p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΟΙ "ΧΑΜΕΝΟΙ ΗΛΕΙΟΙ"

OI «XAMENOI HΛEIOI»
στην Ελλάδα και το Εξωτερικό...
Πολιτιστικό άρθρο του Γιώργη ΤάΚη Δόξα

Σίγουρα τα γεγονότα στην Ηλεία (μας) δεν «πάνε» προς το καλύτεροá θα έλεγα ότι κατευθύνονται προς το χειρότερο. Νομίζω ότι δεν είναι του παρόντος άρθρου να αναφερθεί στο έντονο κλείσιμο επιχειρήσεων, στην ανεργία, στην μείωση του τουρισμού και στην συνολικά διογκωμένη κοινωνική ένταση και αγανάκτηση.
Αλλά η «ζωοδότρα μήτρα της Ηλείας» αποδεικνύεται ότι έχει κάνει (και συνεχίζει) τα μέγιστα, στην «παραγωγική της -σε ανθρώπινο δυναμικό- αποστολή της». Από κάθε χωριό, κωμόπολη και πόλη τού -κατ΄ άλλα- ευλογημένου τόπου, γεννήθηκαν/μεγάλωσαν/εργάστηκαν και πέτυχαν εκατοντάδες Ηλείοι - εκτός Ηλείας. Κι όπως λέει ο θυμόσοφος λαός «όποια πέτρα κι αν σηκώσεις Ήλειο θα βρεις...». Είτε ανά το πανελλήνιο, είτε στο εξωτερικό.


ΗΛΕΙΟΙ επιστήμονες. ΗΛΕΙΟΙ βιομήχανοι-έμποροι. ΗΛΕΙΟΙ στρατιωτικοί. ΗΛΕΙΟΙ της Εκκλησίας. ΗΛΕΙΟΙ σε όλες τις βαθμίδες της Διοίκησης. ΗΛΕΙΟΙ της Τέχνης. ΗΛΕΙΟΙ πανεπιστημιακοί. ΗΛΕΙΟΙ του καθημερινού (ευπρεπούς) μόχθου. Παιδιά απλών και συγκροτημένων Οικογενειών, «πήραν» την ευλογία και ξεκίνησαν για τον μακρύ (και απρόσμενο) δρόμο της Ζωής. Και πέτυχανá άλλοι πολύ κι άλλοι λιγότερο. Αυτό δεν «μετράει» γιατί η κεντρική ουσία είναι ότι ΑΥΤΟΙ οι (συμ)ΠΟΛΙΤΕΣ μας, δημιουργικά, ταπεινά και κυρίως διακριτικά, τιτλοφόρησαν αυτή την διαδρομή μ’ ένα δυνατό μήνυμα: «Είμαι από την ΗΛΕΙΑ της Ιστορίας, του Πολιτισμού και του Φωτός». Και με απόλυτη βεβαιότητα υπογραμίζω ότι είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι για τον γενέθλιο τόπο και ξεχωριστά αποστασιοποιημένοι από την συνεχιζόμενη κατάπτωση της Ηλείας για έναν σαφή και τεκμηριωμένο λόγο: Είναι απόλυτα απογοητευμένοι από τους πάντες και τα πάντα, που συνδέονται με την Διοίκηση και Διαχείριση (σε όλα τα επίπεδα) του τόπου μας. ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΗΛΕΙΟΙ (δεν θα ισχυριστώ χιλιάδες), θα απαριθμήσω εκατοντάδες, θέλουν (από το δικό του μετερίζι ο καθένας) να δώσουν/προσφέρουν την οποιαδήποτε συμβολή τους για «να δει άσπρη μέρα η Ηλεία» διαθέτοντας και δύναμη και θέληση και αποφασιστικότητα. Αρκεί κάποιος ή κάποιοι, για να βρεθεί ο εμπνευσμένος και καθαρός λόγος. Αρκεί να «ανάψει το καντήλι» της βαθειάς αγάπης και της ατέρμονης μνήμης για την Ηλεία.
Κι επειδή ακούω, διαβάζω και συζητώ (ή και μάχομαι) για την Ηλεία μας, ΑΥΤΟΙ «οι χαμένοι Ηλείοι», πρέπει να βρεθούν και να τους ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ (συνειδησιακά). Είναι χρέος και ευθύνη, γιατί είναι τραγικό αυτός ο ανθρώπινος χρυσός να πηγαίνει (για την Ηλεία) χαμένος!

Γιώργης ΤάΚη Δόξας

Δεν υπάρχουν σχόλια: