p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ


Συνεδρίασε την Πέμπτη  υπό την προεδρεία του Θεόδωρου Παπαηλιού το ΔΣ Αρχαίας Ολυμπίας. Αρχικά ο δήμαρχος Θύμιος Κοτζιάς  ενημέρωσε το σώμα για τα αποτελέσματα και τις εντυπώσεις της  αντιπροσωπείας του δήμου από  την επίσκεψη  στην αδελφοποιημένη, με την Ολυμπία, πόλη της Ιαναζάβας της Ιαπωνίας. « Η πόλη της Ιναζάβα τιμά και με το παραπάνω την αδελφοποίησή  της με την Ολυμπία. Η δε φιλοξενία της ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτό που εμείς στην Ελλάδα αποδίδουμε στον Ξένιο Δία.» είπε ο δήμαρχος εκφράζοντας με αυτά τα λόγια τις άριστες  εντυπώσεις της τετραμελούς αντιπροσωπείας του δήμου που επισκέφτηκε την Ιαπωνία στα μέσα Φεβρουαρίου.
Στην συνέχεια ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε τρεις σημαντικές    συσκέψεις  που πραγματοποιήθηκαν στις οποίες έλαβε μέρος :   Η πρώτη  στην Πάτρα όπου  μετά από πρωτοβουλία του Γ.Γ. Π.Δ.Ε Απ. Κατσιφάρα  συζητήθηκε η κατανομή ποσού προς τους πυρόπληκτους δήμους από το ταμείο Μολυβιάτη. Η δεύτερη στην Αθήνα στο ΥΠ.ΠΟ όπου υπήρξε  συνάντηση με τον Υπουργό Κώστα Τζαβάρα  στον οποίο  «τέθηκαν  μεταξύ άλλων   το θέμα του πάρκιγκ της πόλης της Ολυμπίας  και  το ενδεχόμενο  της επαναλειτουργίας  Μουσείου των Συγχρόνων Ολυμπιακών Αγώνων».Και η τρίτη  στο δημαρχείο  με αντιπροσώπους ταξιδιωτικών γραφείων όπου και έγινε πρώτη κουβέντα για την σωστή διαχείριση της κρουαζιέρας»
Τέλος ο δήμαρχος αναφέρθηκε «στις μειώσεις  κατά 50% του προσωπικού και   των εφημεριών του Κ.Υ. Αρχαίας Ολυμπίας και  στις  ενέργειες του δήμου προς την κυβέρνηση  για να  μη υπάρξει   υποβάθμιση του Κ.Υ.».  

Τοποθετήσεις επικεφαλής παρατάξεων

 Ο Κώστας  Σοφιανός έθεσε το θέμα «της προστασίας των παρόχθιων περιοχών  του Αλφειού και τι  εξελίξεις υπάρχουν επ΄ αυτού μετά την επίσκεψη στο ποτάμι του Γ.Γ. της Π.Δ.Ε» Ακόμα ο κ Σοφιανός έθεσε υπό μορφή ερωτήσεων  τα θέματα  «της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού στο φράγμα του Αλφειού και αν  δικαιούται πόρους ο δήμος από το έργο», « της πρώην  Αναπτυξιακής Εταιρείας του δήμου», «της καθυστερημένης αντίδρασης του δήμου στο θέμα του Κ.Υ.»   
Ο επικεφαλής της ελάσσονος Σωτήρης Αναστασόπουλος  σχετικά με το Κ.Υ τόνισε  ότι « η υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας στην Υγεία  οφείλεται  στην γενική πολιτική του καπιταλισμού». Ενώ στη συνέχεια εξέφρασε «την πλήρη  αντίθεσή του στο ενδεχόμενο  συμμετοχής  πολυεθνικής εταιρείας στο άνοιγμα του Μουσείου των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων».
 Ο Παναγιώτης Φλέσσας εκ μέρους της α΄ ελάσσονος παράταξης έθεσε το θέμα της κατανομής των κονδυλίων της ΣΑΤΑ . «Ο χρόνος είναι πολύτιμος. Δεν πρέπει να  αφήνουμε να «λιμνάζουν» αδιάθετα  κονδύλια.» τόνισε μεταξύ άλλων ο ομιλητής.

Απαντήσεις δημάρχου        

 «Το θέμα του Αλφειού δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα. Στο βαθμό που μπορούσαμε να παρέμβουμε το κάναμε. Καλέσαμε τον περιφερειάρχη και σε συνεννόηση με τους απέναντι έγινε κάποια παρέμβαση. Όμως για μεγάλο τμήμα του ποταμού   δεν υπάρχει οριοθέτηση και αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα» είπε ο δήμαρχος αναφερόμενος στο Αλφειό. Ενώ για το Κ.Υ. είπε ότι « μετά τις παρεμβάσεις μας υπάρχουν διαβεβαιώσεις για αναστολή της απόφασης». Τέλος ως προς την Αναπτυξιακή διαβεβαίωσε ότι «θα γίνει και το τυπικό κλείσιμο».

προ- ημερησίας διάταξης

 Το μείζον θέμα του περιορισμού της λειτουργίας του Κ.Υ. της Ολυμπίας έθεσαν  προς το ΔΣ μέλη της Τ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ.
« Η κυβέρνηση εν γνώσι της 6ης Υ.Π.Ε.  προκειμένου να στελεχώσει το   νοσοκομείο Πύργου θα υποβαθμίσει το Κ.Υ. Αρχαίας Ολυμπίας  στο  ½  και στα 2/3 τα υπόλοιπα Κ.Υ. του νομού.» τόνισε το μέλος της οργάνωσης  Νίκος Παπαβασιλείου. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Τάκη Μυλωνόπουλου ο οποίος τόνισε ότι « Εμείς ως κόμμα, πάντα «στεκόμαστε»  στην πρωτοβάθμια φροντίδα που μαζί με την πρόληψη αποτελούν βασικό πυλώνα της Υγείας. Το νοσοκομείο Πύργου καλύπτει μια μεγάλη περιοχή. Οπότε καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει μια υποβάθμιση του Κ.Υ.» Και  οι δύο ομιλητές στις τοποθετήσεις τους   πρότειναν  την έκδοση ψηφίσματος από το σώμα.
            Αναφερόμενος επί του θέματος ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Δεββές τόνισε ότι « Η προσπάθεια που κάνει ο δήμος για πείσει πρέπει να συνεχιστεί. Το ψήφισμα πρέπει να εμπεριέχει και το γενικό πλαίσιο που αφορά το νομό αλλά φυσικά και το ειδικό που αφορά το Κ.Υ.Αρχαίας Ολυμπίας. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό γιατί  πέραν της τεράστιας δυσφήμησης, θα υπάρξει και γενικό  πρόβλημα τους ασθενείς που μέχρι σήμερα εξυπηρετούνται καθ’ όλο  το 24ωρο.»
Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Σωτήρης Αναστασόπουλος παρότι συμφώνησε με το πρόβλημα  τόνισε ότι « δεν πρέπει να μας διαφεύγει η γενική πολιτική που ακολουθεί ο  ΣΥΡΙΖΑ αφού συμφωνεί με τις ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία.».  
Το σώμα συμφώνησε στην έκδοση ψηφίσματος.  «Η Υγεία δεν είναι Εμπόρευμα και ο ασθενής πελάτης. Η Υγεία δεν μπορεί παρά να είναι δημόσια και δωρεάν για όλους» αποφάσισε ομόφωνα το ΔΣ υιοθετώντας την πρόταση των μελών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 Σχετικά με το θέμα που ανέπτυξε στην έναρξη της συνεδρίασης και ο δήμαρχος και αφορούσε το Ταμείο Μολυβιάτη , ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Δεββές εισηγούμενος θέμα προ ημερησίας διάταξης τόνισε ότι « μετά την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα η ΠΔΕ θα κατανείμει  στους 11 πυρόπληκτους δήμους το ποσό των 24,7 εκ ευρώ. Για την ένταξη των έργων απαιτείται να υπάρχουν έργα με «ώριμες μελέτες». Γι΄ αυτό εμείς θα καταθέσουμε προς ένταξη τις ήδη ώριμες μελέτες που έχουμε για τα έργα «Κρυονέρι – Λάσδικα», «Αγροτική Οδοποιία» , « Ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς», « μάντρες αντιστήριξης Ανδρωνίου»  κτλ
 Ο αντιδήμαρχος Πέτρος Γιαννακόπουλος αναφερόμενος στο θέμα τόνισε ότι «στον πρώην δήμο Φολόης υπήρχαν μελέτες ύψους 800.000ευρώ  που θα πρέπει να τις αξιολογήσουμε ανοιχτά στο ΔΣ και αναλόγως να τις αξιοποιήσουμε.» Ο Παναγιώτης Φλέσσας παρεμβαίνοντας  πρότεινε «να υπάρξει ψήφισμα διαμαρτυρίας του ΔΣ  για τα υπόλοιπα αδιάθετα χρήματα του «ταμείου Μολυβιάτη» ενώ ο Γιώργος Λινάρδος πρότεινε «την πρόταση για ένταξη έργων που αφορούν αγροτική οδοποιία- ύδρευση και ηλεκτρισμό στάβλων.».   

Ημερησία διάταξη

Κατά την διάρκεια της συζήτησης για την φιλοξενία των 20 Ρώσων δημοσιογράφων η οποία εντάσσεται στο συνολικό ενδιαφέρον της Ρωσίας για την λαμπαδηδρομία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι ο αναπληρωτής  δήμαρχος Γιώργος Δεββές είπε  ότι « οι Ρώσοι θα διοργανώσουν τη μεγαλύτερη σε απόσταση  λαμπαδηδρομία που έγινε ποτέ ως τώρα για Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Μάλιστα στο πρόγραμμα προβλέπεται και η αποστολή της φλόγας στο διάστημα. »  Παρεμβαίνοντας επί του θέματος ο  επικεφαλής της μείζονος  αντιπολίτευσης  Κώστας Σοφιανός επανέλαβε την πρότασή του «για την αδελφοποίηση της ρωσικής πόλης  με την Αρχαία Ολυμπία.».   
 Επί μακρών το σώμα  και αφού όρισε  ως εκπροσώπους στο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο τον Σπύρο Τσιρώνη (τακτικό) και τον Γιάννη Πλατανίτη(αναπληρωματικό) ασχολήθηκε με την γενικότερη κατάσταση του έργου της ύδρευσης από τον Ερύμανθο. Τοποθετηθείς ο επικεφαλής της μείζονος Κώστας Σοφιανός τόνισε ότι «ακούγονται διάφορα» και ότι  «το έργο έχει υποβαθμιστεί» ενώ στη συνέχεια αναρωτήθηκε «μήπως πρέπει να αναλάβουν τη διαχείριση του έργου οι Δ.Ε.Υ.Α. Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας .». «Το έργο πρέπει να λειτουργήσει συνολικά . Αν δεν εξυπηρετήσει 52.000 παροχές υδροδότησης , σύμφωνα με την μελέτη του έργου τότε θα  υπάρξει πρόβλημα αποπληρωμής του. Υπάρχει κίνδυνος απένταξης.» τόνισε ο δήμαρχος Θύμιος Κοτζιάς αναφερόμενος στο θέμα.
            Κατά την διάρκεια της συζήτησης της κατανομής των 32.269  ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολικών κτιρίων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Γεωργακόπουλος τόνισε ότι « κατόπιν εγγράφου που εστάλη στο δήμο υπάρχει και νέα επιχορήγηση με το ίδιο ποσό. Οπότε θα πρέπει να κατανείμουμε συνολικά το ποσό των 64.538,2 ευρώ. Το 52% του ποσού θα κατανεμηθεί στην Α΄βάθμια δηλαδή περίπου 34.000 ευρώ και το 48% στα σχολεία της  Β΄θμιας.»
            Τέλος στο σώμα συζητήθηκε ο απολογισμός της  τελετής της αφής  της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Αγώνες του Λονδίνου που εισηγήθηκε ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Δεββές .
  
Δημοσίευση σχολίου