p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

«Δια χειρός» κ. Τζαβάρα 4 εκατομ. Ευρώ για τον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Πύργου στο Πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα-Ανταγωνιστικότητα» , εν μέσω κρίσης!...

«Το υπουργείο Πολιτισμού είναι ανύπαρκτο. Εγώ χαρακτηριστικά το λέω «ο σκουπιδοντεκενές του υπουργικού συμβουλίου». Μονίμως του ρίχνανε τους πιο άχρηστους, είτε λέγεται Γερουλάνος είτε λέγεται Τζαβάρας. Αυτό το υποβαθμισμένο, ανύπαρκτο υπουργείο αυτή τη στιγμή έχει εγκαταλείψει τα πάντα»
(Ηθοποιός ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ)

Γράφει ο Σωτ. Χ. Σωτηρόπουλος*
Πρέπει εκ προοιμίου να εξηγηθώ για να μη παρεξηγηθώ, τόσο στο ευλαβές χριστεπώνυμο πλήρωμα του Πύργου όσο και στην θρησκευτική ηγεσία του Νομού. Όταν μάλιστα με την τελευταία, υπήρξε μακροχρόνια αντιδικία (που διήρκεσε περίπου 10 χρόνια στις δικαστικές αίθουσες και ευτυχώς ελύθη ειρηνικώς, με αμοιβαίες καλοπροαίρετες εξηγήσεις και μακροθυμία).
            Πράγματι ο Μητροπολιτικός ναός του Αγ. Νικολάου, υπέστη ζημιές με τους σεισμούς και είναι δικαιολογημένη η αναγκαιότητα για την αποκατάστασή τους. Πλην όμως, ο ναός τελεί τις θείες λειτουργίες κανονικά, οι πιστοί με σεβασμό κάθε Κυριακή αναπέμπουν θυμίαμα ενώπιόν Του, χωρίς να φοβούνται και βεβαίως οι αρμόδιες αρχές της Πολιτικής Προστασίας δεν απαγόρευσαν μέχρι τώρα την λειτουργία του. Όπως άλλωστε, υπάρχουν χιλιάδες κτίρια στο Νομό μας (για να επικεντρώσω στα καθ΄ ημάς) που δεν πρέπει να ξεχνάμε, όπως π.χ. τα αφιλόξενα βασανιστικά προκάτ που μάλιστα είναι από την εποχή των «παχειών αγελάδων» που δεν αποκαταστάθηκαν ακόμη, και δεκάδες αξιόλογοι ναοί (όπως ο ναός Αγ. Ιωάννου Γουμέρου που καταρρέει). Γνωστά αυτά στους παροικούντες.
            Επειδή όμως ο Αγ. Νικόλαος Πύργου είναι ένα θρησκευτικό Μνημείο και σηματοδοτεί κάτι σημαντικό για τους Πυργίους, θα κάνω μια μικρή αναφορά-αντιπαραβολή επί του προκειμένου, απευθυνόμενος στο συμπολίτη Υπουργό επί του Πολιτισμού κ. Τζαβάρα και στο αναγνωστικό κοινό να κρίνει. Κάντε τη σύγκριση παρακαλώ:
·        Ο Αγ. Νικόλαος Πύργου, είναι νεώτερο Μνημείο που χτίστηκε μόλις το 1885 που μέχρι να αναλάβει τα «ηνία» του Πολιτισμού ο κ. Τζαβάρας δεν ήταν καν χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο κτίριο. Λοιπόν, ο ίδιος ο Υπουργός, απίστευτο (έτσι έγραψαν όλα τα ΜΜΕ) το χαρακτήρισε έτσι εν μια νυκτί (ανάλογος χαρακτηρισμός με την νόμιμη και κρατούσα διαδικασία μέσω ΚΑΣ, θα χρειαζόταν μήνες ή και χρόνια!!). Γρήγορα-γρήγορα, έκανε τις οικονομοτεχνικές Μελέτες και Προϋπολογισμούς δαπάνης που πλησιάζει τα 4 εκατ. Ευρώ (θα πούμε παρακάτω) και σε λίγο κάνει και τη Δημοπράτηση. Εντάσσει δε το έργο στο ΕΣΠΑ και μάλιστα στο Πρόγραμμα «Αναταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα» (εδώ κι αν έχουμε να πούμε!!!).

