p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Τρίτη, 6 Αυγούστου 2013

όλα θύμιζαν .... Μάνο Λοΐζο, στην Αρχαία Ολυμπία

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΑΝΟ ΛΟΪΖΟ ΑΠΟ «ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΛΙΔΑΣ»

Ο ευαίσθητος και ευρηματικός μελωδός του ελληνικού τραγουδιού


«όλα τον θύμιζαν …» 


 Τις τόσο καταπληκτικές  μελωδίες, που έγραψε στο σύντομο διάβα του από την ζωή, ο ρομαντικός μουσικοσυνθέτης  Μανός Λοΐζο,  απόλαυσαν οι φίλοι του έντεχνου  τραγουδιού,  το Σάββατο το βράδυ στον αύλειο χώρο του παλιού δημαρχείου της Αρχαίας Ολυμπίας. Ο χώρος «έζησε» πρωτόγνωρες στιγμές αφού κατακλείστηκε από κόσμο κάθε ηλικίας.  Το μουσικό ερασιτεχνικό συγκρότημα «τα χρώματα της Ήλιδας» , κέρδισε και κερδίσθηκε από  το πολυπληθές ακροατήριο από την πρώτη στιγμή. Ορχήστρα και κοινό σε κάθε στιγμή έδειχναν να απολαμβάνουν τα τραγούδια του Μάνου στο έπακρο.
Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση της ορχήστρας «των χρωμάτων της Ήλιδας» ήταν δοσμένη με τέτοιο τρόπο από τον Γιώργο Γκιντζίρη ώστε η συναυλία να επικεντρώνεται σε κάθε τραγούδι ξεχωριστά. Οι δύο ερμηνευτές εναλλάξ επί σκηνής έφερναν την αύρα του Μάνου από την Αλεξάνδρεια και την Κύπρο αλλά και τις στρατευμένες πολιτικές του πεποιθήσεις και τις κοινωνικές του διεκδικήσεις.   «Συναντήθηκαν» μόνο σε δυο με τρία τραγούδια. Η υπόλοιπη συναυλία ήταν προσαρμοσμένη έτσι που  και συνειρμικά σε παρέπεμπε στο Μάνο. Μια  Χαρούλα ( δεδομένου των αναλογιών του ερασιτεχνικού χαρακτήρα) η Χαρούλα Σκουλαρίκου , πραγματικά κατέπληξε με την όλη απόδοσή της. Γλυκιά, επικοινωνιακή, χαρούμενη. Τα τραγούδια της τα συνόδευε με κίνηση, ενίοτε  με σφρίγος και  με νάζι. Εναλλάξ ανά τραγούδι ως παρτενέρ  της ο Δημήτρης Μπάκουλης με φωνή που παρέπεμπε στην φωνή του «κεφάλα» ( ένα από τα παρατσούκλια του Μάνου.) Και οι δύο μαζί ερμήνευσαν το  «εκείνη μέρα δεν θ αργήσει» που είναι   και ο τίτλος των φετινών  εμφανίσεων των «χρωμάτων της ‘Ηλιδας»  για το αφιέρωμα στο  ΛοΪζο.  Ορχήστρα και κερκίδα τραγούδησαν μαζί τα περισσότερα από τα τραγούδια που παίχτηκαν.   Τραγούδια λιτά και έντεχνα συνδεδεμένα με τις όμορφες καθημερινές στιγμές, αλλά και τους αγώνες  του λαού.  Το πρόγραμμα άνοιξε  με τι άλλο ?  με το «ζεμπέκικο της Ευδοκίας». Ένα από τα σήματα κατατεθέντα της δημιουργίας του ευαίσθητου και του πιο ευρηματικού μελωδού του ελληνικού τραγουδιού.  Και έκλεισε…  με ένα ταξίδι ως την Τζαμάικα! 

Η καθολική αποδοχή της κερκίδας προς την ορχήστρα αλλά και το αντίθετο εκφράστηκε με το πιο θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα. Η συνέχεια επιβεβαίωσε απλά την αποδοχή αυτή. Το κοινό πέρασε αυθόρμητα στο χώρο της πλατείας προκυμμένου να συγχαρεί , να γνωρίσει , να δει από πιο κοντά τους άγνωστους  ερασιτέχνες δημιουργούς που τον  γέμισαν  με τα πιο  « γνωστά » του Μάνου.  Για λίγο έγιναν ένα κουβάρι. Η βραδιά είχε τελειώσει και όλοι  ζούσαν  ακόμα τις στιγμές που έζησαν πριν λίγο.
Λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας ο πρόεδρος των «Χρωμάτων της Ηλιδας» εκπροσωπώντας τα μέλη του ΔΣ εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και στην Κοινωφελή Εταιρία του Δήμου απένειμε τιμητική πλακέτα στο δήμαρχο Θύμιο Κοτζιά.
   Εκτός των δύο ερμηνευτών και του διευθυντή της ορχήστρας Γιώργου Γκιντζίρη που έπαιξε πιάνο έπαιξαν οι  Παύλος Αυγερινόπουλος και Θανάσης Πουλακίδας –μπουζούκι Στάθης Δεββές-ηλεκτρική κιθάρα και τζουρά, ο Παναγιώτης Καψάσκης-Κρουστά, η Τασία Κωστοβασίλη-ακουστική . κιθάρα, η Λίνα Λύγκα-βιολί, ο Δημήτρης Μαλεβίτης-μπάσο, ο Δημήτρης Πανδής-τύμπανα, ο Χρήστος Χριστόπουλος-κρουστά. Στην αφήγηση ήταν η  Νάνσυ Τζανετοπούλου.
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας  ήταν ελεύθερη  για το κοινό.


Δημοσίευση σχολίου