p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ 11ο ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΗΝ ΔΙΒΡΗ

Με την συμμετοχή 100 και πλέον μελών χορευτικών συλλόγων αλλά και την προσέλευση πλήθους κόσμου από την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο,  για 11η συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε στην Δίβρη το χορευτικό σεργιάνι. Την εκδήλωση, που ήταν αφιερωμένη στους παραδοσιακούς χορούς της χώρας,   διοργάνωσε ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς της Δ.Ε Λαμπείας  , την Κυριακή 18 του μηνός στην πλατεία της πανέμορφης κοινότητας της ορεινής Ηλείας. Ο  αντιδήμαρχος Δ.Ε. Λαμπείας Γιώργος Γαλύφας ως οικοδεσπότης,  μαζί  τον πρόεδρο  Δημήτρη Αβράμη  και το Τ.Σ. της κοινότητας ,  τον Σύλλογο Διβριωτών της Πάτρας και γυναίκες της Δίβρης, που αποδειχτήκαν «ψυχή» της εκδήλωσης,  είχαν  στήσει ένα καταπληκτικό σκηνικό που αναδείκνυε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την  ελληνική λαϊκή  παράδοση που διατηρείται άσβεστη στους αιώνες στην περιοχή. Έτσι οι παρευρισκόμενοι μπόρεσαν να δοκιμάσουν τοπικά εδέσματα,  να πιούν τσίπουρο αλλά και να δουν γεωργικά και οικιακά εργαλεία των περασμένων αιώνων να εκτίθεντο στο χώρο. 

«Το  « χορευτικό σεργιάνι» γίνεται θεσμός του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Στα πλαίσια του νέου δήμου καθιερώνεται η γιορτή αυτή ως η κεντρική πολιτιστική  εκδήλωση που θα διοργανώνεται από τον δήμο και άλλους τοπικούς φορείς κάθε καλοκαίρι στη Δίβρη με στόχο να εξελιχθεί στα επόμενα χρόνια σε φεστιβάλ της παραδοσιακής πολιτιστικής κληρονομιάς, του οικοτουρισμού και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού για την ανάδειξη  και την οικονομική ανάπτυξη της ορεινής περιφέρειας. Η Δίβρη ως κέντρο της ευρύτερης περιοχής μπορεί να ενισχύσει  την προβολή και  την αξιοποίηση της τοπικής παραγωγής , του πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού, του οικοτουρισμού και τις εναλλακτικές μορφές του, του ελατοδάσους της Λαμπείας, του ποταμού Ερυμάνθου, κτλ. » τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θύμιος Κοτζιάς απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό.

Στην συνέχεια ο δήμαρχος ενημερώνοντας τους κατοίκους της Λαμπείας αναφέρθηκε στις «δυσκολίες που αντιμετώπιζε η μελέτη της ανάπλασης του κεντρικού δρόμου και στις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την  δημοτική αρχή ώστε να αρθούν οι δυσκολίες,   να καταστεί η μελέτη υλοποιήσιμη και σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημοπρατηθεί το έργο.»
Εκ μέρους των χορευτικών σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο χοροδιδάσκαλος Αριστοτέλης Κλαμαριάς ο οποίος αναφέρθηκε « στις προσπάθειες των διοργανωτών,   στην αγάπη του κόσμου για το  «χορευτικό σεργιάνι» στα 11 αυτά χρόνια  και στους δρόμους που ανοίγονται από δω και πέρα .»
  Το πλούσιο σεργιάνι στους παραδοσιακούς σκοπούς και τα τραγούδια του τόπου μας «άνοιξε» με την «μικρή» και την  «μεγάλη χορευτική ομάδα της Δίβρης»  που παρουσίασαν , ξεχωριστά η κάθε μια,  χορούς του Αιγαίου. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την χορευτική ομάδα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Στρουσίου «ο Περικλής» που παρουσίασε χορούς της Κρήτης. Με χορούς του Πόντου το Λύκειο των Ελληνίδων , παράρτημα Πύργου, συνέχισε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Η χορευτική ομάδα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Παναγιάς παρουσίασε χορούς της Μικράς Ασίας και η χορευτική ομάδα του Λαογραφικό Χορευτικού Ομίλου Πατρών παρουσίασε χορούς από την Ανατολική Ρωμυλία. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με χορούς από την Πελοπόννησο από την χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κούμανι.
Η καταπληκτική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή αναμνηστικών μεταλλίων από πλευράς δήμου προς τους εκπροσώπους των εκπολιτιστικών συλλόγων. 

1 σχόλιο:

Sotiris Sotiropoulos είπε...

Αγαπητή "ΟΡΕΙΝΗ ΗΛΕΙΑ"
Δεν γνωρίζω αν εσείς ή κάποιος από τους συνεργάτες σας έκανε επιτόπιο ρεπορτάζ στην Εκδήλωση αυτή ή σας το έστειλαν. Αλλά η διθυραμβική αποστροφή της περιγραφής: " Ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Λαμπείας Γιώργος Γαλύφας ως οικοδεσπότης, μαζί τον πρόεδρο Δημήτρη Αβράμη και το Τ.Σ. της κοινότητας , τον Σύλλογο Διβριωτών της Πάτρας και γυναίκες της Δίβρης, που αποδειχτήκαν «ψυχή» της εκδήλωσης, είχαν στήσει ένα καταπληκτικό σκηνικό που αναδείκνυε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ελληνική λαϊκή παράδοση που διατηρείται άσβεστη στους αιώνες στην περιοχή", εκτός από το φραστικό ατόπημα ..."αποδειχτήκαν" δεν νομίζετε ότι είναι υπερβολικά τα περί "καταπληκτικών σκηνικών" και τα λοιπά περί διατήρησης άσβεστης της λαϊκής παράδοσης κ.ά.;
Λίγο "κράτει", δεν θα έβλαπτε. Όσο για την 11η επανάληψη (με τα ίδια και τα ίδια) της ετήσιας Ευρω-βόρου Εκδήλωσης (κάποιες αδικαιολόγητες δεκάδες χιλιάδες)μιαν άλλη φορά
Με εκτίμηση
Σωτ Σωτηρόπουλος ΔΙΒΡΗ