p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Ο Δήμος Αρχ. Ολυμπίας, καπηλεύεται το «Ταμείο Μολυβιάτη» για να καλύψει τις δικές του αμαρτίες


Ο Δήμος Αρχ. Ολυμπίας, καπηλεύεται το
«Ταμείο Μολυβιάτη» για να καλύψει τις δικές του αμαρτίες και ανεπάρκειες με … «ξένα κόλλυβα»!
            Του Σωτ. Χ. Σωτηρόπουλου*
Είναι εκπληκτικό και συνάμα θλιβερό, αυτό που συμβαίνει στο Δήμο της παγκόσμιας Ολυμπιακής πρωτεύουσας. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 19-4-2013, με εισήγηση του Δημάρχου, πήραν σχεδόν ομόφωνη απόφαση να προτείνουν τη διανομή ποσού 2.556.000 Ευρώ «για νέα έργα του Δήμου που θα ενταχτούν σε χρηματοδότηση από το ¨Ταμείο Μολυβιάτ稻.
            Είναι γνωστόν τοις πάσι, ότι τα χρήματα του λεγόμενου «Ταμείου Μολυβιάτη», έχουν συγκεντρωθεί μετά τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ηλεία κυρίως, για να βοηθηθούν και να ορθοποδήσουν οι καμένες και καταστρεμμένες περιοχές και οι οικισμοί  που μάλιστα είχαν τραγικές δεκάδες απώλειες ανθρώπινων ζωών, που συγκλόνισαν τότε όχι μόνο το πανελλήνιο αλλά και   την υφήλιο. Τότε, συγκεντρώθηκαν χρήματα με θυσίες από πλούσια βαλάντια και κρατικά (Κύπρος) αλλά και φτωχά βαλάντια. Μέχρις εδώ, και όσο κρατούσαν οι προβολείς της δημοσιότητας και η συγκινητική συμπαράσταση  του κόσμου, τα πράγματα έβαιναν κάπως καλά και τα πρώτα χρήματα πήγαιναν για την επούλωση των πληγών των ρημαγμένων χωριών της Ηλείας.

            Μετά άρχισε το μεγάλο «γκρόσο κόλπο» ή κατά το κοινώς λεγόμενο μεγάλο φαγοπότι των κατά σύστημα και καθ΄ έξιν επιτήδειων… Τα χρήματα του «Ταμείου Μολυβιάτη» (ιερά στην κυριολεξία) άρχισαν να φυλλορροούν από δω και από κει, να πηγαίνουν σε άλλους Νομούς που επλήγησαν πολύ λιγότερο (σε σύγκριση με την Ηλεία), να διανέμονται κατά το δοκούν για αλλότριους σκοπούς, να δίδονται σε μη πυρόπληκτες περιοχές και εν τέλει κατά το μεγαλύτερο μέρος να λιμνάζουν εδώ και 5-6 χρόνια, χωρίς να πηγαίνουν για το σκοπό που δόθηκαν.
            Ας έρθουμε τώρα και στα δικά μας, δηλ. στο Δήμο μας, της Αρχ. Ολυμπίας. Εδώ τα πράγματα, είναι πλέον οδυνηρά και θλιβερά και θα εξηγηθούμε εν τάχει.
Δεν φτάνει που το λίκνο του Ολυμπισμού της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας κάηκε επειδή η τότε Δημοτική Αρχή ολιγώρησε (είναι γνωστά τα  «κατορθώματα» του τότε Δημάρχου Αηδόνη που άφησε στο παρανάλωμα του πυρός τον ιερό χώρο γιατί αμέλησε να συντηρήσει το υπερσύγχρονο πυροσβεστικό σύστημα του Αρχαιολογικού χώρου ή κατεύθυναν τα ελικόπτερα να σωθούν τα ξενοδοχεία και όχι η Ιερά Άλτις…) Δεν φτάνει που κηρύχτηκαν (από τον τότε Νομάρχη Καφύρα, νυν δικασμένο πρωτόδικα με 50 χρόνια φυλάκιση για την ευθύνη του στις φονικές πυρκαγιές)  πυρόπληκτοι οικισμοί που ούτε καν πλησίασε από μακριά η φωτιά (χωριά π.χ. όπως το Αντρώνι, το Κούμανι και άλλα που γεύτηκαν από το αρχικό «μεγάλο φαγοπότι» τα πυρόπληκτα 3χίλιαρα, τα φοιτητικά βοηθήματα, τις φορολογικές διευκολύνσεις και άλλες παγαποντιές των τότε Δημάρχων Λασιώνος και Φολόης –ακόμη και στη Δίβρη πήραν τα πυρόπληκτα 3χίλιαρα που ούτε με το κιάλι δεν είδε φωτιά…). Δεν φτάνουν όλα αυτά και άλλα πολλά, ερχόμαστε στο σήμερα.
Αν δει κανένας τον κατάλογο των προτεινόμενων από το Δημοτικό Συμβούλιο 9 έργων για το ποσό των 2.556.000 Ευρώ εκ του «Ταμείου Μολυβιάτη» στη συνεδρίαση της 19-4-2013 (που είναι συνέχεια άλλης πρότασης με 4 άλλα έργα ύψους 3.093.846 Ευρώ ήδη είχαν υποβληθεί με προηγούμενη απόφαση του ΔΣ), αν τα δει λέμε θα φρυάξει, θα εκραγεί!...
Κρατηθείτε. Έργα σε περιοχές που δεν κάηκαν ποτέ!!!.
·        Αγροτική οδοποιία στην Τ.Κ. Αντρωνίου (που ποτέ δεν κάηκε) 200.000 Ευρώ
·        Γεώτρηση στην Τ.Κ. Κούμανι (που ποτέ δεν κάηκε) 136.000 Ευρώ.
·        Υδροδότηση ποιμνιοστασίων από Τ.Κ. Αχλαδινή στο Οροπέδιο Φολόης (που ποτέ δεν κάηκαν) 170.000 Ευρώ
·        Αγροτική οδοποιία Οροπεδίου Φολόης (που ποτέ δεν κάηκε) 250.000 Ευρώ
   Τώρα τα υπόλοιπα έργα σε περιοχές που κάηκαν μεν, πλην καμιά σχέση δεν έχουν με τις πυρκαγιές, ούτε και επηρεάστηκαν από αυτές!!.
·        Επισκευή φωτισμού έως Ολυμπιακή Ακαδημία (που δεν κάηκε) 140.000 Ευρώ
·        Επισκευή Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων (που δεν κάηκε) 350.000 Ευρώ
·        Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας οροπεδίου Λάλα 500.000 Ευρώ
·        Επεκτάσεις Ηλεκτροφωτισμού (χωρίς να αναφέρουν που και αν κάηκαν) 400.000 Ευρώ

Και ας πούμε «στα κομμάτια», άντε κάποια χρήματα να χρησιμοποιηθούν για έργα ανάπτυξης και πολιτισμού (π.χ. Μουσείο που δεν κάηκε και αυτό τραβηγμένο) τα άλλα που πάνε; Ασφαλώς για να καλυφτούν με …«ξένα κόλλυβα» ή καλλίτερα με τα ιερά λεφτά των χορηγών, των δωρητών και των απλών ανθρώπων που έδωσαν τον οβολό τους, χρησιμοποιούνται τώρα για  να συγκαλυφθούν οι ουρανομήκεις αμαρτίες και ανεπάρκειες των δημοτικών μας αρχόντων που σπεύδουν «ελαφρά τη καρδία» και παμπόνηροι στη σκέψη, θέλοντας να βουλώσουν κάποιες μαύρες τρύπες που δημιούργησαν οι ίδιοι:
α) Με τις οικονομικές ατασθαλίες (βλέπε, ετήσιους μισθούς 100.000-120.000 Ευρώ σε ειδικούς συμβούλους και Αντιδημάρχους-όπως φανερώνει η «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», βλέπε εκατοντάδες παράνομες -αναδρομικές μάλιστα- «απευθείας αναθέσεις» έργων, οι περισσότερες για συγκαλύψεις χρεών προηγούμενων Δημάρχων, βλέπε μαϊμού «Τσιπουροφεστιβάλ» ή λαογραφικά Μουσεία ή εικονικές Αναπλάσεις χωματερών κλπ, κλπ), βλέπε, βλέπε…
β) Με κουτοπόνηρες προφάσεις, ότι δήθεν αν δεν πάρουμε και δεν τα χρησιμοποιήσουμε τώρα, τα λεφτά θα χαθούν (…το «έργο αυτό έχει ξαναπαιχτεί» πανελλαδικά, σας πήραμε χαμπάρι πλέον)
γ) Ε!, και επειδή πλησιάζουν και εκλογές, κάτι θέλει ο σημερινός Δήμαρχος Κοτζιάς  να παρουσιάσει και αυτός που άφησε, επί Δημαρχίας του μαζί με το κομματικό-πελατειακό επιτελείο του, τα χωριά μας να ρημάξουν κυριολεκτικά…
      Όμως, Κε Δήμαρχε, Κοι και Κες του Δημοτικού Συμβουλίου, οι δημότες σας δεν τρώνε κουτόχορτο και σας προειδοποιούν:
Δεν είναι επί θύραις μόνο η Θέμις (η Δικαιοσύνη που ήδη σας επισκέπτεται συχνά, για την απόδοση ευθυνών…), δεν είναι μόνον οι Ερινύες (που έχουν πλέον φωλιάσει μέσα σας και σας βασανίζουν καθημερινά…), είναι και η οργή του λαού (της Εκκλησίας) του Δήμου που οσονούπω θα επιπέσει επί των κεφαλών σας.
Και τα χρήματα του «Ταμείου Μολυβιάτη», με τον ειδεχθή τρόπο που πάτε να τα διαχειριστείτε, θα είναι η εσχάτη πλάνη!... Αν μας εννοήσατε καλώς, αν όχι «οψόμεθα εις Φιλίππους»…

            *Σωτήρης Σωτηρόπουλος: Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» -Εκδότης του ιστορικού-λαογραφικού Περιοδικού «ΔΙΒΡΗ» - e-mailsotxsot@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: