p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Λαθροϋλοτομία, χωματερές απειλούν το δρυόδασος



Η οικονομική κρίση, τα σκουπίδια και η παράνομη υλοτομία απειλούν το προστατευόμενο και μοναδικό σε ομορφιά δρυόδασος της Φολόης.

Η φύση στη Φολόη κινδυνεύει από οργανωμένα κυκλώματα λαθρεμπορίας ξύλου στη Δ. Ελλάδα Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι των διπλανών χωριών, ο ήχος από τα μηχανικά πριόνια, που ακούγεται σχεδόν κάθε βράδυ από την καρδιά του δάσους, σηματοδοτεί την παράνομη υλοτομία από τα οργανωμένα κυκλώματα εμπορίας ξύλου που δρουν στη Δυτική Ελλάδα.

Οι δασικές αρχές παραδέχονται ότι φέτος με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης υπήρξε και αύξηση της παράνομης υλοτομίας. Προ ημερών οι δασικοί υπάλληλοι εντόπισαν και κατέσχεσαν μέσα στο δάσος φορτηγό όχημα φορτωμένο με ξυλεία βάρους 13 τόνων, το οποίο και εγκατέλειψαν οι δύο ιδιοκτήτες του για να μη συλληφθούν με την αυτόφωρη διαδικασία.

Το 2012 το Δασαρχείο Πύργου κατέσχεσε συνολικά 180 τόνους ξυλείας από δένδρα που είχαν κοπεί παράνομα και υπέβαλε 29 μηνύσεις για λαθροϋλοτομία και παράνομη μεταφορά δασικών προϊόντων.

Ομως εκτός από την παράνομη υλοτομία, το δρυόδασος της Φολόης απειλείται και από τους ασυνείδητους που το έχουν μετατρέψει σε πολλά σημεία σε μικρές χωματερές σκουπιδιών.

«Παρ” ότι θα περίμενε κανείς ότι μια περιοχή τόσο μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας θα προστατευόταν επαρκώς, αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει. Εκτός από την παράνομη υλοτομία που αποτελεί τη μεγαλύτερη οικολογική πληγή, σημαντικό πρόβλημα υπάρχει με τα σκουπίδια που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή, ακόμα και μέσα στο δάσος. Υπάρχουν περιοχές που λειτουργούν κυριολεκτικά ως χωματερές», καταγγέλλει στην «Ε» ο Θάνος Πλέσσας που επισκέπτεται συχνά την περιοχή και σημειώνει:

«Η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής ζει από την κτηνοτροφία. Επομένως, το επίπεδο διαβίωσής τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το περιβάλλον. Είναι λυπηρό που κάποιοι από αυτούς δεν αντιλαμβάνονται πως η περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής θα έχει μαρκοπρόθεσμα αντίκτυπο στις ίδιες τους τις ζωές. Είναι, επίσης, λυπηρό που οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και οι τοπικοί εκλεγμένοι αντιπρόσωποι δεν φαίνεται να απασχολούνται ιδιαίτερα από ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα».

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

m.nodaros@eleftherotypia.net

ΔΙΑΒΑΣΤΕ http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=21/01/2013&id=337385

ΑΚΟΥΣΤΕ : http://ionionfm.gr/player_nw.php?clipid=44888&Mid=17&sub1=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: