p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

Ζητούν την Επαναλειτουργία του Ινστιτούτου (του ΕΘΙΑΓΕ) στον Κόροιβο Γαστούνης (Ηλείας)


Η σημασία της επιστημονικής γεωργικής έρευνας στην Ηλεία και την Δυτική Ελλάδα και η συμβολή της στην ανάπτυξη της Οικονομίας.

Επαναλειτουργία του Ινστιτούτου (του ΕΘΙΑΓΕ) στον Κόροιβο Γαστούνης (Ηλείας)

Η κατάσταση της γεωργικής παραγωγής στην χώρα μας και η κατάρτιση των αγροτών μας είναι γνωστή.  Ειδικά στην περιοχή της Ηλείας, τα προβλήματα παρουσιάζονται πολύ πιο έντονα. Ενώ το φυσικό περιβάλλον και οι εδαφοκλιματικές συνθήκες ευνοούν  την γεωργική παραγωγή, οι αγρότες μας, δεν έχουν σχεδόν καμία επιστημονική βοήθεια στην  καθημερινή και δύσκολη προσπάθειά τους. 

Ο Ηλειακός κάμπος τα έχει όλα: θερμοκήπια, λαχανικά, ανθοκομία, φυτά μεγάλης καλλιέργειας, δενδρώδεις καλλιέργειες, βιολογικές καλλιέργειες. Όταν όμως αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα φυτοπροστασίας ο Ηλείος παραγωγός στην καλλιέργεια της πατάτας του καρπουζιού ή της ακτινιδιάς που θα απευθυνθεί; Υπάρχουν υπηρεσίες σωστά επανδρωμένες με ειδικούς που θα αναγνωρίσουν το πρόβλημα και θα του υποδείξουν την λύση; Όχι βέβαια. Δεν υπάρχουν κατάλληλα επανδρωμένες υπηρεσίες με ειδικούς με αποτέλεσμα ο Ηλείος και γενικά ο Έλληνας παραγωγός να κατευθύνεται και να απευθύνεται στα καταστήματα γεωργικών φαρμάκων.


Τα καταστήματα γεωργικών φαρμάκων  όμως, είναι αυτό που λέει το όνομα τους: καταστήματα  φαρμάκων. Η αναγνώριση του προβλήματος ασθένειας στο φυτό είναι αρμοδιότητα του ειδικού, όχι του φαρμακοποιού. Δεν μπορούμε να ζητάμε από τον φαρμακοποιό να κάνει την διάγνωση και να δώσει τη λύση.  Την λύση θα την δώσει ο ειδικός επιστήμονας, εφόσον έχει στην διαθεσή του τα κατάλληλα μέσα, τα οποία υπάρχουν μόνο σε ένα κατάλληλα εξοπλισμένο εργαστήριο. Και ένα τέτοιο εργαστήριο θα ήταν εύκολο να υπάρχει σ ένα  ερευνητικό ινστιτούτο, προσανατολισμένο στη λύση των προβλημάτων των αγροτών της περιοχής.

Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει ένα κατάλληλο εργαστήριο που να εξυπηρετεί τις άμεσες ανάγκες των αγροτών μας στην φυτοπροστασία αλλά και ένα ερευνητικό ίδρυμα όπου μέσα από την έρευνα θα δίνει λύση στα συγκεκριμένα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας, το αποτέλεσμα είναι λύσεις πρόχειρες,  οικονομικά ασύμφορες και συχνά επικίνδυνες  για την υγεία. Για παράδειγμα γνωρίζουμε όλοι ότι  τα συμβατικά γεωργικά προϊόντα είναι πολύ πιθανό να είναι φορτωμένα με φυτοφάρμακα με συνέπεια προβλήματα υγείας στους καταναλωτές και ενδεχομένως και καρκίνος. Επίσης ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα για την οικονομία είναι η απώλεια αγορών για τα προϊόντα μας. Τα φορτωμένα με φυτοφάρμακα προϊόντα δεν τα θέλει κάνεις. Είναι επομένως  μακροπρόθεσμα οικονομικά ασύμφορο  να μην  ετοιμάζεις την υποδομή ώστε να δώσεις τις  λύσεις  που απαιτούν οι  καταναλωτές.

Και η λύση ακούει στο όνομα ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ή ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ.

Μια άλλη συνέπεια  της έλλειψης έρευνας, είναι  ότι στον γεωργικό τομέα, σχεδόν  τα πάντα εισάγονται. Οι ποικιλίες εισάγονται, ο πατατόσπορος εισάγεται, τα μοσχεύματα φράουλας εισάγονται, οι δενδρώδεις ποικιλίες εισάγονται, τα υβρίδια καρπουζιού εισάγονται, τα υβρίδια καλαμποκιού εισάγονται, οι βομβίνοι εισάγονται, τα πρόβατα οι χοίροι και τα μοσχάρια εισάγονται και τελευταία εισάγονται και ποικιλίες ελιάς. Η ελιά το σύμβολο της θεάς Αθηνάς που διαγωνίστηκε με τον Ποσειδώνα για την Αθήνα αλλά και το δένδρο που έδινε το υλικό για τα στεφάνια των νικητών των ολυμπιακών αγώνων για χίλια χρόνια ξεκίνησε να εισάγεται και αυτό.

Σε πολλά από τα παραπάνω προβλήματα, θα μπορούσε να δώσει  λύση η δυναμική επαναλειτουργία του Ινστιτούτου (του ΕΘΙΑΓΕ) στον Κόροιβο, το οποίο σήμερα υπολειτουργεί. 

Ένα ερευνητικό ίδρυμα πολλαπλής αποστολής στο μέσον του Ηλειακού κάμπου θα άλλαζε τα δεδομένα και θα λειτουργούσε σαν πυλώνας ανάπτυξης της τοπικής αγροτικής οικονομίας. Ένα τέτοιο ερευνητικό ίδρυμα θα μπορούσε να:

 1. υποστηρίζει ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα σε προβλήματα φυτοπροστασίας δίνοντας οδηγίες για βιολογική φυτοπροστασία/καταπολέμηση
 2. να υποστηρίζει τους αγρότες μας σε θέματα θρέψης των καλλιεργουμένων φυτών.
 3. σε συνεργασία με τους αγρότες μας να δημιουργεί σπόρους κατάλληλους για την δυτική Ελλάδα, σε επιλεγμένα καλλιεργούμενα είδη
 4. να διατηρεί κάποιες επιλεγμένες πρότυπες βιολογικές καλλιέργειες με σκοπό την ενημέρωση όλων όσων ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν ή καλλιεργούν ήδη βιολογικά.
 5. να υλοποιεί σεμινάρια και εκπαιδευτικά μαθήματα στους αγρότες μας πάνω στην βιολογική φυτοπροστασία, την θρέψη των φυτών σε βιολογικές καλλιέργειες και την σποροπαραγωγή.
 6. να εργάζεται ερευνητικά με κύρια αποστολή την απομόνωση και αξιολόγηση μικροοργανισμών σαν παράγοντες βιολογικού ελέγχου και την επακόλουθη ανάπτυξη σε βιο-παρασιτοκτόνα.

Λύνοντας προβλήματα των καλλιεργειών, βοηθάμε άμεσα την τοπική και την εθνική οικονομία:
 • μειώνοντας το κόστος των εισροών
 • αυξάνοντας την αξία των  παραγόμενων προϊόντων

Είναι επομένως επιτακτική η ανάγκη η επαναλειτουργία του Ινστιτούτου στον Κόροιβο. Για το σκοπό αυτό, η πρωτοβουλία για την επαναλειτουργία  του  ΕΘΙΑΓΕ ΣΤΟΝ Κόροιβο, θέτει σε γνώση όλων των ενδιαφερομένων μερών, την πρόταση της επιστημονικής της ομάδας. Βεβαίως ο διάλογος που ευελπιστούμε πως θα ακολουθήσει, θα δώσει και άλλες ιδέες και άλλες προτάσεις και άλλες λύσεις.

Σε κάθε περίπτωση όμως, τονίζουμε πως θεωρούμε αδιαπραγμάτευτα δυο σημεία.
1.       Η επιστημονική έρευνα για την γεωργική παραγωγή πρέπει να είναι προσανατολισμένη στην λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές
2.       Η επιστημονική έρευνα για την γεωργική παραγωγή, δεν μπορεί παρά να χωροθετείται στην ίδια την   περιοχή, της οποίας στα   προβλήματα καλλιεργειών προσπαθεί να  απαντήσει

Με αυτές τις σκέψεις καλούμε όλους τους φορείς να τοποθετηθούν και να συμβάλλουν όσο μπορούν  στον διάλογο και  κυρίως στην υλοποίηση  των  προτάσεων που θα ακολουθήσουν.

Ακολουθεί η αναλυτική πρόταση της επιστημονικής επιτροπής για την επαναλειτουργία του  ΕΘΙΑΓΕ  στον Κόροιβο.

Η πρόταση μας είναι να μετασχηματιστεί σε ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ή σε ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ με τους εξής κύριους τομείς:

 1. τμήμα παροχής υπηρεσιών φυτοπροστασίας στους αγρότες μας
 2. τμήμα σποροπαραγωγής
 3. τμήμα προτύπων βιολογικών καλλιεργειών
 4. εργαστήριο μικροβιολογικής καταπολέμησης ασθενειών εντομών και ζιζανίων των καλλιεργουμένων φυτών
 5. εργαστήριο βιοπαρασιτοκτόνων
 6. συλλογή ωφελίμων μικροοργανισμών

Η διατήρηση συλλογής μικροοργανισμών είναι μια δραστηριότητα με παγκόσμια απήχηση σχετικά με τα οικονομικά οφέλη από την εκμετάλλευση των ωφελίμων μικροοργανισμών. Η απομόνωση και ανάδειξη μικροοργανισμών σε βιοπαρασιτοκτόνα συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη για τον τόπο και την αγροτική οικονομία που έχει να κάνει με την παραγωγή γνώσης πάνω στα βιοεντομοκτόνα απαραίτητης για μελλοντικές επενδύσεις. Η μικροβιολογική καταπολέμηση θα έχει συν τω χρόνο μια δεσπόζουσα θέση στην βιολογική καταπολέμηση. Σήμερα όλα τα σκευάσματα με ωφέλιμα μικρόβια εισάγονται, γιατί να μην δημιουργηθεί μια δική μας βιομηχανία;

………………….

Η ομάδα πρωτοβουλίας για την επαναλειτουργία του ινστιτούτου στον Κόροιβο

Φορείς

Δημοσίευση σχολίου