p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ.


Υπό την προεδρεία του Θεόδωρου Παπαηλιού συνεδρίασε την Παρασκευή το απόγευμα το ΔΣ Αρχαίας Ολυμπίας.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης του ΔΣ ομόφωνα  το σώμα μετά από πρόταση που κατέθεσε ο δήμαρχος Θύμιος Κοτζιάς  εξέφρασε  «τα συγχαρητήριά του προς τους μαθητές και τους καθηγητές του Λυκείου Πελοπίου  για την Πανελλήνια και την Πανευρωπαϊκή βράβευση σε διαγωνισμό» και συνάμα « την συμπαράστασή  του προς τον καθηγητή του ιδίου σχολείου που διώκεται σαν επίορκος». 
                      Ερωτήσεις – τοποθετήσεις – παρατηρήσεις.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Σοφιανός  έθεσε το θέμα «της άρδευσης των 300 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή των Άσπρων Σπιτιών» καθώς και «την μη παρέμβαση από πλευράς δήμου για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινόμενων στην ίδια περιοχή». Ακόμα ο κ Σοφιανός έθεσε το θέμα του «κλεισίματος των δημοτικών επιχειρήσεων»,   «το ζήτημα της πληρωμής αγοράς οικοπέδου στην Τ.Κ Τσιπιάνων, και  «του κινδύνου κλοπής στο αντλιοστάσιο Ερυμάνθου αφού  ο φύλακας του σχόλασε.»
 Ο επικεφαλής της ελάσσονος Πανάγος Παντελάκος αφού εξέφρασε με τη σειρά του «τα συγχαρητήριά του στα παιδιά και στους καθηγητές του Πελοποίου» αναφερόμενος στην δίωξη του καθηγητή τόνισε ότι « στηρίζουμε το ψήφισμα της ΕΛΜΕ Ηλείας. Όμως θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η δίωξη στηρίζεται σε νόμο του μνημονίου.» Στην συνέχεια ο κ Παντελάκος αναφέρθηκε στην συνεδρίαση της Δ.Ο.Α. τονίζοντας ότι « πράγματι υλοποιήθηκε ένας στόχος που ήταν η συμμετοχή του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας στην Δ.Ο.Α.» Μάλιστα αναφερόμενος στη πρόσφατη συνεδρίαση (παραβρέθηκε μαζί με τον δήμαρχο και τον αναπληρωτή)   τόνισε ότι «από πλευράς δήμου Αρχαίας Ολυμπίας τέθηκαν  τα θέματα  της επαναλειτουργίας του Μουσείου των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων καθώς και της  λαμπαδηδρομίας  για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι της Ρωσίας ».     Κλείνοντας ο ομιλητής πρότεινε να ληφθούν εκ μέρους του δήμου όλες οι απαραίτητες δράσεις γιατί   «οι Ρώσοι έχουν   μεγαλεπήβολα σχέδια προβολής της χειμερινής Ολυμπιάδας ».

 Ο Σωτήρης Αναστασόπουλος επικεφαλής της ελάσσονος καυτηρίασε την εγκληματική ενέργεια σε βάρος οικονομικών μεταναστών προτείνοντας:   « ο δήμος με ανακοίνωσή του να καταδικάσει τα αιματηρά γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Μανωλάδα.»
 Ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Φλέσσας  αφού εξέφρασε «συγχαρητήρια για την πληρότητα των φακέλων για τα θέματα της ημερησίας διάταξης» ρώτησε «για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής σχετικά με το πρόγραμμα της δακοκτονίας στα όρια του δήμου» . Ο δε δημοτικός σύμβουλος Κώστας Μαρκόπουλος ρώτησε για την τύχη της πλατείας στο Πανόπουλο.

 Απαντήσεις  δημάρχου –αντιδημάρχων

 Αρχίζοντας από την πρόταση του κ Αναστασόπουλου ο δήμαρχος  Θύμιος Κοτζιάς τόνισε ότι « οπωσδήποτε και  με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο καταδικάζουμε τέτοιες ενέργειες» ενώ για το θέμα της πλατείας Πανόπουλου είπε ότι « το έργο είχε δημοπρατηθεί . Ο εργολάβος δεν έχει πληρωθεί και έχει διακόψει.»
 Ως προς το θέμα του Αλφειού ο δήμαρχος τόνισε ότι « Ο Αλφειός δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα. Για να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση χρειάζεται οριοθέτηση του ποταμού,  πράγμα που ακόμα δεν έχει γίνει.».
Ως προς τις  δημοτικές επιχειρήσεις ο δήμαρχος τόνισε ότι « υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες. Τις έχουμε ιεραρχήσει και έχουμε δρομολογήσει  το κλείσιμό τους.» ενώ για το θέμα του Ερυμάνθου τόνισε ότι « συγκροτήθηκε νέο ΔΣ του διαβαθμιδικού Συνδέσμου  με νέο πρόεδρο. Έχουμε θέσει το θέμα και αναμένουμε να ληφθούν οι απαραίτητες λύσεις στο πρόβλημα.  ». Τέλος ως προς την πληρωμή του οικοπέδου στα Τσίπανα ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι «η διαδικασία έχει προχωρήσει» . Μάλιστα επί του θέματος της αγοράς από την προηγούμενη δημοτική αρχή του δήμου Λασιώνος απαντήσεις προς το σώμα έδωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Πανούτσος.

Επί  του θέματος της άρδευσης των καλλιεργησίμων  εκτάσεων στα παρόχθια του Αλφειού,   τόσο από  τον αναπληρωτή δήμαρχο Γιώργο Δεββέ όσο και ο αντιδήμαρχο Γιώργο Γεωργακόπουλο  υπήρξε δέσμευση για τον καθαρισμό του αυλακιού.  Επί του θέματος της δακοκτονίας ο αντιδήμαρχος Αλέξης Κατσάνης τόνισε ότι « αμέσως μετά την πληροφόρηση που είχαμε σχετικά με την μη εκτέλεση προγράμματος δακοκτονίας εκφράσαμε με έγγραφό  μας προς το υπουργείο  και στις συναρμόδιες υπηρεσίες της Π.Δ.Ε και της Π.Ε. Ηλείας  την κάθετη αντίθεσή  μας σε αυτό.  Μάλιστα  τονίσαμε και τον μεγάλο κίνδυνο απώλειας  της παραγωγής και ότι το κόστος το πληρώνει ο παραγωγός».

 Ανακοινώσεις – ψήφισμα
Από πλευράς του προέδρου του ΔΣ Θεόδωρου Παπαηλιού υπήρξε εκτενής αναφορά στον εορτασμό της Ημέρας Φιλελληνισμού.
« Καθιερώθηκε η 19η Απριλίου, επέτειος θανάτου του Λόρδου Βύρωνα, ως ημέρα  Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης. Τιμάμε αυτή την Ημέρα και ομόφωνα – σύσσωμα εκφράζουμε ως σώμα τη δική μας αλληλεγγύη σε όσους διώκονται σήμερα. Με βάση το μεσοπρόθεσμο δημιουργείται ένα κλίμα φόβου όπου Έλληνες κυνηγούν Έλληνες.  Εκφράζουμε λοιπόν  την στήριξη μας  στον καθηγητή Δημήτρη Αχείμαστο  από το Λύκειο  Πελοπίου που με την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου διώκεται ως επίορκος . »
 Με την ευκαιρία αυτή τοποθέτηση έκαναν η Αλεξία Λιάγκουρα από την ΕΛΜΕ Ηλείας  αλλά και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Γιωργακόπουλος.  
«Έχω προσωπική εμπειρία για τον καθηγητή » τόνισε ο κ Γεωργακόπουλος   υπεύθυνος αντιδήμαρχος για θέματα παιδείας.  «Οι μαθητές κέρδισαν το 1Ο Πανελλήνιο Βραβείο και μετά το 1Ο Πανευρωπαϊκό Βραβείο. Το σχολείο και καθηγητές του αξίζουν τα  συγχαρητήριά μας και όχι την δίωξη του εκπαιδευτικού. ». κατέληξε ο κ Γεωργακόπουλος.

  παραίτηση

  Με παρέμβασή του ο πρόεδρος της Νεράιδας  Δημήτρης Σαρλάμης αφού αναφέρθηκε στην προσωπική του θητεία στα κοινά του χωριού επί σχεδίου «Ι.Καποδίστρια» αρχικά,  και στην συνέχεια με το σχέδιο «Καλλικράτης» υπέβαλε την παραίτησή του. Τοποθετηθείς  επ’ αυτού ο δήμαρχος είπε ότι « καλλώ τον πρόεδρο να μην επιμείνει στην παραίτησή του . Παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει κυρίως την τοπική αυτοδιοίκηση όλοι μαζί πρέπει να προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε παρά τις δυσκολίες της εποχής .»

Ημερησία διάταξη
  
      Αρχικά το ΔΣ  με εισήγηση του αναπληρωτή δημάρχου Γιώργου Δεββέ, ομόφωνα αποφάσισε την υποβολή πρότασης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αστική αναζωογόνηση 2012-2015» (Πράσινο Ταμείο) του έργου : «Ανάπλαση πλατείας Τ.Κ. Φολόης». 
    Κατά την διάρκεια της συζήτησης των  θεμάτων Α.«της  «συνδιοργάνωσης  εκδήλωσης  για την «Ημέρα Μουσείων» και Β. του  συμποσίου μεταξύ δήμου και Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Άθλησης με θέμα «Η έννοια και η σημασία του αγώνα στην ζωή και τον πολιτισμό»», Ο  Παναγιώτης Φλέσσας εξέφρασε την αντίρρησή  του καταψηφίζοντας τα θέματα τονίζοντας ότι  « κάθε χρόνο η Ζ΄ΕΠΚΑ και το Υπουργείο Πολιτισμού εισπράττουν περίπου  7 εκ από την Αρχαία Ολυμπία χωρίς το παραμικρό κόστος και αντί να δίνουν στο δήμο, ζητούν από το δήμο χρήματα.». Την επιφύλαξή του εξέφρασε και ο επικεφαλής της ελάσσονος Σωτήρης Αναστασόπουλος ο οποίος τόνισε ότι «κάποτε πρέπει το Υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην Αρχαία Ολυμπία.» Παρεμβαίνοντας στο θέμα ο εισηγητής των θεμάτων Γιώργος Δεββές τόνισε ότι « η συνεργασία του δήμου με το υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να είναι καλή. Σε μας απομένει να αποφασίσουμε αν είναι προς το συμφέρον του δήμου μια τέτοια συνεργασία. Πιστεύω ότι ο δήμος έχει συμφέρον να επενδύει μέσα από τέτοιες δράσεις.».  
    Εισηγούμενος το θέμα «Αποδοχή και κατανομή πίστωσης 85.800,00€ για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας έτους 2013» ο αντιδήμαρχος Γιώργος Γεωργακόπουλος τόνισε ότι « θα διατεθούν 57.000 ευρώ για καθαρισμό βλάστησης ( 12.000 στην Δ.Ε Λασιώνος , 12.000 Φολόης , 6,800 Λαμπείας και 6.800 στην Αρχαία Ολυμπία), 8.000 για την κάλυψη των αναγκών της Εθελοντικής Δράσης , 4000 για δράσεις ευαισθητοποιήσεις ενημερώσεις,   και 17.000 για προμήθεια καυσίμων». 
Προτάσεις για το Ταμείο Μολυβιάτη
Πρόταση συνολικού ποσού 2.556.000 για νέα έργα εισηγήθηκε ο δήμαρχος Θύμιος Κοτζιάς ώστε να ενταχθούν σε χρηματοδότηση στο Ταμείο Μολυβιάτη. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από πλευράς δήμου έχει κατατεθεί πρόταση 3.093.846 .  Α/Α
Έργο
Ποσό

1.
Σύνδεση γεώτρησης ΤΚ Κούμανι με τη νέα δεξαμενή στη θέση Στάμου

 136.000,00

2.
Κατασκευή δικτύου ύδρευσης από τη δεξαμενή Αχλαδινής στη διασταύρωση Πέρσαινας για υδροδότηση ποιμνιοστασίων


 170.000,00

3.
Κατασκευή δικτύων ύδρευσης για την σύνδεση των δεξαμενών Ξηροκάμπου & Καυκανιάς με υδραγωγείο Ερυμάνθου


 440.000,00

4.
Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας οροπεδίου Λάλα

 500.000,00

5.
Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας οροπεδίου Φολόης

 250.000,00

6.
Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας ΔΕ Λασιώνος ΤΚ Ανδρωνίου

 200.000,00

7.
Επισκευή Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

 350.000,00

8.
Επισκευή φωτισμού δρόμου από γέφυρα Κλαδέου έως Ολυμπιακή Ακαδημία

 140.000,00

9.
Επεκτάσεις Η/Φ
 400.000,00


Σύνολο
2.586.000


Β. Έργα που έχουν υποβληθεί

Α/Α
Έργο
Ποσό

1.
Βελτίωση οδοποιίας Αρχαίας Ολυμπίας  ΦΑΣΗ Β.

   550.000,00

2.
Βελτίωση οδοποιίας Αρχαίας Ολυμπίας  ΦΑΣΗ Β.

   550.000,00

3.
Βελτίωση δρόμου Λάσδικα – Κρυονέρι
1.270.000,00

4.
Βελτίωση δρόμου Ολυμπία - Φλόκα
   723.846,00


Σύνολο
3.093.846,00Την πρόταση για την κατανομή του ποσού των 350.000 ευρώ για το Μουσείο των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων καταψήφισε ο Παναγιώτης Φλέσσας τονίζοντας ότι «το συγκεκριμένο κτίριο δεν καταστράφηκε από τις πυρκαγιές για να αποκατασταθεί». Παρεμβαίνοντας υπέρ της πρότασης ο δήμαρχος τόνισε ότι « η δυνατότητα να λειτουργήσει το Μουσείο είναι μόνο αυτή» ενώ ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Δεββές τόνισε ότι «μια τέτοια πρόταση είναι στο πνεύμα της συνολικής ανασυγκρότησης  της περιοχής αφού το Μουσείο θα βρίσκεται σε συν-λειτουργία με το δήμο».    
Δημοσίευση σχολίου