p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Περιφρόνησε ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας τις γυναίκες της Ορεινής Ηλείας.


Συντάχθηκε απο τον Κώστα Παπαντωνόπουλο
Η «κορυφαία δημοκρατική λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης» συνέπεσε με την πρώτη εκδήλωση των τοπικών συλλόγων της ορεινής Ηλείας, που πραγματοποιήθηκε στην Ολυμπία. Γνώριζε εκ των προτέρων ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας (ο ίδιος είχε παραχωρήσει το αμφιθέατρο Δρούβα), για την ΕΚΘΕΣΗ -ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΨΩΜΙΩΝ και όμως φρόντισε να συμπέσει το δημοτικό συμβούλιο την ίδια ημέρα και ώρα.
Το θέμα της αναβολής της συνεδρίασης έθεσε η δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσής Μαρία Πατσή λόγω της εκδήλωσης που πραγματοποιούνταν εκείνη την ώρα στο θέατρο Δρούβα από τον φυσιολατρικό σύλλογο «Ωλονός» με θεματολογία γύρω από το ψωμί . Η πρόταση απορρίφθηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ. Θεόδωρο Παπαηλιού τονίζοντας ότι «η συνεδρίαση του Δ.Σ. είναι η κορυφαία δημοκρατική λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης».
Παρόλα αυτά, η πρωτότυπη εκδήλωση παρασκευής παραδοσιακού ψωμιού από τις γυναίκες της Ορεινής Ηλείας, στέφθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία.
ΕΚΘΕΣΗ -ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΨΩΜΙΩΝ
Μια ξεχωριστή βραδιά έζησαν όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση «ΕΚΘΕΣΗ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΨΩΜΙΩΝ», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011 στο Θέατρο Δρούβα της Αρχαίας Ολυμπίας.
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην διάσωση προβολή και διατήρηση των ηθών και εθίμων και τοπικών παραδόσεων, όσον αφορά το «ψωμί», από την ώρα της σποράς του σίτου μέχρι την στιγμή που φθάνει στο τραπέζι μας.
Η πρωτοβουλία και η διοργάνωση της εκδήλωσης ανήκε στα δραστήρια μέλη του Συλλόγου Προστασίας της Φύσης & της Πολιτιστικής Κληρονομίας Ερυμάνθου – Φολόης «Ωλονός», του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεμούτας «Ειρήνη & Φιλία», του Πολιτιστικού Συλλόγου Λάλα «Άγιος Κωνσταντίνος», του Πολιτιστικού Συλλόγου Αντρωνίου καιΔευτέρου Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας.

Τον συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η δίδα Ροϊδούλα Αντωνοπούλου απόφοιτη Πολιτικών Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών, τελειόφοιτη Νομικής Σχολής Λέτσε Ιταλίας, σε συνεργασία με τον κ. Νικόλαο Σιάκκουλη, απόφοιτο τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης Σχολής Διοίκησης & Οικονομίας Καλαμάτας.
Σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας, ο Αντιπρόεδρος του «Ωλονού» κ. Ανδρέας Χρονόπουλος, ο πρόεδρος του συλλόγου «Ειρήνη και Φιλία» κ. Αχιλλέας Μάρρας, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου «Άγιος Κωνσταντίνος» κ. Αναστάσιος Καραμέρος, και ο αντιπρόεδρος του συλλόγου «Αντρωνίου» κ.Λύσανδρος Παναγόπουλος.
Μια εκτενή αναφορά στην «Ιστορική διαδρομή του ψωμιού» έκανε στην ομιλία του, ο κ. Ηλίας Τουτούνης Λαογράφος- Συγγραφέας. Για τα Ήθη και έθιμα του ψωμιού» μίλησε ο κ. Αγγελόπουλος Νικόλαος Διευθυντή της Β/θμιας Εκπαίδευσης Ηλείας. Στην συνέχεια έγινε απαγγελία ποιημάτων για το ψωμί από τη κα. Βάσω ΧαριτοπούλουΟικονομολόγο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς αποτέλεσε η συμμετοχή της κας Αννέτας Γεωργουλοπούλου, που ερμήνευσε παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια, με θέμα το ψωμί, καθηλώνοντας το κοινό με την γλυκιά της φωνή.
Στην συνέχεια έγινε Παρουσίαση Παραδοσιακών χορών της Πελοποννήσου από τα χορευτικά τμήματα των Πολιτιστικών Συλλόγων Νεμούτας και Λάλα. Την επιμέλεια του προγράμματος και Υπεύθυνος Διδασκαλίας ήταν ο κ. Βασίλειος Σμαρνάκης Οικονομολόγος Πανεπιστημίου Αθηνών.
Επίσης λειτούργησε και έκθεση Αγιογραφιών όπου την επιμέλεια είχε ο κ. Κατσέπας Κωνσταντίνος.
Καθ' όλη την διάρκεια της εκδήλωσης γινόταν ηλεκτρονική προβολή φωτογραφικού υλικού από τον κ. Γεώργιο Μπίρμπα, Χημικό Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας, ο πρώην δήμαρχος Λασιώνος και νυν δημοτικός σύμβουλος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Βασίλειος Παπαντώνης, ο πρώην δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Αηδόνης, η δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κα Μαρία Πάτση, κοινοτικοί σύμβουλοι από τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, ο αστυνομικός υποδιευθυντής κ. Νίκος Μαρούντας, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου, όπου καταχειροκρότησαν και συνεχάρησαν τους διοργανωτές για την όλη τους συλλογική προσπάθεια.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι δοκίμασαν τα ωραία παραδοσιακά ψωμιά, αρκετά γλυκίσματα, κρασί, τσίπουρο και κρέας παστό, εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι γυναίκες των χωριών Λάλα, Νεμούτας και Αντρωνίου.
www.antroni.gr

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΝΕΤΕ ΛΑΘΟΣ ΚΥΡΙΟΙ Ο ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ ΚΑΙ Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΑΣΙΤΙΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗΣ.
ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΑΚΟΣ.
ΣΩΓΑΜΒΡΟΣ ΤΟΥ ΔΕΒΒΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ. ΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΑΞΕΙ ΑΡΑΓΕ;

ΦΤΕΡΙΝΑ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Φτερίνα καλά μας τα λες. αλλά για στοχάσου να ήσουν στη θεσούλα αυτή του ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ; Ερωτάσ, θα μπορούσες να τα βλάλεις πέρα μόνη σου; Ο φουκαράς ο ΔΗΜΑΡΧΑΚΟΣ δεν εχει την αναλογη γνωση και εμπειρία. Τι να κάνει ο ανθρωπάκος. Να κλείσει το μαγαζί και να φύγει;

ΖΩΗ.... Παν...ου.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ είπε...

Αγαπητέ Κώστα
Να σου διευκρινίσω ότι γράφω επί του δημοσιεύματός σου όχι για να σε πικάρω ή να σε κριτικάρω. Οι σκέψεις μου είναι καλοπροαίρετες και φυσικά ενδέχεται να μην είναι και οι σωστές. Τις καταθέτω φιλικά και φυσικά είναι υπό συζήτηση.
Μπαίνοντας λοιπόν κατευθείαν στο θέμα και αφού διευκρινίσω ότι καταθέτω μόνο και μόνο την θέση μου , λέω ότι ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι άδικος , αλλά και υπερβολικός.
Άδικος : γιατί α) ο δήμος βοήθησε στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης παραχωρώντας το θεατράκι του Δρούβα. Β) έκανε έλεγχο της λειτουργίας των ηλεκτρικών με ηλεκτρολόγο του δήμου γ) προσπάθησε να συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία της εκδήλωσης με το πούλμαν αλλά και με την καθαριότητα του χώρου.
Ακόμα ο τίτλος και το κείμενο εν μέρει, είναι άδικος με την ίδια την επιτυχία της εκδήλωσης . Κάνεις μια εκδήλωση έχει τέτοια επιτυχία και αντί να ανάδειξης το θετικό πας και πιάνεσαι από μια λεπτομέρεια που στο κάτω – κάτω δεν επηρέασε την επιτυχία σου?
Υπερβολικός: γιατί ποτέ δεν μπορείς να πεις κάτι τέτοιο επειδή ένας φορέας δεν παραβρέθηκε σε μια σου εκδήλωση. Για σκέψου πόσες εκδηλώσεις γίνονται από συλλόγους , ομάδες και δεν παραβρίσκεται κάποιος από τους αιρετούς ?
Ακόμα θα συμπλήρωνα ότι είναι και λίγο αντιδημοκρατικός: Εσύ (φορέας ή πρόσωπο) προγραμματίζεις την εκδήλωσή σου όποια ημερομηνία σε βολεύει , καλείς πολίτες και άρχοντες και όποιος μπορεί έρχεται ή δεν έρχεται για χίλια δυο επειδή. Άρα όπως εσύ (ως άτομο ή ως σύλλογος ή …) δεν παρευρίσκεσαι παρότι προσκλήθηκες έτσι και ένας φορέας ( οι εκπρόσωποί του).
Αυτά φίλε Κώστα τα αναφέρω ως γενικές σκέψεις .
Τώρα κοίτα να δεις γιατί έγινε κείνη την μέρα η συνεδρίαση του ΔΣ
Η συνεδρίαση της 11 8 2011 ήταν η δεύτερη συνεδρίαση . Είχε προηγηθεί μια άλλη στις 31 7 2011 κατά την οποία ουσιαστικά εκεί είχε διευκρινιστεί ότι μέχρι τις δεκαπέντε θα γίνει η επόμενη συνεδρίαση. Άρα οι μέρες που θα μπορούσε να ετοιμαστεί από πλευράς εισηγήσεων αλλά και το χρονικό περιθώριο των προσκλήσεων τουλάχιστον τρεις μέρες πριν την συνεδρίαση του ΔΣ, σχεδόν εξαντλούσαν το χρόνο.
Σειρά εκδηλώσεων στις 12. 8 η συναυλία των ΠΥΞ ΛΑΞ , ΣΤΙΣ 13. 8 ημέρα Σάββατο εκδηλώσεις για την πανεσέλληνο του Αυγούστου στο Μουσείο , εκδηλώσεις συλλόγων Δούκα, Φολόης , Αγίας Τριάδας , Αγίας Κυριακής κτλ , την Κυριακή παραμονή δεκαπενταυγοστου , την Δευτέρα ο λόγος γνωστός και την Τρίτη 16. 8 η θεατρική παράσταση Ανδρομάχη, δεν έδιναν σχεδόν καθόλου περιθώρια για συμβούλιο .
Δεν υπήρχε , λοιπόν, πρόθεση απουσίας του δήμου από την εκδήλωση , αλλά και αν βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει ανάποδα (πονηρά) ρωτάω ποιος είναι αυτός ο αιρετός που δεν θα ήθελε να είναι σε μια τέτοια εκδήλωση? Και μάλιστα λίγα μέτρα από την πόρτα του ?
Φιλικά
Γιώργος Μαρκόπουλος

ΚΟΥΜΑΝΑΙΟΣ είπε...

ΨΩΜΙ....ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