p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ για την ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ της ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ


                                                  Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η 

                   της ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ                   Ν.ΗΛΕΙΑΣ για τη ΒΙΒΛΙΟΘΉΚΗ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ
          Σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες- σύμφωνα με δημοσιεύματα -και αφορά στην συγχώνευση ή κατάργηση κάποιων δημοσίων βιβλιοθηκών, μεταξύ αυτών και της ανεκτίμητης αξίας Δημόσιας Βιβλιοθήκης τηςΑνδρίτσαινας, που στεγάζεται σε ιδιόκτητο νεοκλασικό κτίριο, ανακαινισμένο, και αναπαλαιωμένο, με ψηφιοποιημένο ένα  μεγάλο μέρος της συλλογής του ,πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο λόγω  της μακράς της ιστορίας ,του πλούσιου,σπάνιου και μοναδικού αρχείου της,προκαλεί την δίκαιη αντίδραση,όχι   μόνο των τοπικών παραγόντων αλλά όλης της πνευματικής κοινότητας .
              Η εν λόγω βιβλιοθήκη περιέχει χιλιάδες παλαιά βιβλία και μοναδικά χειρόγραφα Φράγκων, Ενετών και οπλαρχηγών του ’21,είναι ενημερωμένη σε όλους τους κλάδους και τις επιστήμες, περιλαμβανομένων των  Ελλήνων  κλασικών  και Λατίνων συγγραφέων, αρχίζοντας από τις πρώτες εκδόσεις της τυπογραφίας σε πλήρεις σειρές. αλλά και πολύτιμα αντίγραφα των αετωμάτων του ''Παρθενώνα της Πελοποννήσου'' του Επικούρειου Απόλλωνα του Αλκαμένη, κοσμούν τους διαδρόμους της, οι περίφημες «αμαζονομαχία» και  η «κενταυρομαχία». Η δωρεά του Α. Νικολόπουλου, ο οποίος παρέδωσε  τους 3696 τίτλους της βιβλιοθήκης, ανέδειξε την Ανδρίτσαινα σε πνευματικό φάρο παγκόσμιας εμβέλειας .Το παράδειγμά του ακολούθησαν και άλλοι επιφανείς .Σήμερα, η Βιβλιοθήκη, ξεπερνά τους 40.000 τόμους και λειτουργεί αναγνωστήριο και τμήμα δανειστικό .                                      
             Είναι σημείο αναφοράς και μαζί με τον θαυμάσιο Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα - με ή χωρίς την ονομαστή ζωφόρο του που κοσμεί ξένα μουσεία - είναι σημεία αναφοράς και επίσκεψης εκατοντάδων προσκυνητών που έχουν την ευκαιρία στην γραφική Ανδρίτσαινα να ανατρέξουν τη διαδρομή στην Ιστορία της πατρίδας μας...
            Να σημειωθεί ότι η Πολιτιστική Λέσχη Τραπεζικών Ηλείας κάνει είναι πολύχρονο,πολύμορφο και συνεπή αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών της  Ζωφόρου του Επικούρειου Απόλλωνα,του Παρθενώνα και γενικά των Αρχαιοτήτων στην Πατρίδα τους.
            Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΗΛΕΙΑΣ συμπαρατάσσεται με όλους όσους θέλουν να αποτρέψουν την υποβάθμιση που επιχειρείται  στον βωμό των όποιων οικονομικών ή άλλων συμφερόντων,την μακραίωνη Ιστορία μας και τον Τόπο μας.

                               Ο Πρόεδρος                                 Ο Γενικός Γραμματέας


                  Κωνστ. Τριανταφυλλόπουλος                    Γιώργος Βασιλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: