p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ


  • Νέοι αντιδήμαρχοι Γιάννης Πλατανίτης και Γιάννης Πανούτσος .
  • Για την Π.Ε.Δ εκλέχτηκαν οι Θεόδωρός Παπαηλιού , Γιώργος Λινάρδος (πλειοψηφία) και Χρήστος Δρακόπουλος ( μειοψηφία). 

Σε μαραθώνια μετατράπηκε η συνεδρίαση του Δ.Σ. Αρχαίας Ολυμπίας η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες της τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Οι διαδικασίες της συνεδρίασης άρχισαν με την ανακοίνωση  από τον δήμαρχο Θύμιο Κοτζιά  σχετικά την απόφασή του να ορίσει αντιδημάρχους τον Γιάννη Πλατανίτη και τον Γιάννη Πανούτσο. Ενώ στην συνέχεια ενημέρωσε για  τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την συνεδρίαση το προηγούμενου Δ.Σ..
 Αναφέρθηκε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο προεδρεύοντος του Γ.Γ. της Π.Δ.Ε. Απόστολου Κατσιφάρα με θέμα την χρηματοδότηση έργων αστικών αναπλάσεων από το ΕΣΠΑ και στην καθοριστική παρέμβασή του για την «χαμηλή» ενδεικτική χρηματοδότηση με το ποσό των 750.000. Τέλος ενημέρωσε για την πρόσφατη επίσκεψη μελών της Οργανοτικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και μελών της ΔΟΕ και της ΕΟΕ σχετικά με την καλύτερη προετοιμασία για την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας .  

 Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Δρακόπουλος εξέφρασε καταρχήν «τον αποτροπιασμό του για το καθεστώς της «μαφίας» που επικράτησε τόσα χρόνια γύρω από την χωματερή στο Φλόκα καταθέτοντας ταυτόχρονα την στήριξή του στην δημοτική αρχή για την οριστική απομάκρυνση   όσων καιροσκοπούν και κερδοσκοπούν από τα σκουπίδια εις βάρος του Αλφειού». Ακόμα ο κ Δρακόπουλος έθεσε ερωτήματα σχετικά με το πανηγύρι του Στρεφίου , την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την δημοτική αρχή του Πύργου και την δημοπρασία αγροτικής οδοποιίας από το «Ταμείο Μολυβιάτη» με 55%. Ο Παναγιώτης Φλέσσας ( αναπληρώνοντας τον επικεφαλής της παράταξής του) έθεσε το θέμα της ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών με αφορμή της συμπλήρωσης  των τεσσάρων ετών καθώς και την ανάγκη επανεξέτασης νέου πλαισίου διεκδίκησης από τον δήμο. Τέλος ο κύκλος των επικεφαλής των παρατάξεων έκλεισε με τον Σωτήρη Αναστασόπουλο ο οποίος κατηγόρησε την δημοτική αρχή ότι «δεν έχει σχέδιο ανάπτυξης για τις παραγωγικές τάξεις του δήμου» ενώ για το πολυσυζητημένο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών επανέλαβε ότι « αν δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός από το κράτος το πρόβλημα θα ταλανίζει τους δήμους και της κοινωνίες μας.»
Απαντώντας στις τοποθετήσεις και στις ερωτήσεις των επικεφαλής ο δήμαρχος Θύμιος Κοτζιάς μεταξύ άλλων είπε ότι « η συνάντηση με τον δήμο Πύργου έγινε προκειμένου να εξεταστούν κοινά προβλήματα των δύο δήμων όπως το κορυφαίο που ακούει στο όνομα σκουπίδια .». Ως προς τον ΧΑΔΑ Φλόκα ο δήμαρχος τόνισε ότι «υπάρχει οριστική λύση της παράνομης εναπόθεσης  αφού υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με δήμαρχο μεγάλης πόλης της Πελοποννήσου» Ταυτόχρονα εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον επικεφαλής της μείζονος Χρήστο Δρακόπουλο για την συμπαράστασή του στο φλέγον αυτό πρόβλημα.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος Κώστας Μαρκόπουλος, Κώστας Σοφιανός, Μαρία Πατσή και Γιώργος Φράγκος  έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την πολιτική που προτίθεται να αναπτύξει  η δημοτική αρχή για την επίλυση  των προβλημάτων στο Αγροτικό Ιατρείο Πανόπουλου , τον καθαρισμό πλατειών και πεζοδρομίων , την υδροδότηση στάβλων , τον καθαρισμό των χόρτων στο γήπεδο Πελοπίου , την αντίδραση του δήμου  για την Ολυμπία Οδό και το τρένο, τον καθαρισμό του επαρχιακού δικτύου από χόρτα και την σύνδεση των χωριών με τον αγωγό ύδρευσης από τον Ερύμανθο. Ξεχωριστή παρέμβαση για τα προβλήματα που απασχολούν την κοινότητα της Νεράιδας έκανε ο πρόεδρος Δημήτρης Σαρλάμης .
 Εκ μέρους της δημοτικής αρχής αρχικά ο δήμαρχος αλλά και οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Δεββές , Γιώργος Γεωργακόπουλος και Πέτρος Γιαννακόπουλος  απαντώντας μεταξύ άλλων τόνισαν ότι « με την αγροτική οδοποιία  υπάρχει ετήσιος σχεδιασμός που από κάπου αρχίζεις και κάπου τελειώνεις » , « το γήπεδο του Πελοπίου καθαρίστηκε από εργάτες του δήμου», « ο δήμος διαθέτει μόνο ένα τρακτέρ που προσπαθεί να καθαρίσει πρανή δρόμων σε τόσο μεγάλα χιλιόμετρα», « η πάγια προκαταβολή που καταβλήθηκε στους προέδρους της ΔΕ Αρχαίας Ολυμπίας θα δοθεί στο επόμενο διάστημα και στις ΔΕ Λαμπείας , Λασιώνος και Φολόης  θα λύσει πολλά προβλήματα καθημερινότητας», «συμμετέχουμε ενεργά και διεκδικούμε  σε ότι αφορά το μέλλον και της Ολύμπιας Οδού και του τρένου»  «το έργο της σύνδεσης του αγωγού ύδρευσης  προσπαθούμε να ενταχθεί ενιαία στο ΕΣΠΑ»κτλ
Στα προ ημερησίας θέματα, ο αρμόδιος για θέματα Παιδείας Αντιδήμαρχος Γιώργος Γεωργακόπουλος έθεσε το αίτημα του ΚΤΕΛ για την παραχώρηση λεωφορείου του δήμου για την μεταφορά των μαθητών του δήμου Λαμπείας με βάση το περσινό καθεστώς.

Ημερησία διάταξη

Κατά την εκλογή των εκπροσώπων του Δ.Σ. για την Γ.Σ. της Π.Ε.Δ εκλέχτηκαν κατόπιν ψηφοφορίας ο πρόεδρος του Δ.Σ. Θεόδωρος Παπαηλιού και ο Γιώργος Λινάρδος από την πλειοψηφία και ο Χρήστος Δρακόπουλος από την μειοψηφία. Στους εκπροσώπους και σύμφωνα με τις διατάξεις  «αυτοδίκαια» συμμετέχει και ο δήμαρχος .  Από την διαδικασία απείχε ο  επικεφαλής της ελάσσονος Σωτήρης Αναστασόπουλος ο οποίος κατήγγειλε «το καλλικρατικό  «τερατούργημα» που πνίγει την εκπροσώπηση  κάθε μικρότερης  παράταξης» . Ο ίδιος καταψήφισε και το διεκδικητικό πλαίσιο του δήμου για το «Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Ηλείας»τονίζοντας ότι «τέσσερα χρόνια μετά  και άπαντες έχουν ξεχάσει τις υποσχέσεις που έδωσαν στους πυρόπληκτους» .
 Το θέμα της αγοράς από τον δήμο του βιβλίου του Χρήστου Μαρκόπουλου με τίτλο «περί Φολόης ο λόγος» απασχόλησε επί μακρών το σώμα. Τόσο από πλευράς σύσσωμης της αντιπολίτευσης όσο και από πλευράς του προέδρου του Δ.Σ. Θεόδωρου Παπαηλιού και του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας Γιώργου Λινάρδου  εκφράστηκαν οι επιφυλάξεις για ένα τέτοιο εγχείρημα αφού  «ανοίγει ο ασκός του Αιόλου σε μια πάγια «οικονομική  δέσμευση»  του δήμου  με όλους τους ανθρώπους των τεχνών». Πάντως από το σύνολο του σώματος εκφράστηκε η ομόθυμη θέση για την δημόσια απόδοση τιμής στον εκπαιδευτικό-συγγραφέα, αλλά και η πρόθεση της σύστασης διαπαραταξιακής επιτροπής αξιολόγησης τέτοιων περιπτώσεων  .
 Ένα ακόμα μεγάλο θέμα που απασχόλησε το σώμα ήταν οι οφειλές του πρώην δήμου Λασιώνας . Εκ μέρους της αντιπολίτευσης (Χ.Δρακόπουλος , Κ. Σοφιανός , Π. Φλέσσας και Κ. Μαρκόπουλος ) τέθηκε το υψηλό ποσό των έργων για το 2010 από δημοτικά έσοδα . Μάλιστα λόγο των αιχμών που άφησε ο επικεφαλής της μείζονος Χρήστος Δρακόπουλος (ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ενδελεχή έλεγχο), ανέβηκαν οι τόνοι με τον Γιάννη Πανούτσο  ο οποίος υπερασπίστηκε τόσο την νομιμότητα όσο και την καλή εκτέλεση των έργων .  Αναφερθείς στο θέμα ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Δεββές τόνισε ότι « έχουμε να κάνουμε με έργα που έχουν εκτελεστεί και καταμετρώνται πια στην περιουσία του δήμου . Σε αντίθεση με των πρώην δήμο Αρχαίας Ολυμπίας που έκανε υπέρβαση όχι όμως και έργα».

ΧΑΔΑ Φλόκα

 Παρουσία κατοίκων από το Φλόκα ο πρόεδρος του Δ.Σ. ανέγνωσε επιστολή που έφερε περίπου 30 υπογραφές κατοίκων οι οποίοι εναντιώνονταν στο καθεστώς της χωματερής . Κάποιοι από τους παρισταμένους κατοίκους εξέφρασαν και δια ζώσης  την θέση τους .
Αναφερθείς στο θέμα ο δήμαρχος τόνισε ότι « στις προτεραιότητες μας είναι να αποκαταστήσουμε τους πρώην τρεις  ΧΑΔΑ,  σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το θέμα όμως του Φλόκα   κολλάει στο   καθεστώς ιδιοκτησίας του χώρου και άρα εμποδίζει τον δήμο για την όποια παρέμβαση. Είμαστε σε επαφή τόσο με τις αρμόδιες υπηρεσίες όσο και με τον ιδιοκτήτη προκυμμένου να τον πείσουμε ότι και για το περιβάλλον αλλά και για τον ίδιο το καλύτερο είναι να υπάρξει η αποκατάσταση της χωματερής . Πέραν αυτών ο δήμος  έχει έτοιμη μελέτη αποκατάστασης του χώρου και θα την υποβάλλει προς ένταξη χρηματοδότησης   στο πρόγραμμα του ΕΠΠΕΡ  με προϋπολογισμό έργου 422.000 ευρώ ».
Στην συνεδρίαση παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε και ο ιδιοκτήτης  Θεόδωρος Καράμπελας ο οποίος  άφησε ανοιχτό  της διερεύνησης του θέματος με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου .      


Δεν υπάρχουν σχόλια: