p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

«Βουλιάζει» το Γούμερο από τις συνεχείς κατολισθήσεις


Συντάκτης Βίκυ Γκουγκουστάμου   
20.02.10
goumero-3Το δικός τους Γολγοθά ζουν καθημερινά αγρότες και κτηνοτρόφοι στο  δ.δ. Γούμερο του Δήμου Ωλένης προκειμένου να καταφέρουν να φτάσουν στις καλλιέργειές και τις κτηνοτροφικές τους μονάδες. Το αγροτικό δίκτυο έχει υποστεί τεράστιες ζημιές από τις πολλαπλές κατολισθήσεις και καθιζήσεις που σημειώνονται στην περιοχή. Όλοι βρίσκονται σε απόγνωση και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην πολιτεία ζητώντας άμεσα βοήθεια για να μην αποκλειστεί το χωριό τους.Τεράστια είναι τα προβλήματα που σημειώνονται σε όλο το αγροτικό και επαρχιακό δίκτυο του Δήμου Ωλένης, μετά και τις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Τα πιο σημαντικά, δε,  παρατηρούνται στα δ.δ. Χειμαδιό, Γούμερο, Κουτσοχέρα και Ώλενα. Ήδη, μηχανήματα του Δήμου βρίσκονται σε διάφορες περιοχές και προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές ώστε να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι. «Ο Δήμος μας, είναι μια ζωντανή περιοχή. Υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία και πρέπει καθημερινά να πηγαίνουν στις δουλειές τους», τονίζει ο δήμαρχος Ωλένης κ. Γιάννης Παναγόπουλος, σημειώνοντας ότι τα μηχανήματα του Δήμου δεν επαρκούν για όλες τις περιοχές. Ο κ. Παναγόπουλος ζητά τη συνδρομή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αλλά και από τους κατοίκους να κάνουν υπομονή καθώς όσο θα διαρκεί η κακοκαιρία, δεν θα μπορούν να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις και να δοθούν λύσεις.

Η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει 

Την μεγαλύτερη ζημιά απ' όλα τα δ.δ. του Δήμου έχει υποστεί το Γούμερο, όπως μας λέει ο αντιδήμαρχος Ωλένης κ. Κωνσταντίνος Μπίρμπας, τονίζοντας ότι η οικονομική βοήθεια που έχει λάβει ο Δήμος είναι πολύ μικρή μπροστά στην καταστροφή που έχει υποστεί από τις φωτιές και μετά. «Το Γούμερο ίσως έχει τη μεγαλύτερη ζημιά σε πάρα πολλούς δρόμους από τις έντονες βροχοπτώσεις. Και όλα αυτά προέρχονται από τις φωτιές του 2007. Τα χρήματα που έχουμε πάρει σαν Δήμος είναι πολύ λίγα και στην ουσία έχουμε πάθει τη μεγαλύτερη ζημιά σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις, οι οποίες όμως δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τον κόσμο. Θέλουμε από την Πολιτεία, την Περιφέρεια και τη Νομαρχία βοήθεια για να επιλύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν».Από το 2007 αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του χωριού τέτοιου είδους προβλήματα, κάτι αναμενόμενο, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Γουμέρου κ. Κώστας Κολοβάδης. «Δεν μπορούμε μόνο με μηχανήματα του Δήμου και με ιδιώτες εργολάβους να δώσουμε λύσεις στους κατοίκους του χωριού που στην πλειοψηφία τους είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Κάνω έκκληση στη Νομαρχία, την Περιφέρεια και το υπουργείο να «σκύψουν» στο πρόβλημα, να καταγράψουν τις ζημιές και να δώσουν άμεσα οικονομικές ενισχύσεις στους Δήμους ώστε να μπορέσουμε και εμείς να λύσουμε τα προβλήματα». Επίσης, ο κ. Κολοβάδης σημειώνει ότι πολλοί νέοι άνθρωποι έχουν επενδύσει σε αγροτικές και κτηνοτροφικές δουλειές στο χωριό και όλοι έχουν υποχρέωση να τους υποστηρίξουν. «Δεν θα αφήσουμε τον κόσμο αβοήθητο. Πρέπει να δώσουμε έστω και πρόχειρες, προσωρινές λύσεις ώστε να πάει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές του δουλειές. Στο χωριό έχουν επενδύσει νέοι άνθρωποι σε κτηνοτροφικές μονάδες και άλλες επιχειρήσεις. Έχουμε λοιπόν την υποχρέωση να είμαστε δίπλα τους, να τους στηρίζουμε καθημερινά στους αγώνες και τις προσπάθειές τους».Έκκληση στην Πολιτεία κάνει με τη σειρά του και το κ. Στέφανος Παπαδόπουλος, αντιδήμαρχος Ωλένης, να δώσει άμεσα λύση στο θέμα. «Ο Δήμος προσπαθεί με κάθε τρόπο να είναι κοντά στους δημότες αλλά με την μικρή οικονομική ενίσχυση που μας δίνει το κράτος είναι αδύνατον να λυθούν τα προβλήματα. Γι' αυτό κάνω έκκληση κι εγώ στη Νομαρχία, στην Περιφέρεια και το υπουργείο να στείλουν μηχανικό, να δει τα προβλήματα από κοντά, γιατί μόνο έτσι μπορεί να δοθεί λύση».

Η κατάσταση είναι χειρότερη από ποτέ 

Απεγνωσμένοι είναι οι κάτοικοι στο Γούμερο, καθώς όχι μόνο δεν μπορούν να φτάσουν στις δουλειές τους, αλλά όπως μας λένε κινδυνεύουν να  αποκλειστούν. «Έχουμε αποκλειστεί από τις κατολισθήσεις και δεν μπορούμε να πάμε στα κτήματά μας. Τα μηχανήματα του Δήμου έχουν ανοίξει αρκετές φορές το δρόμο αλλά δυστυχώς οι κατολισθήσεις συνεχίζονται», δηλώνει ο κ. Γιάννης. Άμεση οικονομική βοήθεια από την Πολιτεία ζητά για την περιοχή του και ο κ. Αρίστος προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι οι κάτοικοι και να δοθούν λύσεις. «Βιώνουμε χρόνια τα προβλήματα, αλλά φέτος η κατάσταση είναι χειρότερη από ποτέ. Αν δεν στηρίξει η Νομαρχία και γενικά το κράτος τον κάθε Δήμο με ένα καλό κονδύλι θα μείνουμε στο έλεος του Θεού. Βγάζουμε τα προς το ζην με τόση δυσκολία που δεν μπορεί να φανταστεί κανείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: