημα.
Όλο αυτό το υλικό μαζί με την δημιουργία και ενός DVD θα αποτελέσουν υλικό για την δημιουργία του Φακέλου διεκδίκησης συνολικά του ρόλου της Ολυμπίας ως κοιτίδας του Ολυμπισμού.»

    ΕΚΛΥΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Ξεχωριστή υπήρξε η στιγμή όταν μια μαθήτρια του δημοτικού σχολείου Αρχαίας Ολυμπίας έκανε έκλυση λέγοντας τα εξής  

«Όλοι όσοι συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα και υπογράφουμε το παρόν κείμενο, αντιδρούμε στην απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να μεταφέρει στο Παναθηναϊκό Στάδιο την Τελετή Αφής της «Φλόγας» για τους 2ους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων που θα γίνουν στην πόλη της Ναντζίν της Κίνας το διάστημα 16 – 28 Αυγούστου 2014. Και αυτό διότι:
Δεν μπορεί να υπάρξει χαρακτηρισμός «Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων» χωρίς την Ολυμπιακή Φλόγα. Ούτε είναι δυνατόν Ολυμπιακοί Αγώνες να διεξάγονται υπό το φώς μιας οποιασδήποτε άλλης φλόγας. Γιατί αυτό αναιρεί το αξιακό και ηθικό υπόβαθρο των αγώνων, την Ολυμπία.
Το άναμμα Φλόγας σε οποιοδήποτε άλλο σημείο, αντιγράφοντας την ιστορικά καθιερωμένη τελετή που γίνεται μόνο στην Αρχαία Ολυμπία, αποτελεί εκδήλωση προσβολής της ιερότητας και μοναδικότητας της Ολυμπιακής Φλόγας ως συμβόλου του Ολυμπιακού Ιδεώδους και κατά συνέπεια είναι ασυμβίβαστη με αυτό.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων, θεσμός καινούργιος,  πρέπει να πετύχει στους σημερινούς δύσκολους καιρούς. Και αυτό κυρίως  θα γίνει συνδέοντας τους αγώνες με την κοιτίδα τους, την Ολυμπία. Οτιδήποτε άλλο μειώνει  το κύρος τους και       υποσκάπτει το μέλλον τους.
Καλούμε
Τους Ηλείους, τους Έλληνες και τους φίλους της Ολυμπίας σε όλο τον κόσμο να
αντιταχθούμε στην οποιαδήποτε ενέργεια που αναιρεί τον συμβολισμό της Ολυμπιακής Φλόγας, υποβαθμίζει το θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων και  υπονομεύει τον ρόλο της Ολυμπίας, ως κοιτίδα του Ολυμπιακού πνεύματος.»
Στην συνέχεια την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Επίσκοπος Ωλένης κκ Αθανάσιος Μπαχός ,  ο αντιπερειφεριάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πύργου Κώστας Νικολούτσος, ο πρώην δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Αηδόνης, κτλ
Τέλος επιστολή συμπαράστασης απέστειλαν οι βουλευτές Ηλείας Γιώργος Κοντογιάννης και Θεοδώρα – Διονυσία Αυγερινοπούλου.

Δημοσίευση σχολίου