p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2013

Ζουρτσάνοι Ποιητές

Όψη της Κάτω Ρούγας της Ζούρτσας (ημερ.λήψης: 21/02/2013)

Τα βιογραφικά στοιχεία Ζουρτσάνων ποιητώνΤΑΣΟΣ ΓΑΛΑΤΗΣ

 Ο Τάσος Γαλάτης (ψευδώνυμο του Αναστασίου Αρ. Παπαδόπουλου) γεννήθηκε το 1937 στο Αργοστόλι  της Κεφαλονιάς,  αλλά κατάγεται από την Νέα Φιγαλία της Ολυμπίας και γονιούς βέρους Ζουρτσάνους πάππου προς πάππου. Οι πολυάριθμοι Παπαδοπουλαίοι της πατρογονικής του φάρας είναι κυρίως γνωστοί ως Κουζούμηδες ή Κουζουμαίοι· η μητέρα του ήταν Πιπιλοπούλα. Από το 1945 κατοικεί στην Αθήνα, αρχικά στην Καλογρέζα και αργότερα στη Νέα Ιωνία, όπου συνδέθηκε με τον ποιητή Χρήστο Ρουμελιωτάκη, τον ζωγράφο Νίκο Γαζέπη και τον σκηνοθέτη Γιώργο Μιχαηλίδη.  Στήριγμα στις πνευματικές του ανησυχίες τα δύσκολα  χρόνια υπήρξαν ο Ιωνικός Σύνδεσμος με την βιβλιοθήκη του ΄Αγγελου Σημηριώτη, ο Δημήτρης Δούκαρης και ειδικότερα ο Τάκης Σινόπουλος. Σπούδασε Φιλολογία στην Αθήνα και δίδαξε στη Μέση Εκπαίδευση, στη Βυτίνα της Γορτυνίας, στις ελληνικές κοινότητες της Αιγύπτου κ.α.
     Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία με τα ποιήματα «Δάσος», «Τέμπη» και «Περιπέτεια», στο περιοδικό Πανσπουδαστική, τεύχ. 37-38, Απρ. 1962, σ. 19. Ποιήματά του μεταφράστηκαν στα αγγλικά από τον GThaniel και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό TheAmaranth, στο Τορόντο του Καναδά.


ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΝΗΣ


Ο Στάθης Κουτσούνης γεννήθηκε στη Νέα Φιγαλία Ολυμπίας το 1959, όπου και περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Σπoύδασε νομικά και φιλολογία (κατεύθυνση γλωσσολογίας) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και κλασική μουσική στο Ωδείο Athenaeum. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως φιλόλογος στην Ιδιωτική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, διδάσκει στη Σχολή Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου, όπου διετέλεσε Διευθυντής του Γυμνασίου κατά τη διετία 1996-1998, ενώ από το 1998 είναι Διευθυντής του Λυκείου και Συντονιστής των φιλολόγων. Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις του σε συνέδρια και έχει επιμεληθεί την έκδοση ορισμένων βιβλίων και περιοδικών. Στα Γράμματα εμφανίστηκε το 1987 με τη δημοσίευση τεσσάρων ποιημάτων του στο τεύχος 10 του περιοδικού «Νέες Τομές». Έκτοτε έχει εκδώσει διάφορα βιβλία, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με τα λογοτεχνικά περιοδικά «Αλφειός», «Δε(κατα)», «Διαβάζω», «Εντευκτήριο», «Η λέξη», «Μανδραγόρας», «Νέα Εστία», «Οδός Πανός», «Οροπέδιο», «Πλανόδιον», «Ποίηση», «Πόρφυρας», «Τεχνοπαίγνιον», «Το Δέντρο», «Φιλολογική» κ.ά. και τις εφημερίδες «Η Αυγή», «Η Καθημερινή» και «Ελευθεροτυπία», όπου και δημοσιεύει ποιήματα, κριτικά δοκίμια, φιλολογικές μελέτες, επιστημονικά και εκπαιδευτικά άρθρα, βιβλιοκρισίες και άλλα κείμενα. Ποιήματά του έχουν περιληφθεί σε ανθολογίες και έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Γερμανικά και τα Περσικά. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων (www.dedalus.gr).
                                     http://zourtsa-blog.blogspot.gr
Δημοσίευση σχολίου