p

Το δάσος της Φολόης, η Δίβρη, η Ανδρίτσαινα,το Αντρώνι, η Αγία Αννα,του Λάλα, το Γούμερο ,η Φιγαλεία, η Πηνεία, η Μίνθη και ο Ερύμανθος δεν είναι απλοί τουριστικοί προορισμοί..... Είναι μικρές πατρίδες!!!Η ορεινή Ηλεία είναι μια από τις περιοχές που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει. Η ζωή συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της όπως πριν από 50 χρόνια

Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

Απολογισμός Τελετής Ολυμπιακής Φλόγας για τους ΧΧΧ Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου


Με στόχο την θεσμοθέτηση της «ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΦΗΣ» και την δημιουργία υλικού ως βάση για την οργάνωση και λειτουργία Μουσείου Τελετής Αφής Ολυμπιακής Φλόγας.

Η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ολυμπία για τους αγώνες του Λονδίνου ήταν  κατά κοινή ομολογία εξαιρετικά επιτυχής, παρά τις δυσμενείς συγκυρίες της οικονομικής κρίσης, των βουλευτικών εκλογών και της ευρωπαϊκής πολιτικής κρίσης.

Και τούτο διότι:
·         Η συμμετοχή της κοινωνίας - ιδιαίτερα των σχολείων και των  μαθητών- υπήρχε πλέον έντονη και οργανωμένη από κάθε άλλη φορά.
·         Για πρώτη φορά η γιορτή αυτή πήρε και  ουσιαστικά χαρακτηριστικά προβολής του Νομού κυρίως με την συμμετοχή του Επιμελητηρίου και την έκθεση των τοπικών προϊόντων, αλλά και την συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας με πλούσιο υλικό τουριστικής προβολής.
·         Για πρώτη ίσως φορά οι ίδιοι οι επαγγελματίες ανέλαβαν το θέμα των φιλοξενιών και με τον τρόπο αυτό έγινε διάχυση στο σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων της σίτισης και διαμονής των φιλοξενούμενων - εκπροσώπων ξένων και ελληνικών οργανισμών και φορέων.
·         Τόσο οι εκθέσεις όσο και οι εκδηλώσεις  εντυπωσίασαν ιδιαίτερα και τράβηξαν το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών, δίνοντας μια άλλη ¨λογική¨στην εκδήλωση.
·         Ο Δήμος θεωρώ ότι έθεσε με ουσιαστικό τρόπο  ΖΗΤΗΜΑΤΑ που αφορούν την ΟΛΥΜΠΙΑ και τη σχέση της με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Ολυμπιακό Κίνημα. (π.χ. Ολυμπιάδα Νέων κ.λ.π.).
·         Τέλος ο Δήμος στην προοπτική ενός οραματικού στόχου –της δημιουργίας Μουσείου Τελετής Αφής Ολυμπιακής Φλόγας- ξεκίνησε δειλά έστω την παραγωγή υλικού για τον σκοπό αυτό. (Ντοκυμαντέρ Αφής, Θησαυροφυλάκιο).


Όλα αυτά κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθούν μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που καθόρισε την πολιτική του Δήμου στο παγκόσμιο αυτό γεγονός. Η απόφαση αυτή έδωσε την δυνατότητα στην εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου να ξεφύγει από το πρωτόκολλο που καθόριζε μια τυπική συμμετοχή του και ενεργώντας από κοινού Δήμος και κοινωνία να πετύχουμε μια προβολή που ο Τόπος αλλά και η Χώρα είχαν ανάγκη. Και τούτο αφενός μεν λόγω της αρνητικής εικόνας της Χώρας ελέω  οικονομικής κρίσης αλλά και -  ιδιαίτερα για μας - της ληστείας που είχε γίνει στο Μουσείο Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων και είχε απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης όλου του κόσμου. Οι κριτικές τόσο από τα ελληνικά όσο και τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης  θεωρώ ότι δικαίωσαν τις προσπαθειές μας.
Με το σκεπτικό αυτό και την υπόσχεση κυρίως εκ μέρους της Περιφέρειας αλλά και της Πολιτείας για επαρκή οικονομική χρηματοδότηση –πάντα με τα δεδομένα της εποχής μας- επιλέχθηκαν αρχικά δράσεις, με κέντρο την Αρχαία Ολυμπία, οι οποίες σε συνδυασμό με το πολιτιστικό φεστιβάλ του καλοκαιριού 2012 θα είχαν διάρκεια μέχρι και την περίοδο ολοκλήρωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο. Δυστυχώς μόνο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ανταποκρίθηκε με αποτέλεσμα πολλές από τις προτάσεις που είχαμε σχεδιάσει να ακυρωθούν ( αναφέρεται χαρακτηριστικά η πρόταση για μαθητικούς καλλιτεχνικούς αγώνες σε επίπεδο Περιφέρειας με στόχο την μελλοντική εξέλιξή τους στα πρότυπα των Πανελληνίων που διοργανώθηκαν 15 χρόνια με επιτυχία και  διακόπηκαν το 2009). Θεωρούμε αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα ότι με τα μέσα που διαθέταμε πετύχαμε πολλά, ιδιαίτερα στην άψογη διοργάνωση των πολλαπλών εκδηλώσεων κατά την εβδομάδα και την τελετή της Αφής.
Με βασικό πυρήνα τις εκδηλώσεις της  εβδομάδας αφής που αναφέρονται παρακάτω αναλυτικά, η  αρχή έγινε με την προβολή στο τουριστικό περιοδικό ένθετο της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», και συνεχίστηκε με την άμεση συμμετοχή του Δήμου σε μεγάλης κλίμακας αθλητικές δράσεις. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τον 1ο διεθνή Δόλιχο δρόμο « Δελφοί – Αρχαία Ολυμπία», τον διεθνή ποδηλατικό « Γύρος της Ελλάδας» και εθνικούς ποδηλατικούς αγώνες, τον Αέθλιο δρόμο «Αρχαία Νεμέα – Αρχαία Ολυμπία», το διεθνές τουρνουά Πάλης. 
Στο πλαίσιο της εβδομάδας αφής οι επιλογές και οι προτεραιότητες εκτός των άλλων σκοπό είχαν να ενισχύσουν μιαν νέα αντίληψη και πρακτική του πολιτιστικού αποθέματος της Ολυμπίας και την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών με την διοργάνωση δράσεων που θα ενισχύσουν πολλαπλά την τοπική κοινωνία και οικονομία.
ΠΙΝΑΚΑΣ 1  Συνολικός προϋπολογισμός για την Αφή

Α/Α
Φορέας Χρηματοδότησης
Ποσό1.        
Δημοτικά Έσοδα
 19.343,00
2.
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
 18.253,00
3.
Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδος
    5.000,00
4.
ΕΣΠΑ (εγκριθέντα)
165.065,00
Σύνολο προϋπολογισμού
207.661,00

ΠΙΝΑΚΑΣ 2.   Τελικώς διατεθέντα για την Αφή.

Α/Α
Φορέας  Χρηματοδότησης
Ποσό1.
Δημοτικά  έσοδα
   19.343,00
2.
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
   18.253,00
3.
Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας
     5.000.00
4.
ΕΣΠΑ (τελική απορρόφηση)
 133.223,00
Σύνολο διατεθέντων
175.819,00


Σημείωση: Από το σύνολο του ποσού τα 10.000,00 € περίπου αφορούν την αδελφοποίηση της Ολυμπίας με την πόλη του Γιακούτσκ.


Πως διατέθηκαν τα χρήματα του Δήμου

Α/Α
Είδος/Ομάδα  δαπάνης
Ποσό1.
Φιλοξενίες  Αποστολών (Ξενοδοχεία)
   7.051,00
2.
Φιλοξενίες  Αποστολών (Φαγητό)
   2.644,00
3.
Αφή (διάφορα)
   4.631,00
4.
Αφή (εκδηλώσεις)
   5.017,00
5.Σύνολο
  19.343,00Πως διατέθηκαν τα χρήματα της Περιφέρειας

Α/Α
Δραστηριότητα
Ποσό1.
Επίσημο δείπνο Αφής
    9.500,00
2.
Ηχητική κάλυψη εκδηλώσεων Αφής (Παραδοσιακοί χοροί-εκδήλωση Ρόγκ-εγκαίνια εκθέσεων-εκδήλωση Ιερειών-εκδήλωση μαθητών-εκδήλωση μνήμης Κοκούμπου- εκδήλωση μαθητών στο μουσείο.
    2.000,00
3.
Φιλοξενίες αποστολών
                     Κίνας
                     Ιταλίας
    2.900,00
4.
Δείπνο προς τιμή των ιερειών
    2.237,00
5.
Αγορά φυτών-λουλουδιών
    1.615,00
Σύνολο
  18.253.00Πως διατέθηκαν τα χρήματα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας.
Α/Α
Δραστηριότητα
Ποσό1.
Επίσημο δείπνο αδελφοποίησης
  3.900,00
2.
Φιλοξενίες  ΕΟΤ 
  1.100,00
Σύνολο
  5.000,00


Σημειώσεις:
1.       Οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία έγιναν μέσω του συλλόγου των ξενοδόχων. Ο σύλλογος καθόρισε επίσης ξεχωριστές  τιμές για τις φιλοξενίες του Δήμου υιοθετώντας μια σημαντική έκπτωση.  Ως ενέργεια ήταν πολύ πετυχημένη διότι απάλλαξε τον Δήμο από μεγάλες τριβές, του προσέθεσε οικονομία  και επιπλέον  έδωσε και την συμμετοχή του συλλόγου στην προσπάθεια για καλύτερη εικόνα της πόλης στην Αφή.
2.       Για τα εστιατόρια δεν μπορούσε να υπάρξει ανάλογη δράση.  Η αρχή που τηρήθηκε ήταν να καλύψουμε όσο γίνεται περισσότερα.
3.       Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμή των Ιερειών και συντελεστών του χορού. Είναι μια σημαντική εκδήλωση που πρέπει να καθιερωθεί, κυρίως για την πρωθιέρεια που είναι και το κεντρικό πρόσωπο της Αφής. Η εκδήλωση πρέπει να συζητηθεί και σχεδιαστεί ώστε νε αποτελεί βασική εκδήλωση τουλάχιστον στις θερινές Ολυμπιάδες.
4.       Συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας μέσω της συμμετοχής των μαθητών.  Η δράση αυτή αν και έγινε αποσπασματικά, όμως απέδειξε την αξία της τοπικής συμμετοχής.  Οι μαθητές των σχολείων που πήραν μέρος στην εκδήλωση έδωσαν μέσα από τα έργα που δημιούργησαν,  την δική τους οπτική για την σπουδαία αυτή γιορτή. 
5.       Η εκδήλωση των παραδοσιακών χορών εντυπωσίασε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τους Άγγλους επισκέπτες. Η συμμετοχή πολλών συγκροτημάτων (συνολικά 4)  και ο πλουραλισμός των παρουσιάσεων κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των ξένων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μετά τους πρώτους χορούς  μάζεψαν από τα ξενοδοχεία όσους  περισσότερους Άγγλους μπορούσαν.
6.       Φιλοξενίες ΕΟΤ. Ο ΕΟΤ μέσω του διαδικτύου πραγματοποίησε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο διαγωνισμό – ανάμεσα σε νέους- με θέμα την Τελετή Αφής της Φλόγας και από την διαδικασία αυτή επέλεξε δέκα νικητές που φιλοξενήθηκαν το τριήμερο της αφής στην Ολυμπία.  Θεωρώ την πρωτοβουλία πολλή σημαντική, πρέπει να υιοθετηθεί από τον Δήμο, να βελτιωθεί και να πραγματοποιείται σε κάθε Ολυμπιάδα.
7.       Αδελφοποίηση με το Γιακούτσκ. Πρόκειται για εκδήλωση που μπορεί να αποδειχτεί επωφελής για τον Δήμο. Ήδη η πόλη του Γιακούτσκ παίρνει διάφορες πρωτοβουλίες για την διατήρηση και ενδυνάμωση της σχέσης. ( έκθεση φωτογραφίας ανάμεσα στις πόλεις με τις οποίες έχει αδελφοποιηθεί  με την ευκαιρία της ημέρας των αδελφοποιημένων  πόλεων, διακοπές το καλοκαίρι παιδιών από την Γιακουτία, παρουσία στην τελετή αφής για το ΣΟΤΣΙ). Όμως στην περίοδο της Τελετής Αφής πρέπει να καταβάλλεται προσπάθεια για δημιουργία σχέσεων με πόλη από την Χώρα που γίνονται οι Αγώνες. Πρωταρχικός πάντοτε στόχος πρέπει να παραμένει η αδελφοποίηση με την πόλη όπου τελούνται οι αγώνες. 

Δημοσίευση σχολίου