p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010

Με μεγάλη επιτυχία έληξε το τριήμερο Β΄ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ

Με μεγάλη επιτυχία έληξε το τριήμερο Β΄ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ το οποίο είχε θέμα "Ιστορία και Μνημεία της Ηλείας" που διεξήχθη στη Δίβρη (Λαμπεία) από 10 μέχρι 12 Σεπτέμβρη, με οργανωτή και εμπνευστή το Καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών Αθανάσιο Φωτόπουλο και συντονιστή τον πρόεδρο του "Πνευματικού Κέντρου Δίβρης" Σωτήρη Σωτηρόπουλο. Είκοσι εννέα (29) Σύνεδροι, επιστήμονες εγνωσμένου κύρους (Μητροπολίτης, Καθηγητές Πανεπιστημίου, διαπρεπείς  ιστορικοί, ερευνητές κ.α.) από όλη την Ελλάδα ανέπτυξαν τις επιστημονικές τους Ανακοινώσεις μπροστά σε ένα εκλεκτό ακροατήριο ανθρώπων της διανόησης και του πνεύματος αλλά και απλών ανθρώπων του λαού μας που κατέκλυσαν ασφυκτικά την φιλόξενη στέγη του Πνευματικού Κέντρου Δίβρης που αποδείχτηκε πολύ μικρή μπροστά στο πλήθος που προσέτρεξε να γευτεί τους πλούσιους πνευματικούς καρπούς.
            Η λάμψη της απουσίας πολιτικών, νομαρχιακών και δημοτικών και άλλων αρχόντων της Ηλείας, των καναλιών και των εφημερίδων (πλην μιας εβδομαδιαίας) όχι μόνο δεν μείωσε την αξία και σημασία του Συνεδρίου αλλά και έδωσε την ευκαιρία για τα πλέον δυσμενή σχόλια των παραβρεθέντων για τους απόντες εκφραστές της πνευματικής ξηρασίας του Νομού μας. Εξαίρεση αποτέλεσαν  τα μηνύματα που έστειλε η Υπουργός Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου, ο Βουλευτής Ηλείας κ. Κοντογιάννης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτισμού "Λόρδος Μπάϋρον" και μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τριγάζης.
            Η θεματολογία των Ανακοινώσεων (κυρίως με ιστορικά θέματα που αφορούν τα ιστορικά χωριά της ορεινής Ηλείας που για πρώτη φορά καταγράφονται) και το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των εργασιών αυτών που θα αποτυπωθούν στα ΠΡΑΚΤΙΚΑ του Συνεδρίου που θα εκδοθούν, είναι το μέγα όφελος.
            Εκείνο όμως που μετρά περισσότερο δεν είναι η δική μας άποψη αλλά των ίδιων των Συνέδρων που εκφράστηκαν με ενθουσιασμό και τα πλέον κολακευτικά λόγια για ένα Συνέδριο που ξεπέρασε και τα πλέον σημαντικά στη χώρα μας . Για την άψογη οργάνωση, την εν γένει φιλοξενία,  το φιλομαθές ακροατήριο, την αισθαντική τρίτη ημέρα (με λειτουργία, ξενάγηση, γεύμα στην Άνω Μονή Δίβρης) και εκδρομή στο μαγευτικό ελατοδάσος του «Πόντου» των ιερών Λαμπείων ορέων, αλλά και τον θαυμασμό τους στην πανέμορφη κωμόπολη της Δίβρης.
            Για μας (το «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ») ήταν  μια ακόμη ανάσα απαντοχής και  σφυρηλάτησης στο αμόνι του πολιτισμού και της πνευματικής ανάτασης, για να συνεχίσουμε με τις μικρές δυνάμεις και σε άλλα έργα ευποιίας και ανάπτυξης στην ιδιαίτερη πατρίδα μας.

Λαμπεία (Δίβρη) 15-9-2010
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ

27063 Λαμπεία Τηλ 6972295293
Δημοσίευση σχολίου