Στον αντίποδα.
·        Η Αγ. Τριάδα Δίβρης (διαλέγω ένα οικείο για μένα θέμα, γιατί υπάρχουν χιλιάδες παρόμοια που καταρρέουν οσημέραι, στην Ηλεία και την Ελλάδα…) είναι ένα από τα σημαντικότερα (ίσως το σημαντικότερο, σύμφωνα με ομολογίες ειδημόνων, όπως του διαπρεπούς Διευθυντή Αρχαιολογίας Ηλείου αείμνηστου Γιαλούρη και του Καθηγητή του ΕΜΠ αείμνηστου Στίκα) Βυζαντινά Μνημεία του Νομού, του 11-12ου αι, με εκπληκτικές αγιογραφίες. Λοιπόν, εδώ και χρόνια ζητάμε από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία να διαθέσει ένα μικρό, ελάχιστο ποσό για την προστασία του (υγρασίες από την στέγη που καταστρέφουν τις αγιογραφίες) και ένα κάπως μεγαλύτερο για την συντήρηση και επιστημονική Μελέτη του Μνημείου αυτού. Η απάντηση της Υπηρεσίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δυτ. Ελλάδος ήταν: «Δυστυχώς χρήματα δεν έχουμε, βάλτε εσείς τα υλικά και τα εργατικά και εμείς θα στείλουμε ένα ειδικό τεχνίτη να επιβλέπει την επισκευή της στέγης». Και πράγματι, εμείς οι Σύλλογοι και η ενοριακή εκκλησία βάλαμε μερικές εκατοντάδες Ευρώ (τόσο κόστισε) και επισκευάσαμε πρόχειρα την στέγη. Όσο για την συντήρηση και Μελέτη, ούτε κουβέντα.

Και τώρα τα σημαντικά, για τα περίπου 4 (αριθμός τέσσερα) εκατομμύρια Ευρώ (3,9 για την ακρίβεια) του «γαλαντόμου» Ηλείου πολιτικού κ. Τζαβάρα.
1. Έχει καταλάβει το μέγεθος του ποσού ο κ. Τζαβάρας; Με 4 εκατομμύρια Ευρώ σήμερα μπορούν να φτιαχτούν δυο-τρεις περικαλλείς νέοι ναοί εκ θεμελίων και όχι να διατεθούν μόνον για τις επισκευές ενός ήδη λειτουργούντος ναού. Θα πέσει φωτιά να μας κάψει Κε Υπουργέ!…
2. Έχει αντιληφθεί ο κ. Τζαβάρας, ότι είναι μεγίστη πρόκληση (ακόμη και στους φανατικούς θρησκευόμενους) για τους «πεινώντες και διψώντες» συμπολίτες μας στους χαλεπούς οικονομικούς καιρούς που ζούμε το να δίνει (για δικούς του πελατειακούς ή θρησκοληπτικούς ή άλλους ανομολόγητους σκοπούς) τόσα εκατομμύρια αβέρτα; (Ας περιμένουμε βεβαίως και τις γνωστές στο Νομό μας …εργολαβικές αναθέσεις και θα επανέλθουμε, γιατί κάτι ψιθυρίζεται και επ΄ αυτού…)
3. Αλήθεια Κε Τζαβάρα, γιατί με την ανεκδιήγητη ενέργειά σας αυτή «ποιείτε τον Οίκο του Πατρός Του, εις οίκον εμπορίου»; Τι εφεύρημα είναι αυτό να εντάξετε τον Ιερόν Ναόν στο Πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα-Ανταγωνιστικότητα»; Μήπως είσθε οπαδός του Ιησουϊτικού Τάγματος και βαφτίζετε την χήναν οψάριον; Ή μήπως θεωρείτε τους Ναούς της θείας λατρείας μαγαζάκια (τι μαγαζάκια δηλ. πολυκαταστήματα) που πρέπει να μπούνε στο «επιχειρείν», και μάλιστα με πακτωλό εκατομμυρίων που στερείται ο χειμαζόμενος Έλληνας πολίτης;.
Ως απλός ενεργός πολίτης (μάλιστα συνδεδεμένος από καταγωγή και παράδοση με τον προαιώνιο ομφάλιο λώρο Πύργος-Δίβρη) ευελπιστώ, ότι τόσο η συνετή θρησκευτική ηγεσία του Νομού, όσο και η τοπική Κοινωνία των σκεπτόμενων απανταχού Πυργίων θα αντιδράσουν σε αυτή την ενέργεια του συμπολίτη Ηλείου Υπουργού Πολιτισμού και δεν θα αποδεχτούν την πρωτάκουστη «γαλαντομία».
Και ειλικρινά αν έπαιρνε πίσω την εντολή ή με έπειθε για το ορθόν της ενέργειάς του αυτής ο κ. Υπουργός, δεν θα ήθελα να υιοθετήσω αυτά που είπε προ ημερών σε συνέντευξή του ο εκλεκτός ηθοποιός Γιώργος Μιχαλακόπουλος για τους Υπουργούς Πολιτισμού ( και τον κ. Τζαβάρα) που βλέπετε στην προμετωπίδα.
Ας τον διαψεύσει λοιπόν, κι εμείς θα είμαστε μαζί του.

΄*Σωτ. Σωτηρόπουλος. Εκδότης του ιστορικού-λαογραφικου περιοδικού «ΔΙΒΡΗ», πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ». E-mail: sotxsot@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: