p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Σ.Τ.Ο. ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ



Σε έκτακτη συνεδρίαση προχώρησε την Τρίτη το πρωί το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Αρχαίας Ολυμπίας  προκειμένου να  καθορίσει την στάση του σε σχέση με την κακοκαιρία .
 Ανοίγοντας τον κύκλο των τοποθετήσεων ο δήμαρχος  Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη τόνισε «την επιτακτική ανάγκη του καλού συντονισμού των εμπλεκομένων αρχών ώστε και με βάση τις προβλέψεις της ΕΜΥ,  να αντιμετωπιστούν οι άσχημες καιρικές συνθήκες». Στην συνέχεια ο δήμαρχος και αφού έκανε ένα μικρό απολογισμό των δράσεων του δήμου τόνισε:
«Από την πρώτη στιγμή ως δήμος  βρεθήκαμε  δίπλα στα προβλήματα που δημιούργησαν οι έντονες βροχοπτώσεις. Με τα μηχανήματα του δήμου ανοίξαμε εγκαίρως όλους τους αποκομμένους δρόμους , ενώ  δώσαμε λύσεις με την απομάκρυνση μπαζών από τοίχους και αυλές σπιτιών. Την ίδια δε μέρα , την Παρασκευή 18 του μηνός με έγραφα μας  ενημερώσαμε την Γ.Γ. Πολιτικής  Προστασίας  , τον Γ.Γ. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος , την Δ.Ε.Σ.Ε και την Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας  για την κατάσταση στην οποία περιήλθε ο δήμος μας μετά την κακοκαιρία. Με τα έγραφα μας  ζητήσαμε την άμεση κινητοποίηση των παραπάνω υπηρεσιών προκειμένου να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. ».

 Ο αρμόδιος για θέματα πολιτικής προστασίας αντιδήμαρχος Γιώργος Γεωργακόπουλος κάνοντας εκτενή αναφορά στις ζημιές και στις αντίστοιχες παρεμβάσεις του δήμου είπε:
« Στο Λούβρο ένα σπίτι «δέχτηκε» περισσότερα από 40 κβ τα οποία τα απομακρύναμε με μηχανήματα του δήμου.  Στους δε  ιδιοκτήτες  τους προτείναμε να τους  μεταφέρουμε σε ξενοδοχείο. Στην Αγία Τριάδα Λασιώνος «έφυγε» η αυλή ενός σπιτιού με αποτέλεσμα να βγουν στον αέρα τα θεμέλια του. Είχαμε πλημμύρες στις παρόχθιες εκτάσεις των Άσπρων Σπιτιών , Λούβρου, Κάμενας , Μουριάς , Λιναριάς. Από την υπερχείλιση του Αλφειού απειλήθηκε και ο βιολογικός καθαρισμός της Αρχαίας Ολυμπίας .»
 Συνεχίζοντας ο κ Γεωργακόπουλος ανάφερε ένα – ένα τα σημεία του επαρχιακού δικτύου που κατολισθήσεις  είχαν αποκόψει την πρόσβαση  προς χωριά του δήμου ενώ αναφερόμενος   στα προβλήματα   από τους ποταμούς Ερύμανθο και Αλφειό τόνισε :
« Αν δεχθούμε πολλά νερά και αν λόγω ανάγκης ανοίξουν οι πόρτες του φράγματος του Λάδωνα τότε θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα από τον Αλφειό. Προβλήματα που όμως δεν αντιμετωπίζονται με 2000 ευρώ όπως ειπώθηκε. Παρεμβάσεις  αυτού του ύψους είναι αποσπασματικές .Είναι ασπιρίνες . Στον Αλφειό χρειάζονται ριζικές παρεμβάσεις και όχι ημίμετρα .»
 Ακόμα ο κ Γεωργακόπουλος αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση των μέχρι στιγμής λίγων χιονοπτώσεων στην ορεινή περιοχή του δήμου.
« Αντιμετωπίσαμε τα λίγα χιόνια χωρίς να έχουμε αλάτι. Δύο έγραφα έχουν γίνει από τον προκάτοχό μου στην θέση του υπεύθυνου της πολιτικής προστασίας Πέτρο Γιαννακόπουλο,  όπου αναφέρεται η ανάγκη της προμήθειας αλατιού. Μέχρι σήμερα όμως τίποτα.»
 Τέλος ο κ Γεωργακόπουλος «ευχαρίστησε τους εθελοντές που μαζί με τον ένα μόνιμο χειριστή μηχανημάτων  που διαθέτει ο δήμος έδωσαν τον καλύτερό  τους εαυτό για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης».
  Ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου Νίκος Νικολακόπουλος τόνισε
  « ότι η πυροσβεστική υπηρεσία θα είναι κοντά σε κάθε έκτακτη κατάσταση. Από το δήμο ζητούμε να βοηθήσει ώστε να είναι ανοιχτοί οι δρόμοι για να έχουμε προσβασιμότητα. Ακόμα ο δήμος με έγγραφό του προς τους προέδρους των παρόχθιών χωριών να τους ενημερώσει να απομακρύνουν ζώα και μηχανήματα.»
 Ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας τόνισε ότι
« έχουμε να κάνουμε με ένα φυσικό φαινόμενο που η αντιμετώπισή του απαιτεί την καλή συνεργασία όλων μας . Από πλευράς Δασαρχείου δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην πρόληψη πλημμυρικών φαινόμενων. Μια από τις αιτίες των φαινόμενων, ασφαλώς είναι και οι πυρκαγιές  που έχουν πλήξει την ευρύτερη περιοχή. Γι’ αυτό και έχουμε εντάξει στο σχέδιο «ΑΛ. Μπαλτατζής» δύο έργα αναδασώσεων στα ορεινά τμήματα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.»
 Ο Γιάννης Μητρόπουλος υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας τόνισε ότι « είναι καλό η ενημέρωση μεταξύ των υπηρεσιών να γίνεται εγγράφως.» Ακόμα  ο κ Μητρόπουλος μοίρασε έντυπα ενημέρωσης  της πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση ανάλογων καιρικών φαινόμενων.
 Τέλος η Ελκε Σπηλιοπούλου από τον Φυσιολατρικό Σύλλογο Αρχαίας Ολυμπίας τόνισε την ανάγκη της πληρέστερης ενημέρωσης των πολιτών για τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές που θα επιφέρουν ισχυρότερα καιρικά φαινόμενα».     

Δεν υπάρχουν σχόλια: