p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Χάνονται μυστηριωδώς τα νερά ποταμού στην Κρυόβρυση


Εκτεταμένης έρευνας χρίζει το φαινόμενο που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα στην περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Κρυόβρυσης του δήμου Λασιώνος, με τον ποταμό να λοξεύει της κανονικής του ροής και να χάνεται στα βάθη της γης.
 Από την περιοχή διέρχεται το ποτάμι του «Βυνίκου» όπως αποκαλείται, παρακλάδι του ποταμού Πηνειού, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά τη διαχωριστική γραμμή των δήμων Ηλείας και Αχαΐας. Στην περιοχή Άνω Καλύβια του δημοτικού διαμερίσματος Κρυόβρυσης και συγκεκριμένα στη θέση ‘Μηλιές’, το τελευταίο διάστημα συμβαίνει κάτι που έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον των κατοίκων και που θα πρέπει να εξεταστεί από τους ειδικούς.
Χάνεται σε καταβόθρα
Το ποτάμι μέχρι πρότινος έρεε κανονικά, όταν ξαφνικά άρχισε να χάνεται, με αποτέλεσμα μία έκταση 300 μέτρων περίπου να έχει ξεραθεί αφού δεν υπάρχει πλέον νερό. Όπως διαπιστώθηκε μετά από έρευνα, αφού οι ντόπιοι κάτοικοι δεν πίστευαν στα μάτια τους από αυτό που έβλεπαν, στο συγκεκριμένο σημείο έχει ανοίξει μία τρύπα μεγέθους 5Χ3, σαν καταβόθρα και το νερό χάνεται εκεί μέσα.
Κάτοικος της Κερέσοβας ανέφερε προχθές ότι το τελευταίο εικοσαήμερο έχει παρατηρηθεί αύξηση της ποσότητας του νερού που υπάρχει στο μεγάλο υδραγωγείο της Κερέσοβας και εκτιμάται ότι το νερό του ποταμού που χάνεται, είναι πιθανόν να καταλήγει σε εκείνο το σημείο, ωστόσο παραμένει μεγάλο μυστήριο.
Το σημείο που παρατηρείται το συγκεκριμένο φαινόμενο, απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από την περιβόητη Διακότρυπα, που ο θρύλος θέλει να βρισκόταν εκεί ο Ερυμάνθιος κάπρος που φέρεται να τον είχε σκοτώσει ο Ηρακλής (έχει καταγραφεί ως ένας από τους θρύλους του Ηρακλή).
Το 2006, επί Δημαρχίας του κ. Κλεάνθη Παπαδόπουλου, είχαν κληθεί τεχνικοί από το ΙΓΜΕ οι οποίοι είχαν ερευνήσει το χώρο της Διακότρυπας και είχαν ρίξει χρώμα στη σπηλιά για να διαπιστώσουν που κατέληγαν τα νερά που διέρχονται από το σημείο. Τότε είχε διαπιστωθεί ότι το νερό έβγαινε στις πηγές του Κατσαρού Ανδρωνίου και στις πηγές της Κερέσοβας. Οπότε, δεν αποκλείεται τα δύο σημεία να συνδέονται μεταξύ τους, αλλά αυτό θα το πουν με βεβαιότητα οι επιστήμονες.
Χρίζει έρευνας
Ο Δήμαρχος Λασιώνος κ. Βασίλης Παπαντώνης, επισκέφθηκε το σημείο, μαζί και με τον πολιτικό μηχανικό κ. Χρήστο Γιαννόπουλο, ωστόσο δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα, γιατί αυτή την περίοδο είναι πολλά τα νερά στο συγκεκριμένο σημείο και δεν μπορεί να γίνει καμία έρευνα.
 Ο κ. Παπαντώνης ανέφερε ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα ερευνηθεί το καλοκαίρι, όταν θα έχει μειωθεί η ποσότητα του νερού, οπότε θα μπορεί να επιτραπεί και η πρόσβαση. Άποψη στην οποία συγκλίνει και ο πρώην Δήμαρχος κ. Κλεάνθης Παπαδόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι θα πρέπει να επισκεφθούν την περιοχή ειδικοί και να εξετάσουν το φαινόμενο.
Μαρία Καραμπάτση
(karabatsimaro@yahoo.gr)
ΠΗΓΗ:ΠΑΤΡΙΣ ΠΥΡΓΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: