p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ «ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ



«Την ίδρυση μιας  μεγάλης γιορτής του αθλητισμού , ανοιχτής  σε όλους τους νικητές των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων,  αλλά και σε όλους όσους ασκούν κάποιο άθλημα  ( σε όλο τον κόσμο), που να λαμβάνει χώρα κάθε τέσσερα χρόνια στην πατρίδα των Ολυμπιακών αγώνων : το αρχαίο Στάδιο της πόλης που τώρα ονομάζεται Αρχαία Ολυμπία…», αυτό  αναφέρει, μεταξύ άλλων,  ως κεντρικό   σκοπό του το μανιφέστο που ήδη υπογράφεται από τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιο Κοτζιά.  Η  παραπάνω  πρωτοβουλία  ανήκει σε   ανθρώπους  του πνεύματος και του πολιτισμού, οι οποίοι από  τις αρχές του έτους και για την υλοποίηση  της,  έχουν ανοίξει κύκλο επαφών  με εκπροσώπους φορέων και αρχών ανά την υφήλιο.

Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας αυτής εντάσσεται και η επίσκεψη  στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας του διευθυντή Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Έργων Γιώργου  Τζόβολου,  του  καθηγητή της  φιλοσοφίας Λεωνίδα  Μπατζελιώτη,  και του  πρώην αντιδημάρχου   Πατραίων Δημήτρη  Πεφάνη  όπου είχαν συνάντηση με τον δήμαρχο της Πόλης. Στη συνάντηση, στην οποία  έλαβαν ακόμα μέρος ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Δεββές , ο Ερνέστο Σπηλιόπουλος και ο Γιάννης Παπαιωάννου, τονίστηκε η καθοριστική συμβολή του καθηγητή  Livio  Rossetti  από την Περούντζια  της Ιταλίας, ο οποίος  είχε επισκεφτεί για τον ίδιο σκοπό την Αρχαία Ολυμπία πριν από λίγους μήνες .
Αναφερόμενος στην  πρωτοβουλία ο κ Τζόβολος μεταξύ άλλων είπε ότι:  

        «Η Ολυμπία έχει κάνει μια σημαντική συνεισφορά στον κόσμο του αθλητισμού και το Διεθνές Ολυμπιακό Κίνημα. το ερώτημα είναι: Τι κάνει ο κόσμος για την Ολυμπία;Από την άποψη των πολιτών της Ολυμπίας μπορούμε να αναφέρουμε τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία , η οποία έχει την έδρα της κοντά και για μερικά χρόνια τώρα διοργανώνει ανά διετία συνεδρίων για τους νικητές. Παρ΄όλα αυτά, το μόνο πράγμα που έχει σημασία για το ευρύ κοινό και τους αθλητές των αμέτρητων χωρών είναι ο φωτισμός της τελετής της Ολυμπιακής  φλόγας  που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Τίποτα άλλο.»

Συνεχίζοντας ο κ Τζόβολος τόνισε    
«Πολλά πρέπει να γίνουν!  Γι’ αυτό προτείνουμε να δημιουργηθεί μια τεράστια γιορτή αθλητισμού, με την ονομασία  «ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΥΜΠΙΑ» , με την ελπίδα ότι θα πραγματοποιείτε  στην Ολυμπία κάθε τέσσερα χρόνια. Προτείνουμε αυτή τη μεγάλη γιορτή για να πούμε  ευχαριστώ για την πόλη, για τη φιλοξενία  293 Ολυμπιακών  αγώνων  (από το 776 π.Χ. έως 383 μ.Χ., ένας  αδιάκοπος  κύκλο πάνω από 1110 χρόνια!) και για  τη διδασκαλία του πολιτισμού του αθλητισμού σε όλο τον κόσμο.»
 Στο ίδιο μήκος κύματος υπήρξε και η τοποθέτηση του κ Μπατζελιώτη ο οποίος  τόνισε μεταξύ άλλων
  «Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί  μια μη ανταγωνιστική γιορτή όπου ούτε η Ολυμπία, ούτε η Ελλάδα θα πρέπει να χρεώνεται για το κόστος.  Στην πρώτη θέση οι Ολυμπιονίκες, οι  λάτρεις του αθλητισμού και οι  αθλητές που επιδιώκουν τη συμμετοχή τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες οι οποίοι θα φωνάξουν «Σε  ευχαριστούμε  Ολυμπία!».
  Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση ο Δημήτρης Πεφάνης αφού τόνισε αρχικά  «την προσοχή που απαιτείται για την αποφυγή κινδύνων π.χ.  προβοκάτσιας της πρωτοβουλίας» στην συνέχεια πρότεινε μέσα στα πλαίσια αυτά και  την ανάληψη πρωτοβουλίας  ώστε οι δέκα μεγαλύτεροι αρχαιολογικοί χώροι που ετησίως δέχονται το 90% των τουριστών της χώρας να τύχουν της επιπλέον επιχορήγησης με ειδικό κονδύλι  από την πολιτεία αφού αποτελούν τον καθρέπτη της πατρίδας στο εξωτερικό.»
          Τοποθετηθείς επί του θέματος ο δήμαρχος Θύμιος Κοτζιάς  αφού εξέφρασε την σύμφωνη γνώμη του με την πρωτοβουλία (αναφέρθηκε  και στην συνάντηση που είχε το Νοέμβριο  με τον κ  Rossetti για το σκοπό αυτό) πρότεινε «στην πρωτοβουλία αυτή  να κληθούν ώστε να λάβουν ενεργό ρόλο οι αδελφοποιημένες  με την Αρχαία Ολυμπία, πόλεις» ενώ στην συνέχεια επικέντρωσε την προσοχή του «στη διαφύλαξη  ως κόρη οφθαλμού   των αρχών ολυμπισμού, κατά την εφαρμογή της πρωτοβουλίας,  γιατί αυτές αποτελούν θεματοφύλακα αξιών για όλη την ανθρωπότητα».
          Σύμφωνα με τους πρωτεργάτες της ιδέας στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει συνάντηση με τον Γ.Γ. Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη, τον υπουργό Παιδείας Κώστα Αρβανιτόπουλο, την Υπουργό Τουρισμού Όλγα  Κεφαλογιάννη  και τον  αναπληρωτή υπουργό  Παιδείας υπεύθυνο για τον Πολιτισμό Κώστα Τζαβάρα, ώστε να υπάρξει ενημέρωση για την πρωτοβουλία  αλλά και να υπογράψουν οι προαναφερόμενοι το μανιφέστο.   

1 σχόλιο:

Sotiris Sotiropoulos είπε...

Να, λοιπόν! Ο δήμος μας προβαίνει σε υψιπετείς πρωτοβουλίες παγκόσμιας εμβέλειας. Να δούμε πότε θα ασχοληθεί με τα εφημερα των χειμαζομενων δημοτών του.
Στο χωριό μου λένε για τα μεταξωτά βρ...., Άσε, μη νομιστεί ότι υποβαθμιζουμε τα πτερόεντα έπεα... Κάποιων ειδημονων, παρωχημενων προσωπικοτήτων ή προσώπων που αγνοούμε (ας μου συγχωρήσουν την αδικαιολόγητη άγνοια) ίσως απο έλλειψη επαρκούς παιδείας εκ μέρους μας.
Σωτ Σωτ ΔιΒΡΗ