p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Σκάνδαλο στην ορεινή Ηλεία: 4 εκατ. ευρώ σε ιδιώτη για αναδάσωση δάσους που δεν κάηκε ποτέ


Τραγέλαφος στην ορεινή Ηλεία, όπου το δασαρχείο αναζητά εναγωνίως... τρύπες στο κατάφυτο ελατόδασος, για να τοποθετήσει περίπου 2.000 δενδρύλλια, και μάλιστα ορίζει ως επιβλέποντα του έργου έναν δασολόγο, που ελέγχεται για συμμετοχή σε άλλη υπόθεση αποχαρακτηρισμού
Ο πρόεδρος του Τ.Σ. Τσιπιανών, Σταμάτης Αναγνώπουλος, δείχνει το υπό αναδάσωση... δάσος, για το οποίο η κυβέρνηση της αιματηρής λιτότητας σκοπεύει να δαπανήσει 4 εκατ. ευρώ!Ο πρόεδρος του Τ.Σ. Τσιπιανών, Σταμάτης Αναγνώπουλος, δείχνει το υπό αναδάσωση... δάσος, για το οποίο η κυβέρνηση της αιματηρής λιτότητας σκοπεύει να δαπανήσει 4 εκατ. ευρώ!Ερωτήματα προκαλούν στους κατοίκους της ορεινής Ηλείας τα εκατομμύρια ευρώ που σπαταλώνται σε περίοδο σκληρής λιτότητας για το πανέμορφο ελατόδασος των εγκαταλελειμμένων ορεινών χωριών Λάμπεια (Δίβρη), Αστράς, Κρυόβρυση και Τσιπιανά, με την αιτιολογία της αναδάσωσης και της αποκατάστασής του...
Οπως σημειώνουν οι κάτοικοι, σε μια περιοχή που ποτέ δεν έχει καεί, η πολιτεία δίνει σε ιδιώτη -μέσω του δασαρχείου Πύργου- περίπου 4 εκατ. ευρώ για αναδάσωση και αποκατάσταση ενός δάσους, που δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα! Μάλιστα, ορίζει ως επιβλέποντα του έργου έναν δασολόγο, που ελέγχεται από τους επιθεωρητές για παραβατική συμπεριφορά.

Παζάρια
Οπως αποκαλύπτουν στην «Κ.Ε.» οι τέσσερις πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων, οι δασικές Αρχές του Πύργου άρχισαν να διαπραγματεύονται για το πού θα τοποθετήσουν τα δενδρύλλια ελάτου, λίγες ημέρες πριν υπογράψουν τη σύμβαση με τον ιδιώτη, λες και δεν υπήρχε σχετική μελέτη στο φάκελο.
Οπως λένε, στις 27/11/2012 και ενώ είχε αναδειχθεί έπειτα από διαγωνισμό ο ιδιώτης δασολόγος - εργολάβος, οι δασικές αρχές του Πύργου τους καλούν σε σύσκεψη στην περιοχή Πανόπουλου, και τους ζητούν να τους περιγράψουν τα σημεία όπου θα μπορούσαν να φυτευτούν τα δενδρύλλια της αναδάσωσης. Και οι τέσσερις επισημαίνουν στους δασικούς ότι το δάσος δίπλα στα χωριά τους δεν έχει κανένα πρόβλημα, ότι δεν έχει ανάγκη αναδάσωσης και ότι δεν υπάρχουν περιοχές όπου θα μπορούσαν να φυτευτούν τα χιλιάδες δενδρύλλια που προβλέπει το έργο.
«Κανένα κενό»
«Μας κάλεσαν και μας ζήτησαν να τους βρούμε ελεύθερες εκτάσεις, προκειμένου να φυτέψουν τα έλατα στο πλαίσιο του προγράμματος που θα υλοποιούσαν. Τους απάντησα ευθέως ότι τέτοιες περιοχές δεν υπάρχουν. Σας δηλώνω κατηγορηματικά ότι εμείς εδώ στην Κρυόβρυση δεν έχουμε κενά μέσα στο δάσος μας», δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο πρόεδρος του Τ.Σ. Κρυόβρυσης, Θεόδωρος Ασημακόπουλος.
Την ίδια ακριβώς απάντηση δίνει και ο πρόεδρος του Τ.Σ. Τσιπιανών, Σταμάτης Αναγνώπουλος: «Βλέπετε και εσείς το ελατόδασος πάνω από το χωριό μας. Είναι πυκνό και δεν έχει καεί ποτέ. Εχουμε ένα από τα καλύτερα δάση στη χώρα μας, χωρίς προβλήματα. Δεν γνωρίζουμε πού θα βάλουν τα δενδρύλλια. Μας ζήτησαν τον περασμένο Νοέμβρη να τους βρούμε τα σημεία, αλλά τέτοια σημεία δεν υπάρχουν. Λένε για μια περιοχή κοντά στην Αγία Κυριακή, αλλά εκεί το έδαφος είναι πετρώδες και δεν υπάρχει δρόμος. Επίσης, στην περιοχή "Διακότρυπα" δεν υπάρχει ελατόδασος»...
«Ούτε εμείς έχουμε κενά και περιοχές, όπου θα μπορούσαν να φυτευτούν όλα αυτά τα δενδρύλλια. Και σ' εμάς το δάσος δεν έχει κανένα πρόβλημα», επισημαίνει ο πρόεδρος του Τ.Α. Δίβρης, Δημήτριος Αβράμης, ενώ κατηγορηματικός είναι και ο πρόεδρος του Τ.Σ. Αστρά, Θεόδωρος Καρατζάς: «Μας ζήτησαν να τους αναφέρουμε τις περιοχές όπου θα μπορούσαν να κάνουν αναδάσωση. Τους ενημέρωσα ότι το δάσος στην περιοχή μας δεν είχε πρόβλημα. Το μόνο σημείο που είναι χωρίς δένδρα είναι ψηλά στην κορυφή του βουνού, που τώρα έχει δυο μέτρα χιόνι. Ομως εκεί δεν πάει δρόμος και ποτέ δεν φύτρωσε έλατο».
Το χρονικό
Η εξέλιξη της απίστευτης ιστορίας, όπως αυτή καταγράφεται μέσα από τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η «Κ.Ε.», έχει ως εξής:
* Στις 12 Σεπτεμβρίου 2011 οι δασικές Αρχές της Ηλείας συντάσσουν μελέτη υπό τον τίτλο: «Αναδάσωση για την αποκατάσταση κατεστραμμένου φυσικού τοπίου στην περιφέρεια του ελατοδάσους Λάμπειας - Αστρά - Κρυόβρυσης - Τσιπιανών του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας», προϋπολογισμού 4.013.113,00 ευρώ, η οποία και εγκρίνεται από την περιφερειακή διεύθυνση Δασών στις 10/10/2011.
* Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε., με ποσοστό 79,37%, και ποσοστό εθνικής συμμετοχής 20,63%, ενώ εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013, «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
* Τον Σεπτέμβριο του 2012 γίνεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο, στον οποία συμμετέχουν 12 συνολικά ενδιαφερόμενοι. Μετά την αξιολόγηση των προσφορών, το έργο κατακυρώνεται στον Γεώργιο Λαμπίρη, δασολόγο ΕΔΕ από την Πάτρα, με μέση τιμή έκπτωσης 6,16% επί των τιμών του τιμολογίου της μελέτης.
* Στις 28/12/2012 ο ειδικός γραμματέας δασών, Γ. Αμοργιανιώτης, με την υπ' αριθμ. 178232/1541 απόφασή του εγκρίνει την υπογραφή σύμβασης μεταξύ του Δασαρχείου Πύργου και του ιδιώτη εργολάβου, συνολικού ποσού 3.765.887,21 ευρώ.
* Την Παραμονή των Χριστουγέννων του 2012 (!) το Δασαρχείο του Πύργου υπογράφει την υπ' αριθμ. πρωτ. 5.888 Σύμβαση Κατασκευής του Εργου με τον ιδιώτη εργολάβο. Αντικείμενο της σύμβασης είναι εργασίες αναδασωτικές (διάνοιξη λάκκων και φύτευση δενδρυλλίων) και οικοδομικές (φορτοεκφόρτωση και μεταφορά φυτών, περίφραξη). Ως χρόνος ολοκλήρωσης των εργασιών ορίζεται η 31/12/2014.
* Στις 14/1/2013, το Δασαρχείο Πύργου με την υπ' αριθμ. πρωτ. 94 απόφασή του ορίζει ως επιβλέποντα (!) του έργου τον δασολόγο, ο οποίος με βάση το πόρισμα-«βόμβα» των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, που αποκάλυψε πριν από μερικές εβδομάδες η «Κ.Ε.» και εστάλη πρόσφατα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας, φέρεται μαζί με ακόμη έναν δασικό υπάλληλο να αποχαρακτηρίζουν υπέρ ιδιώτη δημόσιες δασικές εκτάσεις, που κάηκαν από την καταστροφική και φονική πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2007 στην Ηλεία.

