p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2011

Όρος Ερύμανθος! Ένα ιστορικό και καταπληκτικό βουνό, τους δασικούς δρόμους του οποίου διαβήκαμε...


Στον Ερύμανθο η θεά του κυνηγίου Άρτεμη, συνήθιζε να κυνηγά αγριογούρουνα και ελάφια. Στον Ερύμανθο όμως θα συναντηθεί και η Καλλιστώ με τον γιό της Αρκά, σε μία συνάντηση που ο θεός Δίας θα κάνει ιστορική. Στον Ερύμανθο φτάσαμε κι εμείς. Ακολουθώντας το δρόμο που κάποτε πρέπει να πήρε ο Ηρακλής για να σκοτώσει τον φοβερό κάπρο του Ερύμανθου, μείναμε έκθαμβοι από την ομορφιά του τοπίου...Κείμενα-Φωτογραφίες: Νίκος Δεσύπρης


Το όρος  Ερύμανθος ή Ωλονός αποτελεί επίμηκες και με πολλές κορυφές όρος, που εκτείνεται σαν οροσειρά στα όρια Αχαΐας και Ηλείας. Έχει νοτιοδυτική κατεύθυνση, η ψηλότερη κορυφή του είναι ο Ωλενός(Ωλονός)που είναι 2.224 μ. και βρίσκεται στο έδαφος των νομών Αχαΐας και Ηλείας. Ανατολικά δημιουργεί διακλαδώσεις όπως οι υψηλές Κορυφές, το Καλλιφώνι και το όρος Λάμπειο. Είναι το τέταρτο σε ύψος όρος της Πελοποννήσου. Άλλες κορυφές είναι η Μουγγίλα (2169 μ),ο Προφήτης Ηλίας (2124 μ), ο Πυργάκος (2050 μ), το Νεραϊδοβούνι(1923 μ), η ψηλή τούρλα (1891 μ), η Λεπίδα (1541 μ),το Μελισσοβούνι (1464 μ), και ο Άγιος Αθανάσιος (1219 μ). Έχει δάση από έλατα, δρυς, κέδρους, πεύκα και πρίνους. Από αυτόν πηγάζουν οι ποταμοί Πηνειός, Σελινούς, Ερύμανθος, Πείρος και Παραπείρος κ.ά. Ανήκει στη γεωλογική ζώνη Ωλενού - Πίνδου και στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000.
Στην αρχαιότητα θεωρούνταν τόπος διαμονής της Αρτέμιδος και του Πάνα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο βασιλιάς της Αρκαδίας Λυκάονας είχε έναν απόγονο που ονομαζόταν Ερύμανθος και απ αυτόν πήρε το όνομά του το βουνό.
Η Αφροδίτη «πέτρωσε» τον Ερύμανθο γιατί την είδε να κάνει μπάνιο με τον Άδωνη. Ο Απόλλωνας για να εκδικηθεί μεταμορφώθηκε σε αγριόχοιρο και σκότωσε τον Άδωνη.
Στο όρος αυτό και ο Ηρακλής θανάτωσε τον Ερυμάνθιο κάπρο, που είχε γίνει η μάστιγα της περιοχής. Ο Ηρακλής κυνήγησε τον Ερύμανθο κάπρο και τον εξάντλησε μέσα στα χιόνια που είχε το βουνό. Τον σκότωσε με τα φαρμακερά του βέλη, απαλάσσοντας έτσι την περιοχή από αυτόν.

Στον Ερύμναθο όμως θα συναντηθεί και η Καλλιστώ με τον γιό της Αρκά, μια μέρα που αυτός πήγε στο δάσος για να κυνηγήσει. Εκεί είδε τη - μεταμορφωμένη πάντα σε αρκούδα - μητέρα του, που διατηρούσε όμως ανθρώπινη σκέψη και νόηση, και ετοιμάστηκε να τη σκοτώσει. Τότε ο Δίας για να αποφύγει τη μητροκτονία, μεταμόρφωσε και τον Αρκάδα σε μικρό αρκουδάκι και έτσι αναγνώρισε τη μητέρα του, επειδή όμως φοβήθηκε την οργή της Ήρας, αμφότερους τους μετέφερε στον ουρανό και μεταμόρφωσε και τους δύο σε αστερισμούς βάζοντας τον Αρκτούρο να τους προστατεύει. Απο τότε η Καλλιστώ είναι η Μεγάλη Άρκτος και ο Αρκάδας η Μικρή Άρκτος.
Ο ποταμός Ερύμανθος αποτελεί το φυσικό όριο μεταξύ των περιφερειών «Πελοποννήσου» και «Δυτικής Ελλάδας». Το όριο που διαχωρίζει τις περιφέρειες από το κέντρο και δυτικά της Πελοποννήσου. Η βασική κοίτη του ποταμού ξεκινά από την περιοχή των Τριποτάμων και φθάνει μέχρι την Αρχαία Ολυμπία, στα όρια των νομών Αχαΐας, Ηλείας και Αρκαδίας. Η διεύθυνση της ροής του ποταμού Ερυμάνθου είναι από το βορρά προς τον νότο. Ειδικότερα, διαχωρίζει το βορειοδυτικό τμήμα της Αρκαδίας από το Νομό Ηλείας...

Εμείς φτάσαμε στο όρος Ερύμανθο και περιπλανηθήκαμε μέσα από τους δασικούς του δρόμους και τα μονοπάτια. Ακολούθως από του Λάλα στρίψαμε και κατευθυνόμενοι μέσα από βατό χωματόδρομο, φτάσαμε στο γεφύρι του ποταμού Ερύμανθου, που έφτιαξε ο Στρατός για να διευκολύνει την συγκοινωνία της περιοχής.
Βιβλιογραφία:
Βικιπαίδεια
www.erymanthos.org
Μυθολογικός Άτλας της Ελλάδας, Πέτρο Ολάγια, Εκδόσεις Road.
http://www.ektos.gr
Δημοσίευση σχολίου