Τι δηλώνει ο δασάρχης, τι απαντά η τοπική κοινωνία

«Τον επιβλέποντα τον ορίσαμε, όταν δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχε εις βάρος του πρόβλημα από το πόρισμα των επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης», δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο νυν δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, και προσθέτει: «Στην περιοχή που εφαρμόζεται το πρόγραμμα, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο ελατόδασος από τη βόσκηση και τις καταπατήσεις.
Ολα έχουν γίνει με νόμιμες διαδικασίες και, εκτός από την υπηρεσία μας, έχουν γνωμοδοτήσει θετικά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Προβλέπεται να γίνει αναδάσωση σε περίπου 2.000 στρέμματα. Το ότι η σύμβαση υπεγράφη την παραμονή των Χριστουγέννων του 2012 είναι τυχαίο και όχι παράνομο. Το έργο είναι σημαντικό και πρέπει να γίνει»...
«Τα δάση μας δεν έχουν ανάγκη από αμαρτωλές αναθέσεις δενδροφύτευσης σε περίεργες εργολαβίες, αλλά από καθημερινή προφύλαξη και αναπτυξιακή αξιοποίηση. Και μάλιστα, τη στιγμή που οι κάτοικοι της άγονης περιοχής μας στενάζουν κάτω από το βάρος της μακροχρόνιας εγκατάλειψης, της μνημονιακής καταιγίδας και της έσχατης φτώχειας. Περιμένουμε την άμεση αντίδραση της πολιτείας και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, στο επί θύραις μέγα σκάνδαλο της δήθεν δενδροφύτευσης», καταγγέλλει μέσω «Κ.Ε.» ο γιατρός Σωτήρης Σωτηρόπουλος, πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δίβρης.

1 σχόλιο:

Sotiris Sotiropoulos είπε...

Αγαπητή "ΟΡΕΙΝΗ ΗΛΕΙΑ"

Έκπληξη και οργή προκάλεσε στους κατοίκους της Λαμπείας (Δίβρης) αλλά και των όμορων χωριών της ορεινής Ηλείας Αστρά, Κρυόβρυσης και Τσιπιάνων η ανωτέρω είδηση και το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Ε» ότι με πρόταση του Δασαρχείου Ηλείας, ανατέθηκε σε ιδιώτη πολυδάπανη εκτεταμένη δενδροφύτευση του ελατοδάσους Λαμπείας, επειδή δήθεν έχουν καταστραφεί από πρόσφατες πυρκαγιές (!!!).
Εμείς οι παροικούντες εκ προοιμίου βεβαιώνουμε κατηγορηματικά ότι είναι ψευδέστατο και παραπλανητικό, πως τα ελατοδάση μας καταστράφηκαν από πυρκαγιές. Ουδέποτε επισυνέβησαν πυρκαγιές τα τελευταία 70 χρόνια στο ελατοδάσος της περιοχής (πλην μιας μικρής εκτάσεως πυρκαγιάς σε ποώδη φυτά και στις παρυφές του ελατοδάσους των Τσιπιάνων).
Αντίθετα, όποιες καταστροφές των δασών μας έχουν επισυμβεί σε βάθος χρόνου, είναι από την παντελή έλλειψη προστασίας των δασών μας εκ μέρους του Δασαρχείου Ηλείας που αφήνουν ανεξέλεγκτους και ατιμώρητους (ή ακόμη τους προστατεύουν, και έχουμε καταγγείλει τέτοιες περιπτώσεις που είναι στη διάθεσή σας) τους εγκληματίες καταστροφείς ελάτων-κέδρων με τα αλυσοπρίονα ή τους ασύδοτους Δημάρχους που βάζουν μπουλντόζες και κόβουν έλατα για παράνομες και χωρίς μελέτες διανοίξεις δρόμων ψηφοφόρων τους, με την κάλυψη του Δασαρχείου Ηλείας (φωναχτή περίπτωση στο ελατοδάσος Λαμπείας, γνωστή στη Γεν. Γραμματεία ΥΠΕΚΑ κ. Καραβασίλη που έχει βεβαιώσει τη καταστροφή).
Και είναι απορίας άξιο και εξοργιστικό σήμερα, εν μέσω τέτοιας οικονομικής κρίσης να κατασπαταλώνται εκατομμύρια Ευρώ για δεντροφυτεύσεις εκεί που όχι μόνο δεν χρειάζονται (π.χ. σε υψόμετρα και εδάφη που δεν φύονται έλατα!!) αλλά και όπου αλλού, ενώ τα δάση μας σήμερα άλλων προτεραιοτήτων έχουν χρείαν… Προφύλαξη – Αξιοποίηση και Ανάπτυξη των παραδασόβιων χωριών της Oρεινής Ηλείας…
Σωτ Σωτ ΔΙΒΡΗ